Med bančnim darilom in prevaro

Jelka Zupanič
31.01.2020 20:01

"Zame je to prevara, nastavili so mi past," pravi dr. Peter Simonič, ki ni opazil, da mu je Nova KBM na transakcijskem računu omogočila limit, četudi zanj ni prosil. Zdaj naj bi bil sam kriv za minus.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Novi KBM poslovnih odnosov s strankami ne komentirajo.
Saso Bizjak

"Takole je videti finančna prevara ameriške Nove KBM," je na facebooku zapisal dr. Peter Simonič, izredni profesor na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. "Sredi meseca sem (baje) dobil notico na spletni strani Bankanet, da so mi avtomatično dvignili limit (negativno stanje) na TRR. Prej limita nisem imel in sem se mu pred leti odrekel s pisno in podpisano izjavo. Ker res ne berem opozoril v Bankanetu, sem zdaj seveda prekoračil stanje in sem v minusu, torej dolžan denar, za katerega sploh nisem prosil. Moja krivda je (baje) v tem, da nisem odkljukal v Bankanetu nečesa, za kar sploh nisem prosil. Zame je to prevara, nastavili so mi past."

"Banka dela, kar se ji zljubi, krivdo prevali na nas"

Simonič je spomnil, da je do zdaj veljalo, da se pogoji poslovanja med banko in komitentom spreminjajo soglasno, s papirjem, torej črno na belem. "Po novem pa lahko banka spremeni pogoje, kakor se ji zljubi, in potem krivdo prevali name, ker se na njeno enostransko spremembo pogodbe nisem pravočasno odzval. Si predstavljate, kaj tako poslovanje naredi upokojencem, ko je limit naenkrat tak kot njihova pokojnina?" se je vprašal.
Ni bil edini, ki ga je skrbelo za upokojence, saj naj bi tistim, ki so jim v banki nedolgo nazaj namenjali bančne knjižice z računi - in med njimi je bilo veliko upokojencev -, tudi ponudili tak limit. Bralka, ki ne želi biti imenovana, se je spraševala enako kot Simonič, potem ko je prebrala po pošti poslano sporočilo NKBM komitentom, ki ga je kak teden prej podpisal direktor sektorja poslovne mreže Bojan Širec. Seveda sporočilo govori o "aktiviranju redne dovoljene prekoračitve (limita) na vašem osebnem računu" s 3. februarjem. Ta ponedeljek bo torej na računu posameznikov še 400 evrov, ki jih bodo lahko poslej trošili, ne da bi za limit banko prosili ali plačali zanj stroške odobritve in zavarovanja. "Plačate le obresti glede na koriščen del zneska, ko se odločite redno dovoljeno prekoračitev koristiti," jim je pojasnil NKBM. Po podrobnosti o tem, koliko bi to stalo, jih je banka napotila na svoj spletni cenik oziroma po informacije v njene poslovalnice.

Brez privolitve posameznika tudi višji drugi limiti

Simonič pa je opozoril v svojem pisanju še na nekaj: "Poznavalci me poleg tega opozarjajo, da so komitentom brez privolitve dvignili dnevni limit dviga na bankomatu s 150 na 2000 in porabo po Mastercardu in Visi na 2000, prej je bil ta limit odobren glede na plačo komitenta. Vse to ti lahko nekdo sune, sam ali kdo drug uporabi na internetu pod pogojem, da imaš v tistem trenutku toliko stanja na TRR. Torej so nam povečali rizike, obvestili pa so nas na svoji spletni strani. To je naš finančni steber v regiji? Ne, to je tumor," si je odgovoril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta