Minister Dikaučič obrnil ploščo: Je na plačilo komunalnega prispevka pristal zaradi poslancev DeSUS?

L. M.
16.11.2021 18:01

Pravosodni minister Marjan Dikaučič bo očitno še pred interpelacijo v državnem zboru poravnal ves komunalni prispevek za hišo, ki jo s partnerko gradita v občini Šentjur. Čeprav je plačilo omenjenega prispevka še nedolgo nazaj zavračal, češ da ni bil pravilno odmerjen, je zdaj obrnil ploščo. Si je premislil zato, ker iz občine Šentjur prihaja tudi poslanec DeSUS Robert Polnar?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pravosodni minister Marjan Dikaučič bo pred interpelacijo vendarle poravnal komunalni prispevek za zasebno hišo.

Robert Balen

Pravosodni minister Marjan Dikaučič iz kvote SMC je za Delo danes pojasnil, da bo poravnal ves komunalni prispevek za hišo, na ministrstvu so za Večer potrdili, da je vlogo že oddal na pošto: "Oddal sem novo vlogo in dobil novo odločbo v nižji višini, ki je pravilna." Portal Necenzurirano je konec septembra poročal, da Dikaučič s partnerko v občini Šentjur gradi hišo in da še ni plačal komunalni prispevek. Po poročanju portala je občina Dikaučiču že pred več kot dvema letoma odmerila dobrih 30 tisoč evrov komunalnega prispevka, ki bi ga moral Dikaučič po zakonu plačati v 30 dneh od dokončnosti odločbe. Dikaučič, ki je ocenil, da je bil omenjeni prispevek odmerjen previsoko, se je zaradi tega nato pritožil na ministrstvo za okolje in prostor, ki mu je ugodilo. Po starem občinskem odloku iz leta 2006 mu komunalnega prispevka tako ni bilo treba plačati, je poročal prej omenjeni portal.

Usoda Dikaučiča odvisna tudi od poslancev DeSUS

Potem pa je marca letos v občini, kjer je bil v preteklosti podžupan aktualni poslanec DeSUS Robert Polnar, stopil v veljavo nov odlok za odmerjanje komunalnega prispevka. Dikaučič bi po njem moral plačati nižji znesek v višini okoli 20 tisoč evrov, a tega ni storil, so poročali na Necenzurirano. Po njihovih informacijah v pol leta na občino ni poslal niti nove vloge za odmero prispevka, in to kljub temu, da je na svojem zemljišču že začel z gradnjo hiše. Kakorkoli, manj kot teden dni pred interpelacijo v državnem zboru je pravosodni minister, ki je sicer v sodni preiskavi zaradi utaje davkov, obrnil ploščo in pristal na plačilo prispevka. Je to storil, da bi ugodil poslancem DeSUS, med katerimi je tudi Polnar?

Iz občine Šentjur prihaja poslanec DeSUS Robert Polnar, ki je bil tam v preteklosti tudi podžupan.

Robert Balen

Glasovi poslancev stranke upokojencev bi lahko na ponedeljkovi interpelaciji odigrali ključno vlogo pri tem, ali bo Dikaučič ostal pravosodni minister ali pa bo moral ministrski stolček zapustiti. Poslanec DeSUS Branko Simonovič je nedavno ocenil, da bi interpelacija zoper Dikaučiča lahko uspela, vendar pa ob tem ni razkril, ali bodo poslanci DeSUS v državnem zboru prispevali glasove za Dikaučičevo razrešitev. Če bi vsi trije poslanci DeSUS, torej Polnar, Simonovič in Ivan Hršak, medtem ko je Franc Jurša še vedno odsoten zaradi bolezni, glasovali za interpelacijo Dikaučiča in če bi bilo v parlamentarni dvorani prisotnih vseh 43 poslancev leve opozicije, bi Janšev pravosodni minister, ki je na funkciji manj kot pol leta, padel.

V levi opoziciji se ne zanašajo na DeSUS

V levi opoziciji posebnih upov v DeSUS glede tega sicer ne polagajo. Vodja poslancev SD Matjaž Han je po poročanju STA dejal, da je iz poročanja medijev razbral, da bi poslanci DeSUS interpelacijo Dikaučiča lahko podprli. Han upa, da bo temu res tako, a glede na razmerja v koaliciji in preteklo ravnanje poslancev DeSUS v to dvomi. Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je povedal, da se morda sliši naivno, a da od poslancev DeSUS vendarle pričakujejo, "da držijo besedo"

"Dejstvo je, da Dikaučič z vsemi predkazenskimi preiskavami in sodnimi postopki, v katere je vpleten, ne more biti minister, še najmanj minister za pravosodje," je še dodal Vatovec. Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je danes spet ocenila, da "bi bilo prav, da se ta vlada poslovi, da gremo na predčasne volitve in da Slovenija dobi vlado, ki si jo zasluži". "Kar pa se tiče te njihove matematike, je to njihova stvar, žalostna stvar, ker pravzaprav na tak način Slovenijo držijo v šahu že leto in pol," je možnost za zadostno podporo Dikaučiču, da ostane na položaju, po poročanju STA komentirala Bratuškova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta