(REKLI SO) Janez Markeš o zdravniški stavki: Na svidenje popoldne? Ne, hvala

DR
29.01.2024 11:00

Janez Markeš, publicist, komentator v Sobotni prilogi Dela:

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Te dni po spletu kroži dovtip, češ, hudo narobe je z državo, kjer stavka 950 od 1000 najbolje plačanih državljanov ...

Glede na pritožbe pacientov so se povrh v času stavke začele dogajati hude nečednosti. Komisija za medicinsko etiko je v sredo povedala, da je stavke neetična tudi, če bi spoštovala vsa stavkovna pravila, kajti s stališča etičnih vrednot je za bolnike škodljiva, nekoristna in nepravična. Čeprav so stavkajoči zdravniki tudi med stavko dolžni izdajati bolniške liste, nekateri to odklanjajo. Najhujše obtožbe, ki so jih v pismu ministrici za zdravje poslali tudi nekateri poslanci državnega zbora (npr. poslanska skupina SD), so bile, da po desetih dneh stavke nekateri zdravniki zavračajo obravnavo v času službe, jim pa ponujajo samoplačniške storitve v zasebnih praksah ... 

Janez Markeš
Delo

V procesu lobijsko-korupcijske demontaže javnega zdravstva v korist bolj ali manj divje privatizacije Fides očitno sodeluje ... Pri stavki Fidesa gre za dejanje, ki je šlo čez rob družbene sprejemljivosti, spodobnosti in dostojnosti poklica, ki ga zastopajo, in predvsem načela sorazmernosti pri družbeni organizaciji slovenske države. Zdravniški poklic povrh najbrž ni združljiv z načeli neoliberalne ideologije. Da bi služili tej, obstajajo drugi poklici, svet kriptovalut, borzništva, podjetništva mimo napajalnih jasli države … Drugače povedano, bolniki zdravnikom ne morejo postati kot Palestinci Izraelcem, kjer se izvoljeno ljudstvo Netanjahujeve desnice lahko dvigne v nebo in v svojo domnevno korist počne, kar se mu zahoče.

Slovenija, ne le vlada, pod vse predolgo trajajoče procese vsesplošne "prigrabizacije" končno lahko potegne črto. Mogoče je Fides za to dal priložnost." (dr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta