Na parkirni hiši ljubljanskega letališča sončna elektrarna

Gregor Grosman
09.11.2021 16:55

Poleg stroškov energije želi Fraport Slovenija za približno 200 ton na leto zmanjšati tudi emisije ogljikovega dioksida.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na strehi parkirne hiše ljubljanskega letališča je zrasla sončna elektrarna s 1347 moduli.

Peter Irman/Fraport Slovenija

Družba Fraport Slovenija, ki upravlja ljubljansko letališče, in podjetje Resalta sta na strehi letališke parkirne hiše s poslovnim prizidkom postavila ​fotovoltaično sončno elektrarno kapacitete 500 kW. Z njeno otvoritvijo so storili še en korak za manj emisij ogljikovega dioksida z obnovljivimi viri, so izpostavili v Fraportu. Zavedajo se, da so aktivni v dejavnosti, ki ima tudi negativne vplive na okolje, zato se trudijo, da z različnimi aktivnostmi ta vpliv pravočasno prepoznavajo, celostno upravljajo in kontinuirano zmanjšujejo.

Nedavno so potnikom ljubljanskega letališča že ponudil program, s katerim lahko prostovoljno izravnavajo svoj ogljični odtis. Julija letos so sklenili partnerstvo z družbo CarbonClick, ki je ustvarila rešitev, ki potnikom omogoča preprosto skeniranje QR-kode, prikazane na različnih mestih po vsem letališču. Tako lahko hitro izračunajo ogljični odtis svojega leta in ga s plačilom za izbrane projekte izravnajo. Glede na sedanji obseg prometa na ljubljanskem letališču lahko program izravna pet milijonov kilogramov ogljikovega dioksida in 80 milijonov kilometrov letenja na leto, so izračunali.

V partnerskem sodelovanju z družbo Resalta, ki je investitor projekta, pa je na strehi garažne hiše s poslovnim prizidkom zrasla ​fotovoltaična sončna elektrarna in je te dni začela delovati. Naložba je stala 350.000 evrov, na letni ravni pa bo elektrarna po predvidevanjih proizvedla okoli 530 MWh električne energije. "Sodobni sistemi samooskrbe s sončno energijo predstavljajo ogromen potencial trajnostno usmerjene preobrazbe družbe, zato je bila odločitev o uvedbi relativno preprosta, ne zgolj z vidika ekonomičnosti, ampak tudi z vidika aktivnega zmanjševanja emisij ogljikovega dioksida," je povedal Zmago Skobir, svetovalec poslovodstva in prokurist v Fraportu Slovenija.

Električna energija iz obnovljivih virov bo zadostovala za sedem odstotkov porabe elektrike na letališču.

Peter Irman/Fraport Slovenija

Izpostavil je, da gre za prvi projekt takšne vrste na območju letališča, zagotovo pa ne zadnji. Lastno proizvodnjo električne energije bo zagotavljalo 1347 modulov, električna energija iz obnovljivih virov pa bo zadostovala za sedem odstotkov porabe elektrike na letališču.

Da je Fraport Slovenija prepoznal prednosti poslovnega modela, pri katerem prevzamejo celotno investicijo in izvedbo, hkrati pa v pogodbenem obdobju upravljajo in vzdržujejo elektrarno, zamenjujejo dotrajane komponente in prevzemajo vse produkcijsko tveganje, pa so sporočili iz družbe Resalta. "Fraport Slovenija bo kupoval vso proizvedeno električno energijo po zagotovljeni fiksni in konkurenčni ceni ter za približno 200 ton na leto zmanjšal tudi izpuste ogljikovega dioksida", je zaključil Tomaž Orešič, prokurist v Resalti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta