Ministrica obiskala haloške kmete in se prepričala o strmih terenih, za katere bodo po novem dobili nižja izplačila

Ministrica je znova obljubila revizijo novega sistema točkovanja za težje obdelovalne površine. Po novem sistemi bi namreč več pridobile kmetije na višjih nadmorskih višinah, strmine na nižjih nadmorskih višine pa bi izgubljale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Haloški kmetje so svoje nezadovoljstvo glede novega sistema točkovanja za izplačila za območja z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami (OMD) na Ptuju na nenačrtovanem shodu izrazili že pred tremi tedni. Že takrat so kmetijsko ministrico Ireno Šinko seznanili, da bodo hribovski kmetje na ta način veliko izgubili. Novo točkovanje namreč več denarja namenja hribovskim kmetijam na višjih nadmorskih višinah, tistim ki obdelujejo strmine na nižjih nadmorskih višinah pa jemlje. "Haloški kmetje res da nismo na 800 metrski nadmorski višini, a pri nas so take strmine, da lahko hektar kosimo več ur. Tisti, ki imajo ravno površino, pa so lahko tudi na višji nadmorski višini, pa travnik pokosijo v 15 minutah," opozarjajo kmetje.  

Andrej Petelinsek

Ministrica se je zato obljubila, da bo prišla na teren in zato je včeraj obiskala nekaj haloških kmetij, ki obdelujejo težje dostopne površine, pa bodo po novem precej prikrajšane. “Za nas novo točkovanje pomeni polovico manj točk in s tem tudi denarja. Prej smo dobili 1194 točk, po novem sistemu jih bomo dobili le še 683,” sta povedala Ivan in Renata Kodrič iz Kočic. Njuna kmetija je iz vseh strani obdana s strminami. “Poglejte pri nas se nič ne da pokositi s traktorjem. Mi te površine kosimo dva meseca, da vse pokosimo in pospravimo. Nikakor nismo primerljivi s kmetijami, ki so višje ležeče, pa lahko večino dela opravijo s traktorjem,” je dejala Renata Kodrič in dodaja, da je nesmisel tudi to, da bi OMD izplačila po novem vplivala tudi na dohodnino. "Take spremembe mlade od kmetijstva tukaj odvračajo. Tudi najin sin ima službo. Nenazadnje v službo hodi tudi mož, da lahko kmetijo vzdržuje. Od tega imava le delo in stroške," dodaja.  

Tudi mladi prevzemnik Dejan Lorber iz Stoperc bo ob takih ukrepih v prihodnje dvakrat razmislil, ali se bo s kmetijstvom sploh še ukvarjal. "Cene strojne mehanizacije rastejo in privoščimo si jih lahko le še z razpisi. Manj ko bomo dobili OMD točk, težje bomo sodelovali na razpisih. Upam, da bodo te stvari prilagodili," pravi Lorber, ki bi si želel vedno več spodbud, ne pa vedno manj. "Delam na kmetiji, imam pa tudi svoj domačo obrt. Sem strojnik. V prihodnje bom verjetno pretehtal, če se bom s kmetijstvom sploh še ukvarjal. Če se bodo take zaostritve nadaljevale, bom to gotovo opustil," nadaljuje. 

Ministrica je ob ogledu terena dejala, da je kmetom obljubila revizijo novega sistema točkovanja, ki ga je previdel Kmetijski inštitut. "Metodologijo bomo pregledali in videli, kaj se da storiti," je dejala ministrica. 

Haloške kmete podpirajo tudi na Kmetijsko gozdarski zbornici. "Prepričan sem, da lahko to stvar uredimo že do naslednje subvencijske kampanje, ki se začne 15. marca. Ne samo zaradi Haloz, ampak je takih primerov še več. Želimo večjo vrednost točk za strmine in znižanje točk za nadmorske višine in to moramo storiti čimprej, sicer bomo agonijo le še podaljševali," pravi predsednik KGZS Roman Žveglič.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta