Minister Vizjak preživel interpelacijo, v NSi so se vzdržali

Luka Mlakar Luka Mlakar
17.12.2021 10:43

Andrej Vizjak ostaja na položaju ministra za okolje in prostor. Od 81 prisotnih poslancev jih je za njegovo interpelacijo glasovalo 43, proti jih je bilo 29. Poslanci koalicijske NSi, v kateri so Vizjaku odrekli podporo, so se na glasovanju vzdržali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Okoljski minister Andrej Vizjak je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo proti njemu vložili v levi opoziciji.

Robert Balen

Interpelacijo zoper okoljskega ministra Andreja Vizjaka so vložili opozicijski LMŠ, SD, SAB, Levica in nepovezani poslanci. Da bi uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev, kar se ni zgodilo. Za Vizjakov odhod jih je od 81 prisotnih poslancev glasovalo 43, proti jih je bilo 29. Za razrešitev ministra so glasovali poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezani poslanci, proti so glasovali v SDS in SMC. Poslanci NSi, ki je Vizjaku javno odrekla podporo, so se na glasovanju vzdržali, prav tako sta se vzdržala poslanca DeSUS Branko Simonovič in Robert Polnar. Poslancev SNS in narodnih skupnosti ob glasovanju ni bilo v dvorani.

Vizjak: Jaz se moram zagovarjati, Petanu pa se nič ne zgodi

Vizjak je v državnem zboru zavrnil vse očitke, ki so nanj leteli iz opozicije. "Interpelacija zoper mene je v celoti neutemeljena, sloni na nezakonitih prisluhih, 14 let starih in montaži slednjih. Interpelacija bo priložnost, da pojasnim, kaj se je pred 14 leti dogajalo v Termah Čatež, kako je Bojan Petan škodljivo deloval v tej družbi in prevzel družbo s pomočjo nekaterih akterjev države, vodstva NLB in agencije za trg vrednostnih papirjev," je povedal Vizjak, ki je interpelacijo izkoristil za nov obračun s Petanom.

"Evidentno jasno je, da je Petan s to potezo oškodoval za več kot sto milijonov evrov državnega premoženja, da ni plačal davka od kapitalskega dobička v višini pet milijonov evrov, da je v kazenskih postopkih že deset let, pa se mu nič ne zgodi. Jaz pa se moram pred mediji in politiko, ne pred sodiščem zagovarjati za to početje 14 let nazaj in ta moja prizadevanja, da ne pride do škodljivega prevzema. Vsi pristojni za ugotavljanje teh rabot molčijo," je poudaril Vizjak. Po njegovih besedah je smešno, da je Evropski parlament v četrtek sprejel resolucijo o stanju pravne države v Sloveniji, ko pri nas prihaja do tako evidentnih kršitev standardov pravne države, vsi pristojni za ugotavljanje teh kršitev pa ob tem molčijo.

Vizjak je interpelacijo izkoristil za obračun s predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom.

Robert Balen

Ob tem je zavrnil kritike, da izključuje javnost iz postopka sprejemanja zakonov in da ne deluje v dobro okolja: "Pri zakonu o varstvu okolja nismo samo podaljšali javne obravnave, ampak smo pred vložitvijo zakona na vlado opravili vrsto pogovorov tako z nevladnimi organizacijami kot tudi z drugimi deležniki, kot je gospodarstvo, da smo le uskladili besedilo zakona." Ko gre za novelo zakona o vodah, ki jo je na julijskem referendumu zavrnilo skoraj 87 odstotkov volivcev, pa je Vizjak poudaril, da se je ta zakon bistveno spreminjal v državnem zboru, za kar pa sam ne nosi odgovornosti: "Smešno je, da mi pripisujejo odgovornost za odločitve druge veje oblasti."

"Petana z interpelacijo ščiti opozicija"

Vizjak je pred poslanci podrobno pojasnil postopek prevzema Term Čatež, ki je bil škodljiv, kar po njegovih besedah dokazujejo tudi številke. Prihodki Term Čatež so se po prevzemu leta 2007 znižali z 41 milijonov evrov na 29 milijonov evrov v letu 2019, denarni tok z 12,7 milijona evrov na 7,3 milijona evrov, finančni dolg je zrasel s 35 milijonov evrov na 44 milijonov evrov, pri čemer je bil del premoženja prodan, investicij je danes dvakrat manj, tržna vrednost delnice več kot desetkrat nižja, je med drugim pojasnil Vizjak.

"To so številke, s katerimi utemeljujem, da je bilo takratno delovanje Petana škodljivo za podjetje in za zaposlene v podjetju, ki prejemajo mizerne plače," je poudaril Vizjak in podal primerjavo s Termami Olimia, ki so podoben gospodarski subjekt. Terme Olimia, ki jih je takrat vodil aktualni gospodarski minister Zdravko Počivalšek, so medtem po Vizjakovih besedah prihodke s 14,5 milijona evrov v 2007 v letu 2019 povečale na 25,5 milijona evrov, čisti dobiček se je okrepil z enega na tri milijone evrov v 2019. "Terme Olimia so tako uspešno podjetje, na drugi strani pa je tajkun Petan, ki ga posredno, z interpelacijo ščiti opozicija," je izpostavil Vizjak.

Čeprav v NSi Vizjaka ne podpirajo, so se njihovi poslanci na glasovanju vzdržali.

Robert Balen

Glede koncesije Term Čatež je pojasnil, da je vlada uredila koncesijsko razmerje, po katerem bo moral Petan za koncesijo tudi bistveno več prispevati kot doslej. Na očitek opozicije glede nakupa delnic Petrola pa je odgovoril z dejstvom, da sta postopek zoper njega ustavili tako protikorupcijska komisija kot agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Ob tem je zatrdil, da delnic Petrola ni kupil tik pred deregulacijo cen naftnih derivatov, in dodal, da si ni nikoli mislil, da bi se moral kdorkoli zagovarjati zato, ker kupuje delnice slovenske družbe na transparenten način.

Medved: Vizjak bi moral odstopiti že po referendumu

Poslanec LMŠ Rudi Medved je poudaril, da bi moral Vizjak odstopiti že po referendumu o zakonu o vodah.

Sašo Bizjak

Vsaka Janševa vlada si ob prihodu na oblast po njegovih besedah državo jemlje kot plen. "Vse to smo ves čas vedeli, Vizjak nam je to le približal v poljudnem, vsem razumljivem jeziku," je ocenil Medved. Boj za Terme Čatež je po njegovi oceni zgolj ilustracija tedanjega časa in način delovanja tedaj vladajoče politike. "Pogovor dveh sokrajanov, pri čemer je en minister, drugi pa tranzicijski poslovnež," je dejal Medved. V spominu bo javnosti po besedah poslanca ostal stavek "davke boš plačal ... škoda, to je glupo". "To je rekel minister, ki je prisegel, da bo spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti in deloval za blaginjo Slovenije," je poudaril Medved.

Vizjaku so v levi opoziciji očitali tudi, da je sam grožnja okolju, na kar da je pokazal referendum o noveli zakona o vodi. Vizjak bi moral po njihovem mnenju odstopiti že na referendumsko nedeljo. Kot je povedal Medved, je skoraj 87 odstotkov udeležencev referenduma dalo jasno sporočilo, da minister ogroža okolje: "Spet niste razumeli sporočila ljudi. Na volišču ste rekli, da bo glas proti zagotovo tudi glas proti vladi. In tako je tudi bilo, ampak ne predsednik vlade ne minister nista razumela sporočila ljudi."  Odstop ministra je stvar politične higiene, so prepričani v levi opoziciji. "Stvar vsaj minimalne odgovornosti do državljanov pa bi bil odstop vlade Janeza Janše," je dodal Medved.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.