Navkljub drugačnim obljubam odpuščajo: Prebolel raka in izgubil službo v Magni

Srečko Klapš
12.05.2021 05:45
V Magni kljub 18-milijonski državni subvenciji odpuščajo. Nazadnje so v začetku maja odpoved vročili 32-letnemu zaposlenemu, ki je prebolel zahrbtno bolezen
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako so gospodarski minister Zdravko Počivalšek, nekdanji šef Magne Europe Günther Apfalter, nekdanji premier Marjan Šarec in prvi mož lakirnice David Adam zagnali prvo tovarno Magne v Sloveniji. Je že čas za revizijo izpolnjenih pogojev za 18-milijonsko državno subvencijo?
Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Kljub temu da vodstvo Magne, ki ima v Sloveniji lakirnico v občini Hoče - Slivnica, tam pa načrtuje še gradnjo tovarne za izdelavo do sto tisoč avtomobilov letno, vseskozi trdi, da si želijo, kljub zamrznitvi delovanja lakirnice, z napotitvami zaposlenih v matično graško tovarno ohraniti usposobljeno delovno silo, očitno ni tako.

Tako je izgledalo iz ptičje perspektive zemljišče oktobra 2017, ko so začeli ob mariborskem letališču v Orehovi vasi graditi hoško Magno.
Foto: Vlado KRAŠOVEC
Vlado Krašovec

Dvaintridesetletni delavec Magne A. R. (ime hranimo v uredništvu), je namreč 4. maja letos prejel redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. A. R. je imel namreč to smolo, da je bil zaradi prebolevanja hude bolezni v bolniškem staležu, tako da ni mogel sprejeti dela v Gradcu kot njegovi preostali kolegi. Ko naj bi se vrnil na delo, so ga poslali na čakanje ter ga še zadnjič poklicali, da mu izročijo delovno knjižico. Z utemeljitvijo, da so od začetka leta 2021 vsa delovna mesta v Gradcu zasedena, zato ga ne morejo napotiti na delo v Avstrijo. Ker pa proizvodni trakovi v lakirnici še naprej mirujejo, zanj tudi v Sloveniji ni več dela.

Kljub pisnim obljubam na cesto

A. R. je povedal, da se je v Magni zaposlil 1. januarja 2019, septembra istega leta je zbolel za rakom, in se tudi s kemoterapijami zdravil do novembra lani, tako da je bil na voljo za delo od 1. decembra. A so ga v kadrovski službi prosili, naj si bolniško podaljša še za tri tedne do kolektivnega dopusta decembra. Iz dokumentacije, ki smo jo pridobili, je razvidno, da so mu v kadrovski službi pisno obljubili, da se bo lahko na delo vrnil 1. februarja letos ter da bo moral opraviti še zdravniška pregleda v Mariboru in Gradcu. Medtem je opravil tudi razgovor v Gradcu in čakal na napotitev na delo. A je konec januarja prejel odločbo o čakanju na delo, februarja z delodajalci ni mogel vzpostaviti stika, marca pa je prejel odločbo o čakanju na delo za nedoločen čas. "No nato so me v začetku maja povabili na razgovor in mi izročili odpoved delovnega razmerja." Čeprav je popolnoma rehabilitiran in zdrav ter nima nobenih delovnih omejitev. Kot je dejal, naj bi celo bilo prosto delovno mesto kontrolorja v oddelku kakovosti, a kot kaže, ne zanj.

Odvetnik Slavko Vesenjak, ki ga zastopa, pa je dejal, da bodo najkasneje do 4. junija vložili tožbo na delovno sodišče in zahtevali, da ga zaposlijo nazaj na njegovo delovno mesto. ''Menimo, da v konkretnem primeru ne obstaja poslovni razlog, kakšen je dejanski razlog odpovedi, ali zdravstveno stanje delavca ali kakšen drug razlog, pa lahko v tem trenutku le ugibamo. V vsakem primeru bomo na pristojno sodišče vložili tožbo na ugotovitev nezakonitosti odpovedi.''

Odhajajo zaradi dela v nočni izmeni

Po naših informacijah naj bi iz Magne odšli še trije zaposleni, ki zaradi družin niso več zmogli delati v nočni izmeni. Kot je znano, večina od 150 delavcev hoške lakirnice dela le v nočni izmeni. To je sicer po avstrijski zakonodaji mogoče, medtem ko naša zakonodaja predvideva kroženje med vsemi tremi izmenami.

Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS), podrobnosti primera odpovedi delovnega razmerja A. R. ne pozna. Za vse nevšečnosti, ki se dogajajo v Magni vključno z vožnjo v nočno izmeno v Gradec pa krivi epidemijo, če te ne bi bilo, bi bil socialni dialog boljši. Meni še, da bi brez delovanja sindikata zaposleni imeli manj pravic, saj so v Magni trdi pogajalci. Kljub temu so nazadnje izpogajali 1900 evrov regresa za zaposlene v lakirnici in eno bruto plačo za tiste, ki so napoteni na delo v Avstrijo.

Spomnimo, da je Magna od države doslej prejela 18,5 milijona evrov državne subvencije, ob čemer mora do prihodnjega oktobra zaposlovati 404 ljudi, leta 2027 pa skupaj tisoč. Če bo ustvarila le polovico ali manj novih delovnih mest, bo gospodarsko ministrstvo odstopilo od pogodbe in zahtevalo vračilo celotnega zneska z obrestmi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta