Največji igralci na slovenskem trgu: V pijačah bo čez štiri leta 5 odstotkov manj sladkorja

16.09.2021 18:55
Devet velikih proizvajalcev in distributerjev brezalkoholnih pijač v Sloveniji je podpisalo dodatno zavezo k odgovornemu poslovanju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Proizvajalci sledimo trendom, ki jih potrošniki narekujejo, zaradi tega tudi podpisujemo tovrstne zaveze," pravi Darja Teržan iz družbe Atlantic Droga Kolinska. 
Marko Vanovšek

Devet podjetij iz Združenja industrije pijač pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je podpisalo dodatno zavezo k odgovornosti, s katero so se zavezala, da bodo do konca leta 2025 za pet odstotkov znižala količino sladkorja v pijačah, ki jih proizvajajo.

Gre za proizvajalce in distributerje brezalkoholnih pijač s sedežem v Sloveniji. To so storili v družbah Atlantic Droga Kolinska, Coca-Cola HBC Slovenija, Costella, Dana, Fructal, Nektar Natura, Pivovarna Laško Union, Radenska in Vital Mestinje. V omenjenih podjetjih dela 13 odstotkov vseh zaposlenih v slovenski živilskopredelovalni industriji, skupno pa ustvarijo 20 odstotkov vseh čistih prihodkov v slovenskem živilskopredelovalnem sektorju. Na letni ravni tako skupaj ustvarijo 448 milijonov evrov prihodkov. "So torej pomemben člen, ki preko plačanih davkov prispeva tudi k dobrobiti države," meni direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS Tatjana Zagorc. Panoga je sicer v težkih časih, saj so po nekajletni uspešni rasti omenjena podjetja v lanskem letu, ki ga je zaznamovala epidemija koronavirusa, bila prizadeta zaradi vsesplošnega zaprtja, predvsem pa zaradi zaprtja gostinsko-turističnega sektorja.

Predsednik Združenja industrije pijač in direktor Radenske Marian Šefčovič meni, da se poslovanje v panogi počasi vrača v stare tirnice, zato so družbe že usmerjene v projekte za rast poslovanja.
 
Bobo

​Za zgled

"Tudi takšne odločitve pokažejo vaš karakter, proaktivnost in odločnost, da greste v smeri nečesa, kar je v družbi želeno," je podpisnikom povedal generalni direktor GZS Aleš Cantarutti, ki je ob tem izrazil zadovoljstvo, da ima lahko zbornica vlogo koordinatorja pri tovrstnih projektih. "Verjamem, da bodo tudi drugi sektorji sledili vašemu zgledu." Predsednik Združenja industrije pijač in direktor Radenske Marian Šefčovič je ob podpisu izrazil zadovoljstvo, da znajo omenjena podjetja, ki so sicer konkurenti na trgu, stopiti skupaj, ko se morajo soočiti s skupnimi izzivi. "Sladkor je samo del zgodbe, imamo še veliko izzivov, od vprašanja uporabe reciklirane embalaže do koncesij za rabo vode … Naša odgovornost do potrošnika je ogromna in tako tudi mora biti. Potrošnik namreč danes več ni tak, da bi samo kupil izdelek, ga spil in šel. Potrošnik danes gleda tudi na podjetje, ki izdelek proizvaja - ali je odgovorno do okolja in svojih zaposlenih. Tudi na podlagi tega se odloča za nakup."

O koronavirusu ne bo več govoril

"Prejšnji teden sem se odločil, da ne bom več govoril o koronavirusu," je v šali dejal Šefčovič in dodal, da se poslovanje počasi vrača v stare tirnice, zato so zdaj po njegovih besedah podjetja v branži usmerjena v razvojne projekte, s katerimi bi povečala obseg poslovanja. "Danes sem veliko bolj pozitiven, kot sem bil morda pred šestimi meseci, naučili smo se živeti z vsemi omejitvami in v skladu z njimi tudi poslovati." Tudi v industriji pijač je ena vidnejših posledic epidemije porast cen repromateriala, tudi sladkorja, pa tudi delovne sile. "To bo seveda imelo vpliv na inflacijo, prav tako na podražitev živilskih izdelkov, enako je seveda na drugih področjih gospodarstva. Te nove razmere na trgu smo morali upoštevati pri pripravi poslovnih načrtov." Družba je v prejšnjih letih precej vlagala na hrvaškem trgu, za katerega Šefčovič pravi, da je bil tam v lanskem letu njihov edini izdelek, katerega prodaja je rasla, ravno radenska. "To pomeni, da je Radenska tam še vedno močna blagovna znamka, potrebujemo zgolj še nekaj časa, da ji na trgu izborimo mesto, ki si ga zasluži."

Darja Teržan iz družbe Atlantic Droga Kolinska pojasnjuje, da so v času epidemije vsi proizvajalci doživeli padec prodaje v turistično-gostinskem sektorju zaradi zaustavitve dejavnosti. Je pa bil po njenih besedah padec precej manjši na področju maloprodaje. Poteza, za katero so se odločili največji igralci v panogi, pravi, je skladu z vedno večjo ozaveščenostjo potrošnikov. "Potrošniki spreminjajo svoje navade, temu se tudi mi prilagajamo. To se dogaja v vseh sektorjih živilskopredelovane industrije. Proizvajalci sledimo trendom, ki jih potrošniki narekujejo, zaradi tega tudi podpisujemo tovrstne zaveze." V portfelju skupine na področju prodaje brezalkoholnih pijač v Sloveniji poleg mineralne vode Donat Mg izstopata še cockta in cedevita. Tako so po njenih besedah v prejšnjih letih ponudili na trgu nove verzije cockte brez sladkorja, količino sladkorja pa so znižali tudi v osnovni verziji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta