Nova raziskava branosti: Tiskani mediji imajo doseg in težo

Urban Červek Urban Červek
08.11.2018 19:04

Nova raziskava branosti in bralcev o bralnih navadah prebivalcev Slovenije je pokazala, da tiskane izdaje dnevnikov dosežejo skoraj pol milijona bralcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V raziskavo je zajetih kar 140 slovenskih tiskanih edicij.
Igor Napast

Na slovenskem trgu sta že pred leti ugasnili obe raziskavi o branosti in nakladah tiskanih medijev, Nacionalna raziskava branosti in Revidirane prodane naklade, zato so letos medijske hiše Večer, Dnevnik, Mladinska knjiga in Delo zagnale nov, skupen projekt Raziskava branosti in bralcev (RBB), ki ga izvaja podjetje Valicon.
Sveži podatki o branosti kažejo, da tiskane izdaje vseh dnevnikov - poleg Večera še Dnevnika, Dela, Financ in Slovenskih novic - dosežejo 475.000 bralcev, ki preberejo vsaj en časopis. Tistih, ki v roke vzamejo vsaj eno od 140 v raziskavo zajetih slovenskih tiskanih edicij, pa je kar dober milijon in pol.

Papir za ugodje in udobje branja

"V današnji poplavi novic, med katerimi se znajde povprečen uporabnik medijev, se človek zlahka zmede, saj sodobne tehnologije omogočajo širiti informacije tako rekoč vsakomur. Nepreverjene informacije, ki se po svetu širijo bodisi namerno ali pa tako rekoč po nemarnem, iz čiste nevednosti, niso samo zavajajoče, ampak so lahko tudi zelo nevarne, saj tisočkrat izgovorjena laž dandanes precej zlahka postane resnica. Eni od poslednjih branikov verodostojnih, preverjenih informacij so danes tradicionalni tiskani mediji, česar se večina bralcev še vedno dobro zaveda. Resni tiskani mediji, kot so dnevni časopisi in tedniki, imajo zato še vedno trdno veljavo, čeprav je s pojavom vseprisotnosti interneta pred časom že kazalo, da bodo časopisi preživeli le še v digitalni obliki, kar so navsezadnje napovedovali tudi za knjige. Ampak velika večina bralcev še vedno rada prime v roke papir, pa naj bo to knjiga ali časopis, saj to zagotavlja edinstveno ugodje in udobje branja, ki je elegantno, ob vsem drugem prijaznejše do oči in prijetnejše tudi za vsa druga čutila," so zapisali sodelujoči v raziskavi.

Aktivni ljudje s kupno močjo

Dobra polovica bralcev tiskanih medijev spremlja vsaj pet različnih izdaj. Branost je nadpovprečna v starosti od 45 let, saj bralci v starostni skupini med 45 in 75 let predstavljajo več kot polovico vseh bralcev. Izstopa tako imenovana generacija baby boom, rojena v desetletjih po drugi svetovni vojni. Bralci so enakomerno zastopani v vseh izobrazbenih in dohodkovnih skupinah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta