Minister Logar priznal non-paper, a hrvaškega, o Pahorjevem vprašanju pa: Nekdo je kršil diplomatski kodeks

Boris Jaušovec
14.04.2021 19:00
Dogajanje v odnosih med Slovenijo in Bosno in Hercegovino v zadnjih dneh ne koristi nikomur.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Logar na eni od sej odbora Državnega zbora za zunanjo politiko Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Zunanji minister Anže Logar je danes na seji odbora državnega zbora (DZ) za zunanjo politiko zagotovil, da se strategija Slovenije do Zahodnega Balkana ni spremenila, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA). Dogajanje v odnosih med Slovenijo in Bosno in Hercegovino (BiH) v zadnjih dneh po njegovih besedah ne koristi nikomur. Poudaril je, da se strateški zunanjepolitični dokumenti države niso spremenili in da vlada izvaja veljavno strategijo, morebitne spremembe pa bi bile usklajene z DZ. "Ne spomnim se, da bi o spremenjeni strategiji do Zahodnega Balkana kadarkoli v času mojega mandata tu v DZ razpravljali," je dejal.

Na vprašanje poslanca Matjaža Nemca (SD) o tako imenovanem non-paperju o Zahodnem Balkanu, ki naj bi ga premier Janez Janša poslal v Bruselj, je Logar poslancem pokazal neuradni dokument o BiH, o katerem so zunanji ministri EU razpravljali marca na zasedanju v Bruslju. Ta non-paper je pripravila Hrvaška, sopodpisalo pa ga je še pet držav - Slovenija, Madžarska, Bolgarija, Grčija in Ciper. V njem so se zavzeli, da bi BiH pridobila status kandidatke za članstvo v EU, takoj ko bo izpolnila vse pogoje za to, je spomnil Logar.

Tukaj se malce ustavimo. Slovenska politika torej noče potrditi domnevni obstoj non-paperja, ki bi "mirno" delil BiH med veliko Srbijo in veliko Hrvaško in podpiral prehajanje meja po etničnih principih še drugod po Zahodnem Balkanu. Zato ostaja nepojasnjeno, čemu je slovenski predsednik Borut Pahor 5. marca na obisku v Sarajevu tričlansko predsedstvo BiH "prijateljsko" spraševal o možnem "mirnem" razhodu v BiH. Je pa zunanji minister priznal, da je Slovenija podprla hrvaški non-paper, o katerem smo tudi pisali v Večeru. V njem se zavzemajo za volilno reformo v BiH. Reformo sicer zahteva Evropsko sodišče za človekove pravice že od razsodbe Sejdić-Finci iz leta 2009. Vendar je za Hrvaško najpomembnejša sprememba načina volitev članov predsedstva BiH. Dva člana iz Federacije BiH naj bi bila Bošnjak in Hrvat. Toda ker je Bošnjakov več, lahko njihovo volilno vpliva na izbor člana iz hrvaških vrst.

Prav to naj bi se zgodilo na zadnjih volitvah leta 2018 z Željko Komšićem, pri čemer je potežiranec Zagreba, kandidat HDZ iz BiH, Dragan Čović pogorel. Tisti Čović, ki je nenehno napadal visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH, koroškega Slovenca in avstrijskega diplomata Valentina Inzka. Napada ga tudi srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik. Hrvaški non-paper so poleg Slovenije podprli še Madžarska in tri pravoslavne članice EU: Bolgarija, Ciper in Grčija. Od teh sta dve sosedi Severne Makedonije in z obema ima uradno Skopje velike težave pri približevanju EU.

Opozicijske poslance je Logar nato na seji odbora vprašal, kaj je njihov interes v razpravi o Zahodnem Balkanu, ki se je razvnela po objavi informacij o domnevnem Janševem dokumentu in vsebini pogovorov predsednika republike Boruta Pahorja v BiH. "Škoditi Sloveniji, škoditi BiH, škoditi obema ali streljati vsepovprek zato, ker mogoče pa le kdo pade?" se je vprašal. Vprašal se je tudi, zakaj neki je informacija o vsebini pogovorov predsednika republike iz zaprtega kroga prišla v javnost po 40 dneh. "Nekdo je kršil diplomatski kodeks," je menil Logar.

Povabilo slovenske veleposlanice v Sarajevu na pogovor zaradi enega članka, objavljenega v BiH, ki omenja domnevni non-paper o zaključku razpada Jugoslavije z BiH, pa je označil Logar za "diplomatski faux pas". Morda, je pa hkrati ameriško veleposlaništvo v Sarajevu čutilo potrebo, da se oglasi in poudari, da ZDA podpirajo nedeljivo BiH. Logar je poslancem še zatrdil: "Mi smo ena najtesnejših zaveznic držav Zahodnega Balkana, neformalni vrh o Zahodnem Balkanu smo celo uvrstili v program predsedovanja Svetu EU, zato da se ta razprava opravi na najvišji ravni."

Nemec je po seji odbora sporočil, da so v poslanski skupini SD vložili zahtevo za sklic nujne seje odborov za zunanjo politiko in za zadeve EU, in to na temo uresničevanja smernic za delovanje Slovenije do Zahodnega Balkana. Nanjo bodo povabili tako Logarja kot Janšo, da pojasnita svoja stališča glede slovenske politike do te regije, je dodal Nemec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta