Nekateri poskušajo uveljavljati vse možne pravice, manj se pa zavedajo svojih odgovornosti. Zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT vas lahko tudi odpustijo

16.09.2021 06:00
Alenka Kraljič, psihologinja: "Za zdaj so zaposleni med seboj kar precej tolerantni do drugih, ki izpolnjujejo drugega od treh pogojev PCT, kot ga sami. Uvedba zgolj pogoja PC bi prinesla več stisk posameznikov".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delodajalci imajo v procesu preverjanja, ugotavljanja in evidentiranja izpolnjevanja pogojev PCT dokaj zavezane roke. 
Igor Napast

Po uveljavljanju pogoja PCT v podjetjih, predvsem uvedbi obveznega samotestiranja, se že pojavljajo določena nestrinjanja z načinom in oblikam izvajanja pogojev PCT, tako na strani zaposlenih kot na strani delodajalca.

"Delodajalci so primorani slediti vladnim ukrepom ne glede na to, kakšne vse negotovosti, nespretnosti, nesoglasja, nestrinjanja in podobno prinaša ukrep vpeljave PCT med zaposlenimi in tudi v odnosu postavljanja zahtev delodajalca do zaposlenih. Prihaja tudi že do posamičnih primerov zaposlenih, ki se izogibajo pogoju samotestiranja ter iščejo pravne odgovore in pravne poti za upiranje temu pogoju, ki se izvaja pod okriljem in na stroške delodajalca. Prav tako opažamo, da prihaja do posamičnih primerov zavajanja delodajalca s strani zaposlenih o tem, ali resnično izpolnjujejo enega od PC-pogojev," pojasnjuje Alenka Kraljič, univerzitetna diplomirana psihologinja iz kadrovskega podjetja Trenkwalder.

Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovskem podjetju Trenkwalder 
Osebni arhiv

Delodajalci imajo namreč v samem procesu preverjanja, ugotavljanja in evidentiranja izpolnjevanja PCT-pogojev močno zavezane roke, opozarja in meni, da bi znali določeni zaposleni to tudi izkoristiti sebi v prid. Brez zavedanja namreč, da s tem lahko škodujejo ne le sebi, temveč vsej delovni sredini, v kateri se vsak dan nahajajo.

"In morda bo sem in tja prišlo tudi do tako močnega nestrinjanja in upiranja s strani določenega zaposlenega, da bo to lahko tudi razlog za odpoved delovnega razmerja s stani delodajalca. Vladni odlok to možnost sicer dopušča," dodaja.

Sicer pa meni, da je in da bo velika večina zaposlenih sledila strokovnim in vladnim smernicam, torej tudi zahtevam delodajalca. Na vprašanje, ali pričakujejo tudi morebitne odpovedi zaposlenih zaradi nestrinjanja s PCT-pogoji, pa pravi, da je to bolj malo verjetno. "Navadno je tako, da skušajo tisti zaposleni, ki ne sprejemajo ali ki težje sprejemajo določene zahteve, uveljavljati vse možne svoje pravice in zahteve, manj se pa zavedajo svojih odgovornosti. Skušajo na neki način čim več pridobiti zgolj zase, za svoje želje in za svoje potrebe, v obstoječih relacijah, težje pa se odločijo za tako močno spremembo, kot je odpoved delovnega razmerja. Še posebej glede na to, da je izpolnjevanje PCT-pogoja obvezno za vse delodajalce in za vse zaposlene, bi eventualno lahko tak zaposleni, ki poda odpoved delovnega razmerja zaradi nestrinjanja z nujnostjo upoštevanja PCT-pogojev, dejansko ostal potem v teh trenutnih razmerah na trgu dela brez službe," ugotavlja.

Za zdaj opaža, da so zaposleni med seboj kar precej tolerantni do drugih, ki izpolnjujejo drugega od treh pogojev PCT, kot ga sami. Med zaposlenimi prihaja do velike izmenjave informacij, več komunikacij, pogovorov, več različnih nasprotujočih si mnenj in podobno, ni pa še bilo opaziti neke netolerance ali nesprejemanja tistih, ki se niso odločili za cepljenje.

In kaj meni o morebitni zaostritvi pogojev, če bi denimo uveljavili zgolj PC-pogoj in bi odpadlo testiranje? "Osebno menim, da bi uvedba zgolj PC-pogoja prinesla več stisk posameznikom, ki se bodo zaradi določenih pogojev zdaj tedensko testirali. To so lahko mladi ljudje, ki so ravno vstopili ali vstopajo prvič na trg dela in naj ne bi bili sicer v rizičnih skupinah. Lahko so tudi mladi zaposleni, nadalje so to lahko prebolevniki, katerih imunski sistem je še vedno dobro okrepljen za boj proti virusu, a je po vladnih ukrepih že minilo formalno obdobje zaščite organizma, in še bi lahko naštevali," odgovarja Kraljičeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta