(VIDEO) Po praznikih najprej začnejo obratovati vulkanizerji, avtomehaniki in avtopralnice, omejitev gibanja med občinami še ostaja

M.R., STA
08.04.2020 20:08

Govorec vlade za področje epidemije Jelko Kacin je dejal, da za zdaj med odločitvami za omilitev ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ni predvidena ukinitev omejitve gibanja med občinami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Počivalšek
Tv Slovenija

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v nagovoru na TV Slovenija napovedal, da bodo po velikonočnih praznikih lahko začeli delovati spet vulkanizerji, avtopralnice, mehanične delavnice in servisi za popravilo tehničnega blaga. Začeli bodo delovati tudi tisti, ki pretežno prodajajo gradbeni material. 
Pozneje bodo lahko začele delovati tudi prodajalne s tehničnim blagom, pri čemer je kot primer navedel prodajalne z belo tehniko in pohištvom. Vključena bodo tudi prevzemna mesta spletnih trgovin. 
Proizvodnje še naprej ne bodo omejevali, saj se je izkazalo, kot zatrjuje minister, da v proizvodnih obratih ni žarišč koronavirusa. "To pomeni, da so delodajalci dobro organizirani, zato delo v večini proizvodnih obratov poteka nemoteno," je dodal. Poudaril je še, da morajo delodajalci zagotoviti varne pogoje za delo. Delavce je tudi pozval, naj upoštevajo vse varnostne ukrepe in s tem zaščitijo sebe ter druge. 
{embed_youtube}https://youtu.be/_m9WWggntsE{/embed_youtube}
Povedal je tudi, da je v pripravi drugi paket za zagotavljanje likvidnosti. V delovni skupini so poleg predstavnikov gospodarstva, turizma in kmetijstva tudi drugi ministri. Omenil je kmetijsko ministrico Aleksandro  Pivec, ministra za delo Janeza Cigler Kralja ter minister za javno upravo Boštjana Koritnika. Za čimbolj učinkovit izhod iz krize so predlagali ukrepe na petih področjih. Gre za trg dela, finančne ukrepe, davke in prispevke, turizem in kmetijstvo. 

Pogodbo za zaščitno opremo bodo objavljene

Zavod za blagovne rezerve bo še danes na spletni strani objavil pogodbe, ki jih je s slovenskimi dobavitelji sklenil za dobavo zaščitne opreme. To bodo po Počivalškovih besedah storili zato, da bi zagotovili transparentnost. "Pri nabavi zaščitne opreme smo namreč ves čas deležni pritiskov, očitkov in kritik. Tako s strani medijev, kot tudi javnosti," je povedal. Pri tem je še dodal, da je zaradi velikega povpraševanja zaščitna oprema v teh časih zelo težko dobavljiva. "To je dejstvo in pri tem delimo usodo mnogih držav. Tudi tistih, ki so bistveno večje od naše," pravi podpredsednik vlade. 
Poudaril je še, da zaradi prevelikega tveganja zavod ni in ne bo izvajal predplačil kitajskim in drugim dobaviteljem, ki sicer večinoma zahtevajo 100-odstotne avanse. "Plačujemo zgolj ob prevzemu in ne bom dovolil, da bi se na račun slovenskih davkoplačevalcev zlorabljala javna sredstva. Posledično pa tako okoriščali tudi vojni dobičkarji, ki vidijo v tem zgolj priložnost za dober zaslužek," je dodal. 
Vlada je do zdaj že podpisala več pogodb za zaščitno opremo v skupni vrednosti 116 milijonov evrov. Do zdaj so bile uresničene pogodbe v višini 6 milijonov evrov, ni pa Počivalšek povedal, kaj in kdaj je že bilo dobavljeno, saj da bodo ti podatki dostopni vsem.
​Je pa povedal, da je bilo preko zavoda naročenih 323 ventilatorjev, od tega jih je v Slovenijo prispelo 108. 22 jih je še v skladišču, 86 pa jih je že v bolnišnicah. Podpisanih je tudi več pogodb za nabavo 53 milijonov zaščitnih mask v skupni vrednosti 80 milijonov evrov. Preko zavoda je bilo do zdaj dobavljenih 2,8 milijona zaščitnih mask v znesku 3,5 milijona evrov. 

Rakovec: Skrbi nas, da bi občine v času epidemije padle v likvidnostne težave

Kranjski župan Matjaž Rakovec pa je poudaril, da so župani "v prvi bojni liniji", ko se zoperstavljajo novemu koronavirusu. Po njegovih besedah župane skrbi, da bi občine v času epidemije padle v likvidnostne težave, zato so zadovoljni s povabilom v vladno delovno skupino za pripravo ukrepov. Po njegovem mnenju sodelovanje med občinami in vlado poteka dobro.
"Svojo vlogo in večja pooblastila smo dobro izkoristili in pripomogli k zmanjšanju širjenja. Danes je bil posredovan predlog, da je treba tudi v normalnih razmerah povečati pooblastila županov in tako povečati gospodarski in socialni razvoj po občinah," je pojasnil župan.

Kranjski župan Matjaž Rakovec
Tv Slovenija
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta