Nekatera spletna mesta državnih ustanov nedostopna, je šlo za hekerski napad? Furs podaljšal rok za obračun DDV

STA, M.R.
30.11.2023 11:08

Nekatera spletna mesta državnih ustanov so danes dopoldne postala nedostopna, po prvih informacijah pa najverjetneje ne gre za hekerski napad, je pojasnila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nedostopna spletna stran eDavki
Sašo Bizjak

Med drugim so bila približno dve uri nedostopna spletna mesta vlade, državnega zbora, statističnega urada, slednji je posledično imel težave glede današnjih objav, med drugim glede podatkov o inflaciji.

Ministrica Emilija Stojmenova Duh je povedala, da je na državnem komunikacijskem omrežju okoli 9. ure prišlo do zastoja v delovanju omrežnih stikal. To se je odrazilo v nedelovanju spletnih strani, pošte in tudi telefonov, je dodala. Pri odpravi napake so sodelovali "zunanji strokovnjaki", ki skrbijo za delovanje omrežja. 

Povedala je tudi, da o razlogih za zastoj delovanja spletnih strani državne uprave, poteka temeljita preiskava. "Po do sedaj znanih informacijah ni šlo za varnostni incident," je poudarila. Ko bodo znani izsledki preiskave, bodo tudi sprejeli potrebne ukrepe, je zatrdila. 

Opravičila se je za nastale nevšečnosti. Spletna mesta so bila nedostopna približno dve uri. 

Nedostopna spletna stran državnega zbora
Sašo Bizjak

Furs rok za obračune za DDV podaljšal na petek

Finančna uprava (Furs) bo obračune za davek na dodano vrednost (DDV), oddane v petek, zaradi nedelovanja sistema eDavki upoštevala kot pravočasne, so sporočili s Fursa. Kot so dodali, pa je treba obveznosti za plačilo DDV še vedno poravnati danes.

Vsak davčni zavezanec, identificiran za namene DDV, mora davčnemu organu predložiti obračun DDV, ki mora vsebovati vse podatke, potrebne za izračun davka, za katerega je nastala obveznost obračuna, in za odbitke, kakor tudi skupno vrednost transakcij v zvezi z obračunanim davkom in opravljenimi odbitki ter vrednost vseh oproščenih transakcij.

Obračun DDV mora davčni zavezanec predložiti davčnemu organu do zadnjega delovnega dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja, in sicer elektronsko prek Fursove storitve elektronskega poslovanja eDavki.

Več spletnih strani in sistemov državnih organov, med njimi tudi sistem eDavki, pa danes dopoldne zaradi tehničnih težav več ur ni bilo dosegljivih, zato je mogoče obračun tokrat vložiti tudi v petek, 1. decembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta