Na kulturno prireditev le s testom oziroma s potrdilom o cepljenju ali prebolelosti, za obisk v cerkvi to ni potrebno

M.R.
13.05.2021 10:00
V sredo je bilo s PCR-testi potrjenih 597 novih okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 4636 PCR-testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 12,9-odstoten.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Denis Kresnik

Poleg tega je bilo opravljenih še 28.466 hitrih antingenskih testov. 

V Bolnišnicah je bilo včeraj 450 bolnikov (včeraj 463) s covidom-19, od tega jih je bilo 123 (včeraj 127) na oddelkih za intenzivno nego, je sporočila vlada na Twitterju. Umrli so štirje pacienti. 

7-dnevno povprečje dnevno potrjenih okužb je padlo na 494 (včeraj 520). 

V skladu z mnenjem svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje pa se je zaradi padca 7-dnevnega povprečja dnevnih okužb in števila bolnikov v bolnišnicah vlada odločila za prehod v rumeno fazo. 

PCT pogoj za kulturne prireditve, za vstop v cerkev pa ne

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc
Andrej Petelinšek

Nastopajoči se bodo morali še naprej enkrat tedensko testirati. Udeleženci prireditev pa se morajo prav tako testirati (test ne sme biti starejši od 48 ur), izjema so tisti, ki so že cepljeni, oziroma tisti, ki so covid-19 preboleli v zadnjih šestih mesecih. Ta dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z drugimi ožjimi družinskimi člani ali skrbniki. 

Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode na prostem in v notranjem prostoru omogoča zbiranje do 50 oseb. Sedišča so lahko zasedena največ 50-odstotno, med posameznimi sedeži pa mora biti 1,5 metra razdalje, razen če na njih sedijo člani istega gospodinjstva. Državna sekretarka je odgovorila tudi na vprašanje, zakaj t. i. pogoj PCT (testirani, preboleli ali cepljeni) ne velja za tiste, ki se udeležujejo prireditev v cerkvah. "Kot vemo, je uresničevanje verske svobode ustavna pravica, zato PCT pogoj ni zahtevan," je odgovorila. 

Zajc: Razdalja med ljudmi za mizo ni več določena

Vlada je tudi sprejela spremembe odloka, ki ureja opravljanje gostinske dejavnosti, predstavil pa jih je državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc. Gostilne in lokali bodo lahko tako od ponedeljka dalje odprti od 5. do 22. ure. Razdalja med robovi miz mora biti še naprej najmanj tri metre, razdalja med osebami za mizo pa ni več določena. Za družine z otroki do 18. leta starosti ne velja omejitev največ štirih oseb za isto mizo. 

V poslovnem prostoru je lahko največ en potrošnik na 20 kvadratnih metrov prostora. Ta pogoj pa ne velja več za otroke do 18. leta v spremstvu skrbnikov ali pa za osebe, ki potrebujejo spremstvo. "Če ste prej ob vstopu v trgovino skupaj z otrokom šteli kot dve osebi, se sedaj štejete kot en mehurček," je povedal Zajc. 

Avtokampi lahko ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot. Sem niso všteti pavšalisti, ki imajo zakupljeno parcelo skozi celotno sezono. 

Omogoča se tudi obratovanje igralnih salonov in prirejanja posebnih iger na srečo. Delovni čas in pogoji vstopa v notranje prostore veljajo enako kot za gostinske prostore (PCT pogoj). Igralni saloni lahko ponujajo do 50 odstotkov razpoložljivih kapacitet. 

"PCT pogoj je na eni strani varovalka, da zavarujemo goste, na drugi strani pa je varovalka, da ohranimo lokacije, ki ponujajo tovrstne storitve, kot varne lokacije. Povrnitev ugleda neke restavracije, hotela ali pa igralnice, ki bi postala žarišče okužb, bi bila seveda dolgotrajna," je glede pogojevanja vstopa v notranje prostore gostiln in nastanitvenih kapacitet povedal Zajc. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta