Nataša Pirc Musar: Ne vara nas občutek, da so vse reforme zastale. Predsednica tudi o "določenih napetostih" z Golobom

Va, STA
10.11.2023 21:01

Predsednica republike želi, da vlada nadaljuje z reformami, na prvem mestu z zdravstveno. So med njo in predsednikom vlade kratki stiki in ali še vedno zaupa svetovalki Tatjani Bobnar?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Pirc Musar 
Reuters

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v izjavi po drugem predsedničinem forumu izrazila željo, da bi vlada nadaljevala z reformami, med katerimi je posebej izpostavila zdravstveno. V tej luči je pozdravila tudi napoved, da rekonstrukcije vlade ne bo, saj bi povzročila "mrtvi tek". Znova je izrazila zaupanje v svojo svetovalko Tatjano Bobnar.

Ni na meni, da v tem trenutku kritiziram ...

V izjavi po forumu na Brdu pri Kranju na temo prehranske varnosti in suverenosti je v odgovoru na novinarsko vprašanje o aktualnih političnih razmerah dejala, da ni na njej, "da v tem trenutku kritiziram notranjo politično situacijo". Ki da se trenutno sicer "bolj kaže kot kriza koalicije ali pa morda predvsem kot kriza vladajoče stranke".

Obenem pa je predsednica "prepričana, da se vsi vodilni zavedajo, kako zelo pomembno je, da Slovenija sprejme in začne delati prepotrebne reforme". Po sredinem sestanku koalicije je tako "vendarle vesela" tudi zaradi informacije, da rekonstrukcije vlade v tem trenutku ne bo, saj je prepričana, da bi povzročila "predolg mrtvi tek, in upam, da bodo ministrstva nadaljevala, kar so si zadala".

"Edino, kar teče, in prav je, da teče, so seveda popoplavne reforme"

Kot ugotavlja predsednica, imamo namreč "vsi občutek, in vemo, da nas ta občutek trenutno ne vara, da so vse reforme zastale". "Edino, kar teče, in prav je, da teče, so seveda popoplavne reforme (...). Upam in želim si, da bi ta vlada nazaj pognala os z ostalimi reformami, predvsem z zdravstveno, ki pa je po mojem ena ključnih v državi," pravi. V bližnji prihodnosti se želi srečati z novo zdravstveno ministrico Valentino Prevolnik Rupel in ji osebno predati priporočila, ki so jih oblikovali na prvem predsedničinem forumu na temo zdravstva.

S premierjem v dogovorih za sestanek

Na vprašanje o pričanju svetovalke za človekovo varnost v njenem uradu, nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v policijo, s katerim je Bobnarjeva obremenila tudi premierja Roberta Goloba, je Pirc Musar dejala, da ni na njej, da komentira, komu v tem konkretnem primeru bolj verjame. Sama zaupa v pravno državo, zato prepušča to pristojnim institucijam. Ponovila je, da Bobnarjeva še uživa njeno zaupanje.

Priznala je, da so zaradi tega "določene napetosti" med njo in predsednikom vlade. "Lahko vam pa povem, da sem ravno včeraj s predsednikom vlade govorila, da se že dogovarjava, kdaj se naslednjič dobiva na sestanku. Moja želja je, da oba razmišljava o prihodnosti Slovenije in o strateških razmislekih in premikih, ki čakajo Slovenijo," pravi predsednica republike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta