Mercator vse bolj v roke Fortenove, a Sberbank se umika iz Slovenije

Srečko Klapš
29.07.2021 06:00
Sberbank se umika z evropskega trga, tudi iz Slovenije, zato napoveduje prodajo večinskega deleža. Kupec njihovih bank v jugovzhodni Evropi naj bi bila srbska AIK banka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomislav Čizmić bo upravo Mercatorja vodil še prihodnja štiri leta. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Na skupščini delničarjev Mercatorja je predsednik uprave Tomislav Čizmić dejal, da so kljub zahtevnim pogojem poslovanja v letu 2020 dosegli strateške cilje: "Uspelo nam je zvišati prihodke in zmanjšati zadolženost, ob tem pa smo ves čas boja proti epidemiji zagotavljali nemoteno preskrbo za prebivalce. Trdimo torej lahko, da je bilo poslovanje Skupine Mercator v letu 2020 uspešno."

​Lansko izgubo pokrili s prenesenim dobičkom in zmanjšanjem kapitala

Delničarji so za poslovno leto 2020 podelili razrešnico nadzornemu svetu in upravi družbe ter izglasovali sklep, da se čista izguba poslovnega leta, ki znaša 55,4 milijona evrov, delno pokrije s pozitivnim prenesenim dobičkom v višini 16,3 milijona evrov, osnovni kapital družbe pa se za pokrivanje čiste izgube poslovnega leta 2020 na predlog večinskega delničarja Fortenove zmanjša za 36 milijonov evrov. Čizmićeva uprava izgubo Mercatorja v preteklem letu pripisuje dejavnikom, ki niso povezani z osnovno trgovsko dejavnostjo, in sicer slabitvam naložb v odvisne družbe in prevrednotenju nepremičnin. To kažejo tudi bilance, saj je Mercator lani ustvaril za 1,26 milijarde evrov prihodkov, kar je za 2,1-odstotka več kot v letu 2019 in največ v zadnjih štirih letih, v trgovini na drobno pa je bila rast v primerjavi z letom poprej celo 5,1-odstotna.

Kot kaže, novi večinski lastnik še naprej zaupa upravi, saj je Tomislava Čizmića imenovala za še en štiriletni mandat. Fabris Peruško, član upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fortenova grupe, ob tem poudarja: "Nov mandat je priznanje upravi, da je Mercator v zadnjih štirih letih dosegal ključne strateške cilje, in je tudi zagotovilo kontinuitete upravljanja ter stabilnosti. Mercator je s prenosom na Fortenovo postal del največje trgovske mreže v regiji, ki bo tudi vnaprej delovala v interesu zaposlenih, dobaviteljev in kupcev." Čizmić je v novem mandatu napovedal investicijski ciklus, ki bo zagotavljal razvoj Mercatorja. Med njimi so izgradnja novega distribucijskega centra v Ljubljani, prenova in širjenje prodajne mreže ter digitalizacija poslovanja. Člana uprave pa še naprej ostajata Draga Cukjati in Igor Mamuza.

​Fortenova do 89 odstotkov Mercatorja, Sberbank napoveduje umik

Spomnimo, da se je nedavno iztekla tudi prevzemna ponudba hrvaške skupine Fortenova za nakup preostalih delnic Mercatorja. Tej je uspelo prepričati 154 delničarjev in po 36 evrov za delnico je prodal še 61.321 delnic. Tako ima Fortenova skupaj 89,11-odstotni lastniški delež v Mercatorju. Spomnimo še, da je Mercatorju zagotovila 480 milijonov evrov posojila za refinanciranje dolga Skupine Mercator, s čimer je pridobila tudi zaupanje bank pred prenosom Mercatorja z Agrokorja. Po odobritvi pa je Mercator za zavarovanje posojila, ki so bila financirana z obveznicami, zastavil dodatne nepremičnine.

Medtem so znova glasnejše napovedi ruske Sberbank, ki ima skupaj z VTB banko večinski delež Fortenove, o prodaji njihovega deleža. Še prej se nameravajo umakniti z evropskega trga, tudi slovenskega. Namestnika izvršnega direktorja Sberbank Lev Khasis pa je na ekonomskem forumu v Sankt Peterburgu dejal, da naj bi bil kupec njihovih bank v jugovzhodni Evropi že izbran. Po pisanju Financ naj bi šlo za srbsko AIK banko, ki je v lasti Miodraga Kostića.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta