SDS in Janša ukrepata prek Matoza: "Zelo zanimivo je, da se ukvarjajo z mano. To je mogoče najbolj zaskrbljujoče"

Miha Raičevič Miha Raičevič
18.12.2020 12:00
Prek odvetniške pisarne Matoz sta stranka SDS in njen predsednik Janez Janša poslala poziv tudi spletni uporabnici, ki je na družbenem omrežju objavila zapis o predsedniku vlade in njegovi stranki. Od nje zahtevajo, da izjavo umakne in jo prekliče, sicer bodo proti njej ukrepali.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in Franci Matoz na sodišču v zadevi Patria.
Tit Kosir

Poročali smo že, da je stranka SDS proti nekdanjemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu vložila tožbo zaradi izjav o financiranju stranke SDS, prav tako je tožbo vložila proti profesorju Rudiju Rizmanu - sojenje v tej zadevi se je že začelo na kamniškem sodišču. Nedolgo nazaj pa je odvetniška pisarna Matoz zaradi zapisa na Facebooku v imenu stranke SDS in predsednika stranke Janeza Janše s tožbo "zagrozila" tudi Tjaši Prošek

"Zanimivo je bilo tole dobiti, ko sem odprla kuverto, je celo za nekaj minut posijalo sonce," nam je Tjaša Prošek, ki je v prvi polovici leta pozivala k protestom proti vladi, dejala ob potrditvi, da je od odvetniške pisarne Matoz dobila pismo, v katerem jo pozivajo, naj umakne izjavo, s katero je Janšo označila za "skorumpriranega kriminalca", stranko SDS pa za "diktaturno".  

"Zelo zanimivo je, da ima gospod predsednik vlade v tem svojem mandatu, ki ni najlažji, čas se ukvarjati z nekom, kot sem jaz. To je mogoče najbolj zaskrbljujoče, čeprav po drugi strani je videti, ko da ima pogodbo za polovičen delovni čas s Twitterjem," je premierjeve aktivnosti na družbenih omrežjih ocenila naša sogovornica. 

Na poziv je že odgovorila prek odvetnika, izjave pa ne namerava umakniti. "Niti ne vem, za kaj naj se mu opravičim. Če mi gospod odgovori, kaj točno ga je zmotilo, mu lahko argumentiram, če pa ne, potem pa naj tako ostane," je pojasnila. Poleg tega je v pozivu odvetniške pisarne zapisano, da naj bi bil sporen zapis objavljen na Twitterju. Sogovornica pravi, da tam ni objavila tega, kar ji očitajo, temveč na Facebooku. Objava celo ni bila javna in je bila vidna le njenim prijateljem. Do torka je imela vsega 32 všečkov in dva komentarja. 

Del zapisa Tjaše Prošek na Facebooku.
Facebook/tjaša Prošek

Zapis grobo posega v pravico do dobrega imena in časti SDS in Janše, piše v pozivu odvetniške pisarne Matoz: "Celoten zapis je izredno žaljiv, zaničevalen, saj predsednika vlade RS gospoda Janeza Janšo označuje za skorumpiranega kriminalca, SDS pa za diktaturno stranko." Če izjave ne bo umaknila, ji grozijo z vsemi "potrebnimi postopki". 

Na stranko SDS smo posredovali vprašanje, če nam lahko med drugim pojasnijo, koliko takšnih zahtev so doslej posredovali državljanom, a so nam odgovorili zgolj, da naših vprašanj ne komentirajo. Brez kakršne koli razlage. Na dodatno poizvedovanje o Tjaši Prošek pa so nam poslali pismo odvetniške pisarne Matoz, ki ga je v enaki obliki na Twitterju objavila tudi sama Proškova. 

Od Šarca in Rizmana zahtevajo preklic izjave in po 8000 evrov

Spomnimo, stranka SDS je tožbo prek odvetniške pisarne Matoz že vložila proti Šarcu. V stranki LMŠ so nam pojasnili, da je bila tožba vložena na okrajno sodišče v Kamniku. "Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec se bo z veseljem udeležil naroka in predstavil argumente in dejstva, o katerih je že govoril, ter tako zavrnil deplasirane in smešne očitke stranke SDS in njenega predsednika Janeza Janše," pojasnjujejo v LMŠ. 

Stranka SDS od Šarca zahteva preklic izjav in 8000 evrov. Stranka meni, da je blatil njen ugled in dobro ime z izjavami 31. januarja v oddajah Dnevnik in Odmevi na TV Slovenija. "S tako stranko je težko sodelovati, ki pač izvaja metode, kakršne izvaja. Se pravi sovražni govor, potem tudi se financira iz Madžarske," je Šarec izjavil v Dnevniku. V Odmevih pa: "S tako stranko je težko sodelovati, ki pač izvaja metode, kakršne izvaja, se pravi sovražni govor, potem se tudi financira iz Madžarske in vse tisto, kar je znano v zvezi s to stranko." 

Konec decembra zaslišanje Rizmana in Janše

Tudi od Rizmana stranka SDS zahteva preklic izjave in 8000 evrov odškodnine. Tudi njemu očitajo izjavo v oddaji Odmevi na TV Slovenija, v kateri je nastopil zaradi pisma Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!, ki so ga podpisali številni predstavniki znanstvenega in akademskega življenja. 

Rizman je v Odmevih med drugim dejal, da "pride na čelo vlade stranka oziroma njen voditelj, ki v bistvu zagovarja avtoritarne ideje, ki ga financira seveda tudi tuja stranka oziroma tuj režim, tu mislimo seveda na madžarskega, in seveda kot tak pospešuje politično retoriko, ki se opira na ksenofobijo za izključevanje, nasprotovanje pravni državi ... To dejstvo je seveda srhljivo. Dejstvo, da se neka stranka financira iz tujine." SDS je takrat od njega zahtevala, naj besede prekliče, ker tega ni storil, je sledila tožba. 

Sodni proces na kamniškem sodišču proti Rizmanu že teče. Prva obravnava je potekala 13. novembra, na njej pa je odvetnik Franci Matoz ugovarjal Rizmanovi navedbi, da se v javnosti oglasi vselej, ko meni, da so ogrožene temeljne človekove pravice in svoboščine. "Ni se oglasil, ko je bil voditelju SDS nezakonito in protiustavno odvzet poslanski mandat, ko je bila voditelju izrečena nezakonita zaporna kazen, ki jo je prestajal, ali v drugih primerih, ko je prišlo do očitnih kršitev človekovih pravic SDS. Zato je treba njegove vrednostne sodbe obravnavati v luči šikaniranja SDS," je še komentiral Matoz. 22. decembra naj bi sodnica zaslišala tudi Rizmana in Janšo, ob tem pa namerava zaslišati tudi Primoža Cirmana in Boruta Mekino, novinarja Necenzurirano.si in Mladine, ki sta pisala o madžarskem financiranju SDS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.