Mednarodni Erasmus+ project "…and Action!"

Zala Lesnik
05.10.2023 09:49

Slovenske šole vstopajo v prihodnost izobraževanja s sodelovanjem v projektu "…and Action!" Projekt Erasmus+ KA2.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projekt Erasmus+ 
Erasmus

Ta mednarodna pobuda, ki jo vodi Makedonska kinoteka, želi spremeniti izobraževalno izkušnjo z brezhibnim vključevanjem video vsebin v učni načrt. Projekt, ki traja od oktobra 2022 do oktobra 2024, združuje raznolik konzorcij partnerskih organizacij iz Bolgarije, Makedonije, Srbije, Slovenije in Španije, ki jih združuje skupna vizija preoblikovanja izobraževanja s pomočjo videa.

Projekt prepoznava ogromen potencial video vsebine kot vsestranskega in učinkovitega orodja v izobraževanju. Video vsebina s svojo edinstveno sposobnostjo vključitve več čutov služi kot močan medij za izboljšanje interaktivnosti, angažiranosti in ohranjanja učnih izkušenj. Z integracijo video vsebine v učni proces lahko učitelji oblikujejo bolj poglobljene, nepozabne in privlačne učne izkušnje, kar prispeva k učinkovitejšemu in bogatejšemu izobraževalnemu procesu.

V Sloveniji so vključene štiri šole, in sicer, OŠ Brezovica, OŠ Ig, OŠ Miren in Srednja šola za gastronomijo in turizem. Vključene so v raziskovalno fazo projekta, kjer je v anketi je sodelovalo preko 150 učiteljev. To raziskovalno prizadevanje raziskuje trenutne prakse, izzive in zaznane prednosti uporabe video vsebin v šolah, zagotavlja dragocene vpoglede in postavlja temelje za informirana priporočila o optimizaciji integracije video vsebin v kurikulum.

Temelj projekta je opremiti 80 učiteljev iz sodelujočih držav s potrebnimi veščinami in znanjem za ustvarjanje visokokakovostnih, izobraževalno dragocenih video vsebin. Štirje slovenski učitelji, vsak iz druge šole, so se udeležili prvega mednarodnega usposabljanja za razvoj video vsebin za izobraževalne namene v Velesu v Makedoniji. To usposabljanje je prvo od štirih tovrstnih srečanj, kjer bodo skupaj 20 učiteljev iz Slovenije strokovnjaki usposabljali o tem, kako izkoristiti potencial videa pri svojem vsakodnevnem delu.

Projekt vključuje tudi oblikovanje specializirane spletne platforme, prilagojene potrebam izobraževalcev, ki jih zanima ustvarjanje video vsebin. Ta platforma bo služila kot repozitorij virov, orodij in gradiva z navodili, ki bo učiteljem v pomoč pri celotnem procesu ustvarjanja video vsebin. Zagotovil bo tudi dostop do sodelovalne skupnosti izobraževalcev, kar bo uporabnikom omogočilo izmenjavo izkušenj, predstavitev kreacij in izmenjavo povratnih informacij.

"…and Action!" projekt si prizadeva pustiti trajen in transformativen vpliv na izobraževalno krajino sodelujočih držav. Z opremljanjem izobraževalcev z veščinami, znanjem in viri, potrebnimi za popolno izkoriščanje potenciala video vsebine, želi projekt spodbujati bolj dinamično, zanimivo in poglobljeno izobraževalno okolje.

Za zaključek vključitev slovenskih šol v projekt "…and Action!" Projekt Erasmus+ KA2 pomeni pomemben korak k sprejemanju inovativnih metodologij poučevanja. Pričakuje se, da bodo usposobljeni učitelji igrali ključno vlogo pri napredku področja izobraževanja v Sloveniji, saj bodo prikazali transformativni potencial video vsebin in navdihnili učitelje za raziskovanje novih in inovativnih pristopov k poučevanju in učenju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta