Na območju zgornjega dela Podravja največ okužb s koronavirusom potrjenih v Mariboru. Kako je drugod?

A.L., STA
09.04.2020 09:44

Na območju zgornjega dela Podravja je po pričakovanju največ okužb z novim koronavirusom potrjenih v Mariboru, kjer so jih doslej našteli 23. V zadnjih dneh pa se je najbolj opazno povečala številka v Šentilju, kjer je z virusom okuženih sedem ljudi. Ne v eni ne v drugi občini za zdaj še niso izvedli delitve mask med gospodinjstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Potem ko so na Šentilju izvedeli za opazno rast števila okuženih, se v občini bojijo neuradnih informacij, da je njihovo število še višje. Občane so zato pozvali, da še naprej dosledno upoštevajo vse ukrepe, če čutijo kakršnekoli simptome, značilne za covid-19, pa naj ne zapuščajo domov.
Maribor je medtem ta teden od pobratenega kitajskega mesta Hanghzou med drugim prejel 10.000 zaščitnih mask, s prošnjo za pomoč so se obrnili še na ostala štiri partnerska kitajska mesta. Iz Chongquinga pričakujejo 15.000 mask, Nanjing, Huai'an in Nanchang pa naj bi jim podarili 62.000 mask in nekaj termometrov.
Občinska civilna zaščita bo opremo razdelila med ustanove in službe, ki jih zaradi narave dela in tveganja za prenos okužbe najbolj potrebujejo - predvsem Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor, tamkajšnjemu zdravstvenemu domu, domovom za ostarele, patronažni službi in taksi službam.

Dva potrjena primera okužbe beležijo v občini Miklavž na Dravskem polju

V Rušah je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje doslej okuženih pet ljudi, v občini pa so se odločili za lastno izdelavo zaščitnih mask s pomočjo prostovoljk in podjetij. Prve so bile po besedah županje Urške Repolusk že predane civilni zaščiti, vsakemu gospodinjstvu po eno masko pa jih bodo razdelila prostovoljna gasilska društva. Še po eno bodo občani prejeli skupaj z lokalnim glasilom Ruški utrip.
Štiri primere so zabeležili v Lovrencu na Pohorju, eden je bil potrjen tudi pri zaposlenem v občinski upravi, zato je občinska stavba do nadaljnjega zaprta. Ostali sodelavci ne kažejo znakov okužbe, zato so v samoizolaciji in delajo od doma. Vir okužbe ostalih treh novih primerov izhaja iz enega žarišča, in sicer iz ruškega podjetja, ki je zaradi omenjenih primerov že zaprlo vrata.
Občinski svetniki so na torkovi seji preko videokonference med drugimi ukrepi sprejeli odločitev o nakupu zaščitne opreme v sodelovanju z občinskim štabom civilne zaščite. V začetku naslednjega tedna bodo vsa gospodinjstva prejela tudi nove pralne zaščitne maske, ki so jih sešile prostovoljke.
Dva potrjena primera okužbe beležijo v občini Miklavž na Dravskem polju, po enega pa v občinah Benedikt, Hoče-Slivnica, Kungota, Pesnica, Rače-Fram in Selnica ob Dravi. V Benediktu so vsem gospodinjstvom poslali po dve maski, enako v občini Rače-Fram, v Kungoti pa so k izdelavi pozvali prostovoljne šivilje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta