Nova KBM in SKB združeni v OTP banko: Obeta se združitev nekaterih poslovalnic, kje bo delalo okoli 2500 zaposlenih?

Srečko Klapš Srečko Klapš
22.08.2024 16:59

Pred novo bančno skupino - OTP Skupina Slovenija, ki želi ohraniti največji tržni delež kreditov in depozitov, zahtevno operativno združevanje in prenos bančnih računov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedež OTP banke je poslej na Slovenski cesti 58 v Ljubljani.
Foto: Robert Balen

Nova KBM in SKB sta zaključili pravno združitev v novo bančno skupino – OTP Skupina Slovenija, ki bančne storitve dopolnjuje s storitvami lizinga in faktoringa hčerinskih družb SKB Leasing, SKB Leasing Select in Aleja finance. Sledi postopek operativne združitve s prenosom bančnih računov komitentov SKB v informacijski sistem OTP banke med 30. avgustom in 2. septembrom. S pravno združitvijo je vse obveznosti in pravice SKB prevzela Nova KBM kot njen univerzalni pravni naslednik. Nova banka pa se bo predvidoma od danes imenovala OTP banka, d.d., s sedežem na Slovenski cesti 58 v Ljubljani. Napovedujejo še, da si bodo kot druga največja tuja podružnica mednarodne Skupine OTP (zunaj Madžarske) prizadevali ohraniti največji tržni delež kreditov in depozitov v Sloveniji. 

"Tudi po združitvi bo okoli 2500 zaposlenih večinoma delalo na sedanjih lokacijah oziroma v poslovnih zgradbah (v Ljubljani, Novi Gorici in Mariboru). Združena banka bo nove zaposlene še naprej zaposlovala po vsej državi, odvisno od potreb. Optimizacija števila zaposlenih bo potekala v manjšem obsegu, večinoma v primerih podvajanja delovnih mest. Ob združitvi Nove KBM in SKB banke pa bo prišlo do združitve nekaterih poslovalnic, ki so si lokacijsko blizu," so pojasnili v tedaj še Novi KBM, koliko bo teh, še ne razkrivajo. Neuradno se je govorilo o desetih poslovalnicah.

OTP bo nove številke TRR posredovala izplačevalcem dohodkov

Nova številka bančnega računa za komitente SKB bo aktivna od 1. septembra. Najmanj do konca novembra 2024 bodo vsi morebitni prilivi na staro številko transakcijskega računa SKB preusmerjeni na novo številko transakcijskega računa OTP, pojasnjujejo in dodajajo: "Banka bo poskrbela za posredovanje informacij o novi številki računa nekdanjih komitentov SKB banke vsem izplačevalcem dohodkov (plač, pokojnin, socialnih transferjev itd.), ki jih danes komitenti SKB banke redno prejemajo. Komitentom, ki prejemajo občasne dohodke ali ki so zaposleni pri manjšem delodajalcu, pa svetujemo, da informacijo o novi številki računa izplačevalcu posredujejo sami."

Poleg tega bodo informacije o novih računih posredovali prejemnikom nakazil, ki izvajajo direktne obremenitve SEPA ​(SDD) ali izdajajo e-račune strankam nekdanje SKB. V obdobju do zaključka obveščanja izplačevalcev in prejemnikov nakazil bodo vseh transakcije s starih številk računov SKB na nove številke računov pri OTP banki avtomatično preusmerjene. Komitenti Nove KBM pa po združitvi ohranjajo nespremenjeno številko bančnega računa. Prav tako bodo lahko uporabljali svojo obstoječo debetno kartico do izteka veljavnosti, ko bodo prejeli novo debetno kartico OTP banke.

Vzpostavili so tudi novo spletno stran otpbanka.si, kjer bodo stranke obveščali o morebitnih spremembah. Ob čemer spremembe delovanja bančnih storitev in kanalov sproti osvežujejo na skb.si/zdruzitev in nkbm.si/zdruzitev. Prav tako bodo stranke o morebitnih spremembah redno obveščali po običajnih poteh.

Bertalan: Igrali bomo dominantno vlogo na slovenskem trgu

Imre Bertalan, predsednik nadzornega sveta OTP banke v Sloveniji, je dejal, da je pravna združitev Nove KBM in SKB mejnik za našo prisotnost v Sloveniji, za celotno Skupino OTP in morda tudi za slovensko gospodarstvo: "Skupina OTP, ki je prisotna v enajstih državah, s ponosom pozdravlja svojo novoustanovljeno integrirano članico, slovensko OTP banko, ki bo igrala dominantno vlogo na slovenskem trgu."

Imre Bertalan: "Združitev Nove KBM in SKB je mejnik za celotno Skupino OTP in tudi za slovensko gospodarstvo."
Sašo Bizjak

John Denhof, predsednik uprave OTP banke, ki sicer konec decembra zaključuje mandat, je ob združitvi bank povedal: "Gre za največjo združitev bank v zgodovini Slovenije, zato sem izjemno ponosen na vse sodelavce obeh bank. Združeni bomo močnejši, inovativnejši in še bolj osredotočeni na naše stranke, ki so resnični zmagovalci te združitve. Ta združitev je zelo pomemben mejnik tudi za Skupino OTP, ki nam je ves čas nudila podporo, in trdno sem prepričan, da bomo skupaj ustvarili prihodnost, na katero bomo vsi ponosni."

John Denhof: "Gre za največjo združitev bank v zgodovini Slovenije, zato sem izjemno ponosen na sodelavce obeh bank." 
Andrej Petelinšek

Anita Stojčevska, podpredsednica uprave OTP banke, pa je združitev pospremila z besedami: "Združitev dveh uspešnih bank v slovenskem bančnem okolju je pomembna zgodovinska prelomnica. Za nami so razburljivi meseci prilagajanja in povezovanja dveh strokovnih ekip in dveh sistemov, ki nam bodo kmalu omogočili, da našim strankam ponudimo združene rešitve. Kot pomemben član mednarodne Skupine OTP si bomo prizadevali za stalen napredek, medsebojno izmenjavo znanj in izkušenj ter prispevali k stabilnosti bančne skupine. Še naprej bomo podpirali razvoj Slovenije z družbeno odgovornimi projekti."

Anita Stojčevska: "Še naprej bomo podpirali razvoj Slovenije z družbeno odgovornimi projekti." 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta