Nevarne gore: Zaradi plazov odsvetujejo obisk visokogorja

Franja Žišt Franja Žišt
05.04.2024 17:00

Ob izraziti suhi otoplitvi se bo povečala nevarnost proženja snežnih plazov, najbolj na prisojnih pobočjih, kjer se bo čez dan zaradi sonca sneg ojužil vse do najvišjih vrhov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V PZS svarijo, naj se ljudje izogibajo tudi najbolj obljudenim planinskim točkam.
Robert Balen

Marsikdo ob lepem vremenu načrtuje pobeg v gore, a tokrat mora še posebno previdno izbrati cilj! V Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) opozarjajo, da se bo ob izraziti suhi otoplitvi povečala nevarnost proženja snežnih plazov, najbolj na prisojnih pobočjih, kjer se bo čez dan zaradi sonca sneg ojužil vse do najvišjih vrhov. "Tam se bodo predvsem na strmih pobočjih lahko prožili plazovi mokrega nesprijetega snega. Mehčanje površine snežne odeje bo zaradi velike vsebnosti puščavskega peska še nekoliko hitrejše kot običajno ob povsem belem snegu," opozarjajo v plazovnem biltenu Arsa.

V takih plazovih zasutim ni pomoči

Da bo do konca vikenda stopnja nevarnosti snežnih plazov zaradi otoplitve in puščavskega peska, ki se je usedel na snežno podlago, naraščala, opozarja tudi Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije (PZS) za področja alpinizma, turnega kolesarstva in usposabljanje ter preventivo. "Snežna odeja se bo segrela in bodo, sploh na sončnih straneh, nastajali talni plazovi, plazovi mokrega južnega snega. Ti plazovi imajo veliko rušilno moč in zato planince, obiskovalce gora prosimo, da se ta vikend izognejo takim pobočjem. Običajno zasutim v takšnih plazovih pač ni pomoči," je jasen sogovornik. "Marsikdo bo skušal sneg izkoristiti še za zadnje turne smuke, ampak razmere niso v redu, zahtevajo veliko previdnosti, odgovornosti, ogromno znanja pa izkušenj, pa še takrat ni nujno, da bo vse v redu," polaga na srce gorski reševalec.

Planinske koče so večinoma še zaprte

Tistim, ki se ne bodo gibali v visokogorju nad snežno mejo, pa Šerkezi svetuje, da se držijo ustaljenih planinskih poti, ki so označene s Knafelčevo markacijo, prav tako pa, da za cilj ne izberejo najbolj obiskanih planinskih točk. "Dobro bi bilo, da se planinci čim bolj razpršijo po celotni Sloveniji, da ni eno območje preveč zasičeno, prenatrpano. Vemo, da zdaj marsikje že cvetijo žafrani. Verjamem, da hočejo vsi to videti in navalijo na en konec. Na koncu nimaš nič od takega izleta, ker je tam ponavadi gneča in si samo nervozen," svari Šerkezi.

V gore je treba s seboj vzeti obvezno planinsko opremo - nahrbtnik, v njem pa prvo pomoč, naglavno svetilko, topla oblačila, primerno obutev, brezalkoholne napitke, hrano. "Planinske koče so večinoma še zaprte - nekatere sicer za vikende odpirajo vrata, kar lahko preverite na spletni strani PZS - in zato tekočine in hrane ni mogoče nadomestiti na koči, tako da jo morajo imeti pohodniki s seboj nekaj več," se glasi nasvet gornika. "Če pa greste v hribe z otroki, turo, planinski izlet prilagodite njim, da boste vsi skupaj imeli nekaj od tega in boste uživali brez slabe volje," pristavi sogovornik. Še enkrat poudari, da naj se planinci res dobro pripravijo na turo, ustrezno informirajo in opremijo. Nesreča namreč nikoli ne počiva in ne prizanese niti najbolj izkušenim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.