Namesto Benčine na čelu Cinkarne Celje Skok

Rozmari Petek Rozmari Petek
26.05.2020 16:20

Vodenje Cinkarne Celje, podjetja, ki zadnja leta niza rekordne rezultate in deli razkošne dividende, prevzema prvi nadzornik Aleš Skok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cinkarna Celje, poslovna stavba 
Rozmari Petek

Dilem, kdo bo po izteku mandata sedanjemu predsedniku uprave Cinkarne Celje Tomažu Benčini vodil podjetje, ni več. Vodenje namreč s 1. julijem, vsaj začasno, prevzema prvi nadzornik Aleš Skok. Slednji je sicer predsedovanje nadzornemu svetu prevzel lani jeseni, ko je zaradi preštevilčnosti funkcij odstopil dotedanji dolgoletni predsednik Borut Jamnik.
Kot so nadzorniki zapisali v svojem sporočilu, ima Aleš Skok dolgoletne izkušnje v kemijski industriji v lokalnem in mednarodnem okolju. Vodil je time na področju raziskav in razvoja, produktnega menedžmenta, prodaje, proizvodnje, korporativne strategije ter v postopkih konsolidacij podjetij. Več kot deset let je bil član uprave delniških družb ter predsednik in član številnih nadzornih svetov v Sloveniji in tujini. Je univerzitetni diplomirani inženir kemijske tehnologije, dokončal je tudi MBA-študij menedžmenta v Ameriki.
Tudi Tomaž Benčina, ki je tako rekoč "otrok" Cinkarne, zadnjih 15 let pa jo je tudi vodil, je dokončal tako študij kemije kot ekonomije. Zadnja leta je Cinkarna, ki se je včasih otepala rdečih številk, nizala rekordne rezultate ob nični zadolženosti. V času njegovega vodenja ni bilo nobenih dogodkov, ki bi terjali njegovo zamenjavo; Skoka so leta 2014 odpoklicali kot člana uprave družbe Helios, od takrat je bil v svojem podjetju AS-MIT neodvisni svetovalec pri širjenju in prevzemnih aktivnostih v regiji Adriatic, zadnja tri leta pa tudi nadzornik v Cinkarni. Benčina je sicer lani jeseni iz osebnih razlogov sam odstopil od ponovne kandidature za predsednika uprave, v prihodnje pa naj bi vodil Regionalno gospodarsko zbornico Celje.
Vodenje nadzornega sveta bo vodil njen najkasneje pridruženi član bančnik Mario Gobbo; v nadzorni svet je prišel po odstopu Jamnika, do konca prihodnjega meseca pa bodo po odhodu Skoka na direktorski položaj izbrali še enega člana uprave. Nazadnje je bilo kandidatov za to mesto kar nekaj, med njimi je bil nekaj časa tudi nekdanji predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta