Medijski pretresi na Madžarskem: Izginil je še en otok neodvisnega novinarstva

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
27.07.2020 19:41

Odstavitvi odgovornega urednika portala Index Szabolcsa Dulla je sledila skupinska odpoved okoli 80 novinarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trije vodilni uredniki so skupaj z okoli 80 novinarji portala Index.hu dali odpoved in tako sporočili, da v neodvisno delovanje portala ne verjamejo več. 
Reuters

Desettisočglava množica je pretekli konec tedna zgrmela na ulice Budimpešte, se zavzela za novinarsko svobodo in nastopila proti madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbanu. Minulo sredo so po pritisku lastnikov iz krogov vladajočega Fidesza odpustili odgovornega urednika največjega spletnega portala Index Szabolcsa Dulla, potezo pa utemeljili s tem, da je Dull z delovanjem oslabil položaj portala na trgu. S predsednikom fundacije Laszlom Bodolaiem na čelu so pri tem zagotovili, da neodvisnost portala v prihodnje ne bo ogrožena. "Zaposleni se niso brez razloga počutili ogrožene in nisem brez razloga premaknil našega barometra neodvisnosti. V vsem tem času sem imel pred očmi vrednote zaposlenih, to je bila moja naloga kot odgovornega urednika," je Dull zapisal v izjavi ob odhodu, opozoril pa, da Madžarska potrebuje medij, pri katerem zunanje sile na vsebino nimajo vpliva. A po odstavitvi, manevru, ki ga poznavalci notranjepolitičnega dogajanja vidijo kot le še eno Orbanovo potezo v pohodu nad medije, so odgovornemu uredniku z odhodom sledili še novinarji.

Odpovedi kot izraz pokončnega ravnanja

Trije vodilni uredniki so skupaj z okoli 80 novinarji dali odpoved in tako sporočili, da v neodvisno delovanje portala ne verjamejo več. "Z odhodom obsežnega dela ekipe Indexa je izginil še en zelo pomemben otok neodvisnega novinarstva. Medijsko situacijo rad opišem z metaforo, da gre za velik ocean medijev, ki so obvladovani s strani vladajoče stranke Fidesz, v tem oceanu pa so večji in manjši otoki neodvisnih medijev. In Index je bil eden večjih," je burno dogajanje v madžarski medijski krajini za Večer komentiral tamkajšnji samostojni novinar in politični analitik Andras Desi. Medtem ko so zdaj že nekdanji novinarji Indexa svoje fotografije na facebook profilih odeli v enoznačne vzorce in nakazali skupno držo, Desi pravi, da sporočajo prav to: "Da želijo ostati in tudi bodo ostali skupaj ter da želijo začeti nekakšen Index 2.0. Ampak za to potrebujejo investitorja in oglaševalce." Sogovornik pri tem izpostavlja osrednjo težavo, da bralstvo pričakuje brezplačne internetne vsebine: "Ampak če želiš imeti neodvisne informacije, moraš zanje plačati."

Protesti le "one time show"

"Ne glede na izjemno močan vpliv, ki ga vlada že ima v medijih in na vseh področjih javnega življenja, še kar kopiči oblast in se ni znala sprijazniti niti s tem, da obstaja en močan opozicijski medij," medtem pretrese na portalu kot enem "zadnjih glasov neodvisnega novinarstva na Madžarskem" komentira v Budimpešti živeči politični analitik Luka Lisjak Gabrijelčič. Prepričan ni niti o podpori ljudstva novinarjem in meni, da petkovi protesti desettisočglave množice niso reprezentativni za celotno državo. "Prisotna je polarizacija in vedno bolj se mi zdi, da se Madžarska iz sedanjega režima, ki je užival, ne bom rekel konsenz, ampak dokaj visoko podporo, bliža nekemu tipu polarizacije, ki vse bolj spominja na dogajanje na Poljskem. Bliža se družbi, razklani na dva dela," pravi Lisjak Gabrijelčič in ocenjuje, da se urbano prebivalstvo sicer resda vse bolj odmika od vlade, a tej podporo po drugi strani uspeva ohranjati drugod. Razklanosti madžarske družbe pritrjuje Desi: "Žal veliko madžarskih državljanov medijska svoboda ne zanima in ne razumejo, da brez nje svobode ni." V tej luči prepoznava proteste in jih vidi kot zgolj hipno dejanje: "Presenečen sem bil nad dejstvom, da se je zbralo toliko ljudi, ampak to je bil 'one time show'."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta