"Minister Vizjak in njegovi so bili nedorasli nalogi." Jurša o novem poskusu konstruktivne nezaupnice vladi, napoveduje se nov referendum

Luka Mlakar Luka Mlakar
12.07.2021 15:48
Bo izid nedeljskega referenduma na novo premešal karte v državnem zboru? Medtem ko nekateri opozicijski voditelji že razmišljajo o novem poskusu zamenjave Janševe vlade s konstruktivno nezaupnico, se je vladna koalicija SDS, NSi in SMC s poslanci DeSUS, SNS in narodnih skupnosti očitno že dogovorila glede podpore kandidatu za ustavnega sodnika Janezu Kranjcu in zakonu o demografskem skladu. Če bo slednji na koncu potrjen, se s strani leve opozicije in sindikatov neuradno napoveduje takojšen začetek aktivnosti za razpis novega referenduma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladajoča koalicija je očitno zbrala zadostno podporo za sprejem zakona o demografskem skladu.
Borut Živulović

Referendum o zakonu o vodah je presenetil z visoko udeležbo za referendume, ki je bila 46-odstotna. Gre za drugo najvišjo udeležbo na zakonodajnih referendumih v zgodovini države, najvišja oziroma skoraj 58-odstotna je bila na referendumu o zavarovalnicah leta 2007, ki je sicer potekal hkrati z drugim krogom predsedniških volitev. Še višja oziroma 60-odstotna je bila udeležba na posvetovalnih referendumih o vstopu v EU in Nato leta 2003.

Zakon o vodah je na referendumu padel skoraj s plebiscitarno večino oziroma skoraj 87 odstotki glasov proti. Z višjo odstotkom glasov proti, ta je znašal skoraj 95 odstotkov, a ob nekoliko manjši volilni udeležbi je leta 2004 padel samo zakon o izbrisanih. "V normalnih državah in razmerah bi ta vlada odstopila že danes, ker se to najverjetneje ne bo zgodilo, se bo morala opozicija zelo potruditi, da ji uspe konstruktivna nezaupnica, kakor je uspela volivcem na voliščih," je za Večer v nedeljo ocenil politični analitik in raziskovalec javnega mnenja Andraž Zorko.

Jurša: Dober kandidat za mandatarja lahko dobi tudi našo podporo

Predsednica SD Tanja Fajon je včeraj ocenila, da bi morali v opoziciji resno razmisliti tudi o novem poskusu konstruktivne nezaupnice zoper vlado Janeza Janše. Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so se povezale v koalicijo KUL, so s kandidatom za mandatarja Karlom Erjavcem Janševo vlado poskusile zamenjati februarja, a so bili pri tem neuspešni. V levi opoziciji so nato poskusili še z ustavno obtožbo zoper premierja Janšo, vendar tudi ta ni dobila zadostne podpore. Ko gre za idejo o novem poskusu konstruktivne nezaupnice, so v SD po besedah Fajonove pri tem pripravljeni tudi prevzeti pobudo. Ali bi po referendumu lahko zbrali potrebno večino za zamenjavo vlade, je v tem trenutku odvisno predvsem od poslancev DeSUS.

"Kadrovanje ni posebni izum Janeza Janše ali SDS, kadrovali so vsi. Leva politična opcija, z nami in SMC skupaj, je imela oblast v svojih rokah, takrat bi bilo treba stvari urediti, si pridobiti podporo in oblast bi lahko bila še naprej v rokah Marjana Šarca," razmišlja Franc Jurša. 
Robert Balen

"Jaz vam povem iskreno. V kolikor je dober kandidat (za mandatarja, op. a.), potem lahko dobi tudi podporo poslancev DeSUS. Če pa ni dobrega kandidata, potem pa boljše, da takemu kandidatu ne dajemo podpore. Potem je v neki fazi boljše, da se gre na predčasne parlamentarne volitve," je na vprašanje, ali bi v DeSUS prispevali svoje glasove za nov poskus konstruktivne nezaupnice vladi, odgovoril vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Ta je ocenil, da ljudje na referendumu v vsakem primeru niso glasovali le o zakonu o vodah, ampak je bilo "to sporočilo dano tudi naši vladi in mogoče tudi državnemu zboru". Na vprašanje, ali verjame, da se v državnem zboru lahko oblikuje neka nova večina, pa odgovarja, da to težko komentira.

"Nekateri so pričakovali, da bo že takrat, ko se je konstruktivna nezaupnica postavila prvič, to mogoče tudi uspelo. Ampak kot smo videli takrat, ta zadeva ni uspela, ker takrat ni bilo zadostne večine. Vse je odvisno od kandidata in usmeritev, ki si jih predstavlja za preostanek mandata, vendar pa mislim, da se to ne bo zgodilo, prej bi lahko prišlo do predčasnih volitev kot do oblikovanja nove vlade," pojasnjuje Jurša. Ko gre za delovanje poslancev DeSUS v državnem zboru, pa Jurša pravi, da bodo še naprej zagotovo podpirali zakone, ki so v korist starejše generacije in so del njihovega programa: "To bomo podpirali, ni pa rečeno, da bomo vse ostale stvari podpirali, tudi do zdaj nismo vseh, ampak več smo jih, kot jih nismo."

Jelinčič: To bi bila klofuta lastni domovini

Prvak SNS Zmago Jelinčič medtem pravi, da so v stranki pričakovali takšen izid referenduma: "Eden od razlogov za to je tudi, da so bili minister Vizjak in njegovi piarovci nedorasli nalogi ter da niso znali pojasniti glavnih rešitev tega zakona, predvsem pa niso znali odgovarjati na insinuacije nasprotne strani. Slabo vodena propaganda je pripeljala do tega, na drugi strani pa je stran, ki je bila proti zakonu, to izredno dobro piarovsko izpeljala, seveda v glavnem na osnovi zlaganih dejstev, ponarejenih rezultatov, laži in podobnega." Ob tem dodaja, da so ljudje z izidom referenduma vladi sporočili zlasti, "da se jih da z dobro vodeno propagando potegniti za nos", na vprašanje, kaj so s tem sporočili poslancem, pa odgovarja, "da izgleda, da naši ljudje niso zreli za demokracijo in da bi najraje šli nazaj na Jugoslavijo, kjer takšni protesti ali kaj podobnega niso bili mogoči".

Vlada si mora za potrditev proračuna v parlamentu zagotoviti tudi glasove poslancev SNS in Desusa.
Robert Balen

Kot poudarja Jelinčič, je bila njegova drža in drža SNS vedno v korist Slovenije: "Jaz nisem za rušenje države kot nekateri, to sem dokazal že takrat, ko smo podprli vlado Marjana Šarca, pa se je Šarec ustrašil in odstopil. Zdaj, ko je Janša na oblasti, bomo podpirali Janševo vlado, samo zaradi tega, da Slovenija deluje naprej. Sramota je, da nekateri rušijo sedanjo vlado v času predsedovanja EU in da je tukaj nevemkakšen kažin." Na vprašanje, ali to pomeni, da v levi opoziciji ne morejo računati na glasove poslancev SNS ob morebitnem novem poskusu konstruktivne nezaupnice, pa Jelinčič odgovarja, da bi bila ta v času slovenskega predsedovanja Svetu EU "klofuta lastni domovini": "Kaj pa bi ta sploh prinesla? Vse te stranke so med seboj tako neskončno skregane, da ne bi mogle narediti popolnoma nič. To je iluzija in mislim, da to pač ne pije vode."

Žiža: Gre za dodatno opozorilo vladi na vse, kar se dogaja

Felice Žiža
Sašo Bizjak

Poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža na drugi strani meni, da gre pri nedeljskem referendumu tudi za dodatno opozorilo vladi "na vse, kar se dogaja". "46 odstotkov ljudi je prišlo na volišča, 54 odstotkov jih ni prišlo, lahko so bili za zakon, to ne veste nikoli, kaj se skriva za tem, ampak slab signal, ki prihaja s strani državljanov, mora vlada seveda vzeti za resnega in se potem osredotočiti na delo v prihodnosti. Ne moremo reči, da mora vlada odstopiti, ker je zakon padel na referendumu, bolj gre za opozorilo," meni Žiža.

Na vprašanje, kako bosta v duhu referendumskega izida v parlamentu delovala s poslancem madžarske manjšine Ferencom Horvathom, Žiža odgovarja, da so poslanci narodnih skupnosti do zdaj vedno sodelovali z vlado in da so vedno, ko je bilo to potrebno, kritični do vlade: "Pri glasovanju o zakonu o vodah v državnem zboru sem se vzdržal, ker sem imel nekaj dvomov, nisem bil pa absolutno proti. Mogoče je bilo v zakonu nekaj zagotovo za izboljšati, ni bilo pa sploh govora o pitni vodi, temveč o gradnji in pozidavi na obalnih območjih, ki pa imajo lahko dolgoročno posledice na pitno vodo. Ampak mi bomo z našo držo šli naprej, tako kot zadnjih 30 let, vedno smo se tako obnašali in vedno smo bili kritični, bomo tudi naprej, če bo potrebno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.