Na Kaninu malo možnosti za obratovanje z dostopom prek italijanske strani

STA, M.R.
30.11.2023 14:55

Upravljalci smučišča na Kaninu ne vidijo veliko možnosti, da bi edino slovensko visokogorsko smučarsko središče v prihajajoči sezoni obratovalo z dostopom prek italijanske strani oz. smučišča Sella Nevea.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Kaninu je že 80 centimetrov snega
Uroš Gramc

Po besedah direktorice družbe Sončni Kanin Manuele Božič Badalič bodo tako aktivnosti pozimi usmerjene predvsem v ohranjanje naprav. Na Kaninu, kjer je že 80 centimetrov snega, še bolj pa naj bi se snežna odeja odebelila v naslednjih dneh, bodo tako pozimi predvsem skrbeli za ohranjanje premoženja oz. vzdrževanje infrastrukture, da jo zaščitijo pred propadom.

Božič Badalič je novinarjem danes povedala, da sicer poskušajo doseči rešitev za obratovanje z dostopom prek smučišča Sella Nevea, a je to po njenih besedah izjemno težko in logistično skoraj nemogoče izpeljati.

Krožna kabinska žičnica, katere obratovanje za obiskovalce je po odločitvi inšpekcije od začetka oktobra prepovedano, lahko vozi le zaposlene za vzdrževanje, ne pa tudi za obratovanje smučišča, je pojasnila direktorica Sončnega Kanina.

Tako je zagotovitev delovanja smučišča in spremljajočih storitev, npr. gostinskih, za letos praktično nemogoča, je ugotavljala. Težava po njenih besedah nastane tudi pri reševanju v primeru poškodb, saj bi moral helikopter prileteti na italijansko stran.

"Obratovali bomo težko, šlo bo le za ohranjanje premoženja," je tako strnila, a dodala, da to vseeno pomeni določene stroške, povezane z zaposlenimi, elektriko ... Krožno kabinsko žičnico je treba vsaj enkrat ali dvakrat tedensko prižgati, treba je pravočasno čistiti sneg, da ne poškoduje naprav, sprožiti plazove, da ne bi podrli katere od postaj, potrebna je skrb za teptalce in zgornjo postajo žičnice, je naštela.

Usoda Kanina v rokah lastnikov in države

Smučanje na Kaninu
Uroš Gramc

Nadaljnja usoda Kanina medtem ostaja v rokah lastnikov, Občine Bovec, in države, je še dejala. Po današnjem pisanju Primorskih novic lokalne skupnosti na severnem Primorskem pritiskajo na vlado, da rešitev najde. Po tistem, ko je v vodo padel poseben zakon za Kanin, naj bi se ta zdaj iskala v okviru izvajanja zakona o žičniških napravah za prevoz oseb.

Manuela Božič Badalič je sicer novinarjem potrdila, da ostaja na čelu Sončnega Kanina. Pred dnevi je namreč odstopila, ker je s tremi nadzorniki družbe, ki jih je imenovala občina, prišlo do "medsebojnega nerazumevanje glede nadaljnje poti", zaradi česar so po njenih besedah trije bistveni zaposleni, med njimi vodja smučišča, dali odpoved.

"Ob prepovedi obratovanja nisem imela druge izbire kot odstop," je pojasnila. A delavci so jo, tako Božič Badalič, pozneje prosili, naj ostane. V upravljalcu smučišča je še vedno 20 zaposlenih in družba normalno posluje, je dejala ter spomnila na 340.000 evrov dobička do oktobrske ustavitve žičnice.

Spričo teh pozivov se je odločila, da ostane in organizira delo med zimo, vrnili pa so se tudi trije glavni zaposleni, ki so dali odpoved.

Trije nadzorniki, ki so v začetku meseca sporočili, da zaradi domnevnega neskrbnega ravnanja Božič Badalič odstopajo, so bili medtem, kot je spomnila direktorica, dejansko razrešeni. Prav danes se bo bovški občinski svet po njenih besedah seznanil z razrešitvami.

Kako bo šlo naprej z nadzorniki, je stvar občine, je še dejala Božič Badalič, ki je vse očitke trojice nadzornikov že pred tedni odločno zavrnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta