(VIDEO) Nataša Pirc Musar o odpoklicu Sare Štiglic: Dolžna sem paziti, da je kultura dialoga na najvišji možni ravni

Va
04.10.2023 10:57

Ker je bila vpletena v nespoštljivo komunikacijo, Sara Štiglic po odločitvi predsednice republike ni več članica njenega mladinskega posvetovalnega odbora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica republike je tako podpisala sklep o ustanovitvi mladinskega posvetovalnega odbora. Sara Štiglic levo zadaj. 
Bor Slana/STA

To je o njenem odstopu Nataša Pirc Musar povedala, ko je danes popoldne v predsedniški palači dodatno pojasnjevala svojo odločitev o Štigličevi, ki je naletela na neodobravajoče odzive z več strani. Ali je odstop Čeplaka Mencina poteza solidarnosti s Štigličevo, ni odgovorila. Predsednica republike poudarja, da je zavezana paziti na to, da je kultura dialoga na najvišji možni ravni, to pa pričakuje tudi od članov svojega posvetovalnega telesa. Ponovila je, da je zagovornica ustavne pravice do splava. V konkretnem primeru pa gre po njenem zgolj za pravico do svobode izražanja, ki pripada vsakomur - ne glede na stališče, ki ga zastopa. Tako predsednica misli o dogodku pred Pohodom za življenje, enako bi prostor za uveljavljanje pravice do svobode izražanja zagovarjala, ko gre recimo za Parado ponosa, je poudarila. Če nekdo organizira shod, je po njenem prepričanju nedostojno in nekulturno, da se v ta prostor izražanja poseže na način, ki je konflikten.

Na vprašanje, ali je aktivizem proti pravici do splava, ki gre tako daleč, da ženske, ki splavijo, označi za morilke, tudi primeren, je predsednica odgovorila nikalno: "Vsak državljan ali državljanka Slovenije bi morala sprejeti in varovati ustavne pravice."

Kako se je začelo         

Kot je znano, so pred za soboto napovedanim Pohodom za življenje organizatorji v ponedeljek na Kongresnem trgu v Ljubljani postavili 190 zastavic. Pojasnili so, da v spomin na prav toliko šolskih razredov otrok, ki jih vsako leto manjka v generaciji, ker umrejo v postopkih abortusa, ki jim v gibanju nasprotujejo. A kmalu je zastavice začela odstranjevati skupina drugače mislečih deklet. Na posnetku, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, organizatorji dekletom ugovarjajo, da je izraziti svoje mnenje človekova pravica in da naj ne uničujejo obeležja. To je očitno demonstracija 'strpnosti', komentirajo, nekdo v ozadju kliče "policija, policija". Dekleta, med njimi, kot kaže, tudi Sara Štiglic, pa jim odgovarjajo, da ne uničujejo, da pa imajo tudi one pravico do mnenja in da saj zastavice lahko postavijo nazaj ...  

Predsednica republike je nato v sporočilu iz predsedniške palače obsodila "neprimeren način komunikacije do drugače mislečih". Ko so v njenem uradu bili seznanjeni o vpletenosti članice predsedničinega posvetovalnega odbora za stik z mladimi v dogodek, so z njo opravili pogovor in sporazumno sprejeli odločitev, da ni več članica, so sporočili. Pri Nataši Pirc Musar dodajajo, da je stališče predsednice republike o pravici do umetne prekinitve nosečnosti jasno in javno znano. Pravica do splava je ustavna pravica, ki jo bo predsednica vedno neomajno podpirala. Zato stališč organizatorjev Pohoda za življenje 2023 ne podpira. Vedno pa podpira spoštljivo izmenjavo mnenj, tudi če so stališča različna. Nikdar ne deli med tistimi, ki so ji svetovnonazorsko bližje, in tistimi, ki imajo drugačne poglede.

Kdo je še (bil) v odboru

Ob Štiglic je predsednica republike konec junija v svoj odbor imenovala še tri "aktivne mlade": Lucijo Karnelutti, Vida Čeplaka Mencina in Luko Hitija. Po kakšnem ključu so skupaj s pravkar bivšo članico pristali v predsedničinem posvetovalnem telesu, pri Nataši Pirc Musar niso pojasnili. Zdaj ima torej posvetovalni odbor le še dva člana, na njuno stališče predsednica republike še čaka in se bo nato odločila, kako naprej s tem organom. Njena želja je, da odbor deluje tudi v prihodnje.    

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta