Mercator dokončno v roke Fortenove

Srečko Klapš Srečko Klapš
23.04.2021 10:32
Iz bankrotiranega Agrokorja na skupino Fortenova še 69,6-odstotni delež Mercatorja, ki je tako dokončno v večinski lasti naslednice Agrokorja, v kateri imajo glavno besedo ruski banki Sberbank in VTB.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Robert Balen

Mercator je preko Ljubljanske borze pravkar sporočil, da so jih iz Fortenove obvestili, da so včeraj opravili prenos 69,57-odstotnega deleža Mercatorje iz nasedlega Agrokorja, tako da imajo odslej 88,10-odstotni delež oziroma prav toliko glasovalnih pravic. Ob čemer ni bilo upoštevano še, da ima Mercator 42.192 lastnih delnic. Prvi mož Mercatorja Tomislav Čizmić in Fortenova grupe Fabris Peruško nameravata danes na novinarski konferenci predstaviti položaj Skupine Mercator, ki zaposluje okoli 20 tisoč ljudi (v Sloveniji okoli 10 tisoč). Prav tako bosta pojasnila, kakšen položaj bodo imeli poslej slovenski dobavitelji Mercatorju, ki jim letno dobavijo za pol milijarde evrov blaga. V zakonskih rokih bo morala Fortenova objaviti tudi prevzemno ponudbo za preostale delnice Mercatorja.

Danes so bili izpolnjeni tudi vsi odložni pogoji za izvedbo refinanciranja Skupine Mercator v obliki posojila skupine Fortenova. S črpanjem posojila v znesku med 385 milijonov do 480 milijonov evrov je Mercator refinanciral svojo nadrejeno (senior) zadolženost in ta denarna sredstva uporabil za namene financiranje obratnega kapitala. Fortenova pa je za financiranje posojila Mercatorju izdala obveznice v znesku 385 milijonov evrov, ki sta jih kupila HPS Partners in VTB Europe, še sporočajo iz Mercatorja.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta