(FOTO) V streljanju v Rotterdamu umrle tri osebe, storilec na morilski pohod v neprebojnem jopiču in maskirnih oblačilih

Va, STA
28.09.2023 19:11

Napadalec je najprej streljal v hiši ali stanovanju, nato se je napotil v bližnji univerzitetni medicinski center.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tu se je začel strelski pohod. 
Reuters

Dvaintridesetletnik, šlo naj bi za študenta, je danes popoldne streljal v univerzitetnem medicinskem centru ter bližnjem stanovanju v Rotterdamu na Nizozemskem. Ubil je tri osebe: 39-letno žensko in 42-letnega moškega, profesorja na rotterdamski univerzi Erasmus. 14-letna hči ubite ženske pa je bila hudo poškodovana in je pozneje v bolnišnici umrla. Motiv še ni znan, napad pa naj bi bil načrtovan.

EPA
EPA
Specialne enote policije na prizorišču streljanja. 
EPA

Streljanje se je začelo malo po 14. uri. Napadalec je najprej vdrl v stanovanje na zahodu mesta ter tam ustrelil žensko in njeno hčerko. Preden je stanovanje zapustil, je v njem zanetil požar. Zatem je odšel v medicinski center oziroma univerzitetno bolnišnico, kjer je v tamkajšnji predavalnici ustrelil profesorja in tudi tam zanetil požar. Požara so kmalu pogasili.

EPA
EPA
EPA

Med napadom je bil moški oblečen v maskirna oblačila in neprebojni jopič, deloval pa je sam. Policija, ki je sprva domnevala, da sta v napadu sodelovala dva napadalca, ga je prijela na helikopterski ploščadi bolnišnice. V petek bo stopil pred sodnika. Leta 2021 je bil sicer že obsojen zaradi krutega ravnanja z živalmi.

Po prvih ugotovitvah je napadalec živel blizu ubite ženske in njene hčerke. Čeprav je bil študent na univerzi, pa za zdaj ni jasno, ali mu je predaval tudi ubiti profesor.

Reuters
Reuters
EPA
Reuters

Rotterdamski župan Ahmed Aboutaleb je družinam žrtev izrazil sožalje in streljanje označil za zavržno dejanje. Sožalje je izrekel tudi nizozemski premier v odhodu Mark Rutte. "V mislih sem z žrtvami nasilja, njihovimi bližnjimi in vsemi, ki so bili izjemno prestrašeni," je zapisal v izjavi na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Rotterdam je sicer večkrat prizorišče strelskih incidentov. Odgovornost zanje običajno pripisujejo obračunavanju med rivalskimi tolpami, ki se ukvarjajo s trgovino z drogami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta