V Zorčičev kabinet prispela prošnja z RTVS za raztolmačenje, katere stranke so parlamentarne in katere niso

Va, B. P.
30.03.2022 12:36

Predsednik državnega zbora v RTV-jevski klasifikaciji parlamentarnih in neparlamentarnih strank za predvolilna soočenja vidi poseg v pravico Gibanja Svoboda do poštenih volitev. Obema bi morali omogočiti, da sodelujeta ali s parlamentarnimi ali obe z neparlamentarnimi strankami, je povedal v sinočnjih Odmevih. Kaj bodo naredili na RTV?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po pritožbi, ker jih niso povabili na prvo soočenje parlamentarnih strank, so na RTV Slovenija Naši deželi priznali status parlamentarne stranke, Gibanju Svoboda, ki se je tudi pritožilo, pa ne. Utemeljitev: "nasledstvo" po Desusu ...  
Adrian Pregelj/RTVS

"Niti ne najdem prave oznake, kako bi to odločitev označil. Morda degutantno. To pa zato, ker stranka Desus obstaja, je celo močna na terenu in za njo ni mogoče izpeljati nekakšnega zapuščinskega procesa," je v torkovih Odmevih RTV Slovenija predsednik državnega zbora Igor Zorčič komentiral potezo te medijske hiše, ki je po pritožbi zaradi neuvrstitve na prvo soočenje parlamentarnih strank Naši deželi Aleksandre Pivec podelila status parlamentarne stranke iz naslova "nasledstva" po Desusu. Ni pa istega statusa pripoznala Gibanju Svoboda. 

"Takšna odločitev RTV Slovenija me čudi," je v Odmevih nadaljeval pravnik Zorčič. Predsednik državnega zbora v RTV-jevski klasifikaciji parlamentarnih in neparlamentarnih strank vidi poseg v pravico Gibanja Svoboda do poštenih volitev. Obema bi morali omogočiti, da sodelujeta ali s parlamentarnimi ali obe z neparlamentarnimi strankami, je odgovoril voditeljici Tanji Starič.

Ker je Staričeva omenila, da profesionalni standardi od novinarjev RTV Slovenija terjajo, da v dvomu pridobijo mnenje predsednika DZ oziroma njegove zakonodajnopravne službe, smo danes na RTV vprašali, ali so oziroma ali bodo to storili. Pa tudi, ali bodo korigirali pravila okrog programskega časa za kandidate in kandidatne liste in vse neparlamentarne stranke, vse tiste torej, ki na zadnjih volitvah niso kandidirale, obravnavali kot neparlamentarne. Ali pa pač ukinili ločevanje na ene in druge. Odgovorili iz Kolodvorske (še) niso. Je pa popoldne v kabinet predsednika državnega zbora prispela ena prošnja z RTVS za raztolmačenje, katere stranke so parlamentarne in katere niso.   

Zakaj je Naša dežela uvrščena med parlamentarne stranke? Pravna služba RTV Slovenija je najprej trdila drugače

Namreč, pravniki RTV Slovenija so na prošnjo odgovornih urednikov informativnih programov RTV SLO prejšnji teden pripravili mnenje o statusu treh strank oziroma predvolilnih koalicij, se pri tem sklicevali na mnenje zakonodajnopravne službe državnega zbora in na osnovi te razlage iz DZ, postavljene na zakon in ustavo, svetovali, da Gibanje Svoboda in Našo deželo na soočenjih obravnavajo kot neparlamentarni stranki, koalicijo Povežimo Slovenijo (v kateri je med drugim stranka Konkretno, prej SMC) pa kot parlamentarno. Ker bo Zorčiču odgovor za RTV Slovenija pripravila zakonodajnopravna služba DZ, je vsebino mogoče predvideti ...   

Da je v pritožbi Naša dežela status parlamentarne stranke izkazovala z nasledstvom po delu stranke Desus, so z RTV, ko so to utemeljitev sprejeli, pojasnjevali spremembo stališča. Pregled pretekle prakse RTV Slovenija pa da je pokazal, da je bil tudi Stranki Alenke Bratušek pred leti priznan status parlamentarne stranke iz nasledstva po Pozitivni Sloveniji in ne zaradi obstoja poslanske skupine.

"Zgolj obstoj poslancev, ki so kandidirali na listi ene stranke, zdaj pa zastopajo drugo stranko, kakor tudi morebitni obstoj poslanske skupine v takem primeru v skladu z relevantnimi pravnimi viri ne zadostuje za kvalifikacijo take druge stranke kot parlamentarne stranke," se je glasilo dodatno pojasnilo RTV Slovenija, zakaj so spremenili status Naše dežele, ne pa tudi Gibanja Svoboda.  

Po mnenju Golobovega Gibanja Svoboda to pomeni, da RTV stranke, ki gredo na volitve, neenakopravno obravnava in podreja interesom "politične opcije, ki sama izbira, s kom se bo soočala". Stranka bo zato do nadaljnjega bojkotirala predvolilna soočenja na TV Slovenija, vložili pa so tudi tožbo na upravno sodišče. 

Katere stranke so dejansko v igri za preboj v parlament in kako izbirajo volivci? "Če je kandidat zelo močen, bo dvignil rejting ..."

    

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta