Med predsedovanjem EU neposredna letalska povezava med Ljubljano in Brusljem

STA, A.L.
01.05.2021 08:58
V času slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta bo med Ljubljano in Brusljem vzpostavljena neposredna letalska povezava. Zagotavljala jo bosta letalski prevoznik Brussels Airlines iz skupine Lufthansa in madžarski nizkocenovni letalski prevoznik Wizzair, so sporočili s slovenskega stalnega predstavništva pri EU v Bruslju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V poletnem voznem redu letenja, tj. od 31. maja do 30. oktobra, Brussels Airlines načrtuje šest letov tedensko na osrednje bruseljsko letališče Zaventem. Leti so predvideni vsak dan, razen ob sobotah.

Prav tako bo letalska povezava z belgijsko prestolnico vzpostavljena z nizkocenovnim letalskim prevoznikom Wizzair, in sicer dvakrat tedensko. Od 31. maja dalje bo prevoznik ob ponedeljkih in četrtkih letel na letališče Charleroi južno od Bruslja.

Trenutno z Letališča Jožeta Pučnika letijo letalski prevozniki Lufhansa (v Frankfurt), Air France (v Pariz), Air Serbia (v Beograd) in Turkish Airlines (v Istanbul). V maju oziroma juniju pa se jim bodo med drugim pridružili še nizozemski nizkocenovnik Transavia, ki bo letel v Amsterdam, ruski Aeroflot, ki bo letel v Moskvo, v London pa bosta letela British Airways ter Easy Jet.

Slovenija tuje letalske prevoznike vabi tudi z državnimi subvencijami

Vlada v procesu priprav na slovensko predsedovanje Svetu EU namenja precej pozornosti ustrezni letalski povezljivosti, saj gre - poleg epidemiološke situacije - za pomembno vprašanje tako glede organizacije dogodkov v Sloveniji kot glede udeleževanja slovenskih predstavnikov na zasedanjih v Bruslju oziroma na dogodkih po drugih državah. Prizadevanja gredo predvsem v smeri povečanja povezljivosti z Brusljem v ustreznih terminih dneva kot tudi z ostalimi destinacijami po Evropi, so navedli na stalnem predstavništvu v Bruslju.

Slovenija sicer tuje letalske prevoznike vabi tudi z državnimi subvencijami. Na prvem odpiranju v okviru razpisa za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije, na katerem je letalskim prevoznikom na voljo skupno pet milijonov evrov za sofinanciranje stroškov, nastalih pri zagotovitvi letov v Slovenijo, je bilo izbranih osem prevoznikov. Ti si bodo razdelili nekaj manj kot milijon evrov državnih spodbud. Vsi, ki bodo prejeli državno subvencijo, bodo morali vsaj dva meseca dvakrat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji.

V okviru razpisa bosta junija in oktobra še dve odpiranji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta