Napeto v vodstvu javnega zavoda: Sabina Muratović ni več strokovna direktorica za področje prava na RTV Slovenija

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
31.03.2022 14:43

Zaradi zapletov okoli določanja statusa stranke Naša dežela naj bi se Sabina Muratović umaknila s položaja strokovne direktorice za področje prava in kadrovske politike na RTV Slovenija. V vodstvu javnega zavoda kadrovsko spremembo razlagajo drugače: "Sporazumno je bilo dogovorjeno, da se Sabina Muratović ne imenuje ponovno na položaj, ki ga je zasedala do 17. 3. 2022."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adrian Pregelj/RTVS

Z Radiotelevizije Slovenija so pred dnevi presenetili z odločitvijo, da so na podlagi dejstev in dokazil ugotovili, da je stranka Naša dežela, ki jo vodi Aleksandra Pivec, izkazala izpolnjevanje pogojev za priznanje statusa parlamentarne stranke, in sicer na podlagi nasledstva kot del stranke DeSUS. Podobnega statusa pa ni pridobila stranka Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob in v kateri sta dva poslanca trenutnega sklica državnega zbora.

Odločitev je močno odmevala v javnosti, Golobova stranka je napovedala tožbo in bojkot soočenj na javni televiziji, ogročeni so bili tudi v stranki DeSUS, medtem ko je predsednik državnega zbora Igor Zorčič vse skupaj označil za "degutantno". "Niti ne najdem prave oznake, kako bi to odločitev označil. Morda degutantno. To pa zato, ker stranka Desus obstaja, je celo močna na terenu in za njo ni mogoče izpeljati nekakšnega zapuščinskega procesa," je v torkovih Odmevih povedal Zorčič. Spomnimo, pravilnik o poklicnih standardih RTV Slovenija pravi naslednje: "Če nastanejo dvomi, katere stranke so parlamentarne in katere ne, mora RTV Slovenija pridobiti uradno pojasnilo predsednika državnega zbora in podatke iz centralnega registra ministrstva za notranje zadeve."

Aleksandra Pivec
Sašo Bizjak

Ob tem je zanimivo, kot smo prvi poročali v Večeru, da je pravna služba RTV Slovenija oziroma tamkajšnja strokovna direktorica za področje prava Sabina Muratović sprva dala povsem drugačno mnenje glede obravnave stranke Naša dežela. Na podlagi kriterijev, pri čemer so izpostavili tudi mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, so namreč podali odgovore glede konkretnih zahtev političnih strank in ugotovili, da stranke Naša dežela ni mogoče šteti za parlamentarno stranko. Podobno so ugotovili za stranko Gibanje Svoboda. "Ustanovitev nove stranke, pa čeprav jo ustanovi del članstva (vključno s poslanci), pa nima pravne kontinuitete s stranko, v kateri so ti člani prej bili. Gre namreč za povsem novo stranko," smo lahko med drugim prebrali v pravnem mnenju.​

Sedaj, ko se zadeve še bolj zapletajo, je s Kolodvorske prišla informacija, da se Sabina Muratović, strokovna direktorica za področje prava in kadrovske politike, umika s položaja. Vodstvo javnega zavoda imam sicer drugačno pojasnilo: "Z novim mandatom, ki ga je generalni direktor RTV Slovenija začel dne 18. 3. 2022, so nezasedena postala vsa vodilna in vodstvena delovna mesta na RTV Slovenija, ki so vezana na mandat generalnega direktorja. Med temi mesti so tudi mesta vseh strokovnih direktorjev oziroma direktoric. Sporazumno je bilo dogovorjeno, da se mag. Sabina Muratović ne imenuje ponovno na položaj, ki ga je zasedala do 17. 3. 2022, temveč da zasede delovno mesto znotraj OE Oddajniki in zveze, kjer bo med drugim skrbela za pravno pokrivanje izredno zahtevnega vprašanja tožb italijanskih radijskih postaj."

Neuradno je sicer slišati, da se Sabina Muratović umika, ker je vodstvo javnega zavoda povozilo mnenje pravne službe glede statusa stranke Naša dežela. Tako je tudi končna odločitev bila sprejeti v krogu generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in ne pravne službe, ki je za take zadeve prisotojna. 

Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta