Mesec za četrtek napovedal vložitev podpisov za začetek postopkov za razpis referenduma o vojaških investicijah

STA, A.L.
25.11.2020 14:22
Koordinator Levice Luka Mesec je na Twitterju napovedal, da bodo v četrtek vložili podpise za začetek postopkov za razpis referenduma o zakonu o investicijah v Slovensko vojsko (SV). Tako so očitno zbrali potrebnih najmanj 2500 podpisov, na podlagi katerih postopek predvideva razpis zbiranja 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV v letih od 2021 do 2026, ki v šestih letih predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe, so za razliko od koalicije, ki je rešitvi naklonjena, nasprotovali v štirih opozicijskih strankah, LMŠ, SD, Levici in SAB. Po njihovem mnenju bi morala biti prioriteta vlade v času epidemije covida-19 vlaganje v blaženje zdravstvene, socialne in gospodarske krize, in ne v vojsko.

Aktivno zbiranje podpisov za začetek referendumskih postopkov pa sta napovedali dve od omenjenih opozicijskih strank, Levica in SD. Z zbiranjem potrebnih 2500 podpisov so začeli v soboto po petkovem sprejetju zakona v DZ z 48 glasovi za in 36 proti. Rok za zbiranje podpisov je sedem dni. Če je podpisov dovolj, predsednik DZ nato razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

Vlada je DZ sicer že predlagala sprejem sklepa, da referendum o tem zakonu ni ustavno dopusten. Ministrstvo za obrambo je to podkrepilo s pridobljenim pravnim mnenjem.

A če bo DZ sprejel sklep o nedopustnosti referenduma, koordinator Levice Luka Mesec napoveduje, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta