Na Onkološkem inštitutu Ljubljana operirali napačnega bolnika: Vzorec naj bi bili zamenjali na Barsosu

STA, A.L.
16.02.2024 11:36

Kako je prišlo do napake?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Onkološki inštitut
Robert Balen

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so novembra lani operirali bolnika, ki naj bi imel raka želodca. Želodec so mu odstranili, a pozneje ugotovili, da pacient v resnici ni zbolel za rakom.

Šlo je za pacienta, ki so mu tkivo za preiskave odvzeli v medincinskem centru Barsos. Najbolj verjetno je, da se je zamenjava vzorcev zgodila prav na tej kliniki. Direktorica Barsosa Urša Murn je pojasnila, da so 4. oktobra opravili gastroskopijo želodca pri dveh pacientih. Pri obeh so odvzeli vzorec za histopatološki pregled in ju poslali na Inštitut za patologijo ljubljanske Medicinske fakultete. Pri tem pa so zelo verjetno zamenjali histopatološke vzorce pacientov.

Na Inštitutu za patologijo so v enem izmed vzorcev ugotovili prisotnost rakavih celic, na podlagi te ugotovitve pa je bil pacient napoten na Onkološki inštitut, kjer so ga prvič pregledali v drugi polovici oktobra. Že v novembru so opravili operativni poseg, pri tem pa v analizo poslali odstranjeno tkivo. Ugotovili so, da v tem tkivu ni bilo rakavih celic. 

Kje v postopku je prišlo do napake pri Barsosu, z gotovostjo še ne morejo povedati. Že samo dejstvo, da se je zamenjava zgodila, pa globoko obžalujejo. Sprejeli so dodatne preventivne ukrepe, je povedala Murn. Zaradi suma, da je prišlo do zamenjave vzorcev tkiv, so sprožili preiskavo izvedenih postopkov ter Inštitut za patologijo zaprosili za ponovno analizo in identifikacijo vzorcev. Prejeti rezultati so sum potrdili. O tem so nemudoma obvestili oba pacienta, je poudarila Murn. S pacientoma so v stiku in bodo v neposrednem sodelovanju z njima poiskali tudi najustreznejše rešitve, ki jima bodo lahko vsaj malo ublažile situacijo, je napovedala direktorica.

Medicinski center Barsos je po besedah direktorice urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu pri ministrstvu za zdravje zaprosil za nadzor. Uradu so dogodek tudi prijavili.

Na Inštitutu za patologijo in na Onkološkem inštitutu so tudi opravili revizijo postopkov, povezanih s tem primerom, in ugotovili, da pri njih do zamenjave vzorcev ni prišlo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta