Niso le črka na papirju

(sta, dr)
23.05.2020 06:30

V Šaleškem eko gibanju pozdravljajo prve korake ministrstva glede uredbe o sežigalnicah in napravah za sosežig

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 
Andrej Petelinšek

Šaleško eko gibanje vztraja pri zadržanju uredbe o sežigalnicah in napravah za sosežig, ki po besedah Urše Menih Dokl iz gibanja dopušča praktično neomejene izpuste nepredvidenih škodljivih snovi. Predstavniki gibanja so po srečanju s predstavniki okoljskega ministrstva pozdravili prve korake, ki jih je slednje naredilo na tem področju.
"Vlada se je zamenjala, minister se je zamenjal, naše zahteve pa ostajajo enake - med drugim zahteva po zadržanju uredbe o sežigalnicah in napravah za sosežig, ker menimo, da je diskriminatorna, ni v skladu z ustavo in dopušča tako rekoč nepredvidene izpuste škodljivih in nevarnih snovi," je po včerajšnjem srečanju s predstavniki ministrstva za okolje in prostor pojasnila Menih Doklova.
Kot je spomnila, je na to opozorila tudi nujna seja odborov DZ za zdravstvo in za infrastrukturo z 20. februarja, na kateri sta odbora vlado med drugim pozvala, naj preuči možnosti za izenačitev normativov dovoljenih emisij sosežigalnic s tistimi, ki veljajo za sežigalnice odpadkov.
"Na ministrstvu so nam povedali, da so k realizaciji sklepov pristopili, da bodo prevetrili uredbo in da bodo za ta namen ustanoviti medresorsko skupino. Sicer zaradi krize s covidom-19 to verjetno ne bo opravljeno v šestih mesecih od sprejetja sklepov, bo pa zagotovo do konca leta," je sporočilo predstavnikov ministrstva povzela Menih Doklova.
Poleg tega je ministrstvo po njenih besedah za realizacijo enega od sklepov odborov naročilo primerjalno študijo za pet evropskih držav o obratovalnem monitoringu, kako poteka, kdo ga izvršuje in kdo plačuje. Ta študija naj bi bila znana do konca junija in bi bila nato podlaga oziroma smernice za to, kako naj bi se te zadeve uredile v Sloveniji, je pojasnila.
"Mi smo zadovoljni, da sklepi DZ niso ostali le črka na papirju in da je ministrstvo naredilo prve korake," je sklenila.
Med okoljskimi organizacijami in gibanji je nezadovoljstvo vzbudila namera Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), ki je na Agencijo RS za okolje (Arso) decembra lani prijavila nameravano spremembo naprav za sosežig odpadkov. Arso je TEŠ konec marca naložil izvedbo presoje vplivov na okolje, spremembo okoljevarstvenega dovoljenja in pridobitev okoljevarstvenega soglasja za uvedbo sosežiga odpadkov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta