Na ministrstvu pojasnili, zakaj Slovenija decembra ni več naročila Pfizerjevega cepiva

VČ, STA
16.03.2021 17:05
Pri Poklukarju zagotavljajo, da je zagotovljenih 936.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva iz prve pogodbe in 912.000 iz pogodbe o prvi dodatni količini. Še vedno pa čakajo na pogodbo za novo dodatno količino 410.700 odmerkov. Premier Janša na sestanku pri avstrijskem kanclerju Kurzu povedal, da smo trenutno po precepljenosti nad evropskim povprečjem, da pa se to lahko spremeni, če skupni evropski mehanizem ne bo deloval.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna.
Reuters

Slovenija je naročila 90 odstotkov odmerkov cepiv, ki ji v prvem in drugem četrtletju pripadajo po sistemu "pro rata". Ta številka ni višja, ker decembra, v drugem krogu nabave cepiva BioNTecha in Pfizerja, ni naročila ničesar. Tako sta se tedaj odločili le še Slovaška in Bolgarija, kažejo številke, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor pri Evropski komisiji.

Neenakomerna razporeditev odmerkov cepiv med članicami EU je posledica njihovih odločitev oziroma njihovih napak ali slabe presoje v procesu naročanja, je mogoče sklepati na podlagi številk, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor za ta vprašanja, v katerem sodelujejo vse članice EU.

Slovenski delež

Slovenija nima toliko odmerkov, kot bi ji jih pripadalo glede na število prebivalcev, ker decembra, ko je bilo na voljo dodatnih 100 milijonov odmerkov cepiva Biontecha in Pfizerja ni naročila ničesar. Pomembno vlogo pri tem je, tako je neuradno slišati v Bruslju, verjetno igrala cena, saj je to cepivo drago.

Slovenija je naročila 80 odstotkov količine tega cepiva, ki bi ji pripadala v prvem in drugem četrtletju. Ta delež ni med najnižjimi. Slovaška je na primer naročila 56 odstotkov svojega deleža, Hrvaška in Bolgarija pa okoli 46 odstotkov.

Cepiva Moderne je Slovenija naročila 100 odstotkov glede na delež pro rata. AstraZenece je naročila 102,6 odstotka, cepiva Johnson & Johnson pa prav tako 100 odstotkov.

Na Danskem je ne primer delež pri cepivu, ki ga proizvaja Johnson & Johnson, 220-odstoten.

Ob upoštevanju vseh doslej odobrenih cepiv je Slovenija za prvo in drugo četrtletje tega leta naročila 89,4 odstotka odmerkov cepiv glede na delež, ki bi ji pripadel. Gre za 1.893.585 odmerkov.

Čakali so na AstraZeneco

Slovenija je v prvi fazi v celoti izkoristila možnost nabave cepiva BioNTecha in Pfizerja po sistemu pro rata. Vendar se jeseni ni odločila za možnost dodatnega naročila, saj so pričakovali, da bo prej odobreno cepivo AstraZenece, so sporočili z ministrstva za zdravje. Dodatno so se odločili za vse možne količine po menjavi na čelu ministrstva.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, ki ga zdaj vodi nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, ima Slovenija tako zagotovljenih 936.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva iz prve pogodbe in 912.000 iz pogodbe o prvi dodatni količini. Še vedno pa čaka na pogodbo za novo dodatno količino 410.700 odmerkov.

Slovenija je po navedbah ministrstva izkoristila vse svoje pro rata možnosti, razen dveh začetnih dodatnih naročil cepiva Moderne ter BioNTecha in Pfizerja, saj so računali na skorajšnje dobave cepiva AstraZeneca konec lanskega decembra oziroma v začetku januarja.

"Tako je Slovenija izkoristila vse pogodbene možnosti, ne pa celotne opcijske možnosti pri prej omenjenih dveh proizvajalcih, vendar je potrebno poudariti, da je Slovenija naknadno prejela potrditev dodatne ponudbe BioNTecha in Pfizerja v obsegu, ki presega prej omenjeni primanjkljaj pri istem proizvajalcu. Enako velja tudi za Moderno, kjer pričakujemo končno potrditev tega naročila," so poudarili ministrstvu.

Dodatno je Slovenija zainteresirana za vse odmerke cepiv, če jih druge države članice ne bodo želele, so še sporočili.


 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta