Med brezposelnimi je več kot polovica dolgotrajno brezposelnih, sledijo starejši in tisti z nizko izobrazbo

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
11.03.2020 04:57

Letos bo država za spodbujanje zaposlovanja mladih, starejših in invalidov namenila 93 milijonov evrov. Brez dela največ dolgotrajno brezposelnih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zavod za zaposlovanje tudi v tem letu nadaljuje programe za spodbujanje zaposlovanja. Država ob izvajanju ukrepov aktivne politike zaposlovanja ponuja kar nekaj spodbud, s katerimi se delodajalcem delno povrnejo stroški zaposlitev. Zanje je zagotovljenih okoli 93 milijonov evrov (lani 64 milijonov evrov). Predvideno je, da se bo vanje vključilo skoraj 38.400 ljudi, med njimi 29.000 brezposelnih.

Od 5000 do 7000 za zaposlitev mladih

Do konca marca 2020 je na voljo subvencija za zaposlitev brezposelnih, ki so zaključili praktično usposabljanje v programu Učne delavnice. Znaša 4000 evrov za najmanj šestmesečno ali 8000 evrov za najmanj 12-mesečno zaposlitev s polnim delovnikom brez prekinitve oziroma sorazmerno manj za krajši delovni čas. Zavod do konca junija 2020 ponuja subvencijo za zaposlitev brezposelnih, starih najmanj 58 let, v višini 11.000 evrov za zaposlitev s polnim delovnim časom za najmanj dve leti. Delovno razmerje mora biti za nedoločen čas oziroma najmanj do izpolnitve pogojev za upokojitev.

Mesečno 373 evrov za ljudi z mednarodno zaščito

Neprofitni delodajalci se lahko do konca aprila 2020 kot izvajalci javnih del potegujejo za sofinanciranje stroškov za zaposlitev dolgotrajno brezposelnih v programih na področjih kmetijstva, socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja, kulture, okolja in prostora. Država za sofinanciranje namenja 22,3 milijona evrov, kar zadošča za zaposlitev 4400 brezposelnih, ki so več kot eno leto neprekinjeno prijavljeni v evidenci brezposelnih in spadajo med najtežje zaposljive. Statistika namreč kaže, da dlje ko je kdo brez dela, bolj izgublja stik s trgom dela, sicer pa delo najtežje dobijo ljudje z zdravstvenimi težavami in invalidi. Delež dolgotrajno brezposelnih v zadnjem obdobju presega 50 odstotkov, kar je največji delež med brezposelnimi v zadnjih desetih letih. Delodajalcem na območjih z veliko brezposelnostjo (Pokolpje, Maribor z okolico, Hrastnik, Radeče in Trbovlje) pa tudi omogočajo povračilo plačanih prispevkov za novozaposlene. Zakon o razvojni podpori pomurski regiji omogoča povračilo prispevkov delodajalcu, s čimer se povrne del stroškov za zaposlitev novih zaposlenih, ki so bili prijavljeni kot brezposelni.
Prispevki se povrnejo zavodu za zaposlovanje, finančna uprava pa omogoča tudi davčne olajšave. Če zaposlite denimo brezposelne, mlajše od 26 let ali starejše od 55 let, ki so bili na zavodu najmanj pol leta prijavljeni kot brezposelni, zanje lahko uveljavljate olajšavo v obliki znižanja davčne osnove v višini 45 odstotkov plače zaposlenega. Na voljo so tudi davčne olajšave za zaposlovanje invalidov s stoodstotno telesno okvaro ali gluho osebo, in sicer med 50 in 70 odstotki plače. Od januarja 2020 pa je objavljeno tudi novo povabilo za usposabljanje, ki ljudem z mednarodno zaščito omogoča polletno usposabljanje na delovnem mestu z namenom boljših možnosti za zaposlitev. Kandidati ne bodo zaposleni, mentorji jih bodo usposabljali na podlagi pogodbe o vključitvi v program. Delodajalec dobi povrnjene mesečne stroške v višini 373 evrov za udeleženca in strošek predhodnega zdravniškega pregleda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta