Novi mufti Islamske skupnosti v Sloveniji bo Nevzet Porić, Grabus se vrača v Sarajevo

Urška Mlinarič
27.05.2021 10:43
Odločitev mora v soboto potrditi le še Sabor Islamske skupnosti v BiH, a gre zgolj za formalnost. Grabus bo imenovan za sarajevskega muftija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nevzet Porić.
Haris Muratagić/islamska Skupnost

Novi mufti Islamske skupnosti v Sloveniji bo dosedanji glavni tajnik in podpredsednik mešihata Nevzet Porić. Dobil je že soglasje skupnosti v Sloveniji in reis ul uleme verskega in duhovnega poglavarja Islamske skupnosti v BiH Huseina Kavazovića, imenovanje pa mora potrditi še sabor Islamske skupnosti v BiH.

Člani sabora bodo o tem odločali na sobotni seji v Sarajevu, a je po naših informacijah potrditev Porića le stvar formalnosti. 44-letni Porić, ki bo funkcijo muftije uradno prevzel 15. septembra, bo na položaju nasledil Nedžada Grabusa, ki se je, potem ko mu je po skoraj pol stoletja prizadevanj islamske skupnosti uspelo zgraditi džamijo z Muslimanskim kulturnim centrom v Ljubljani, odločil za predčasni odstop s položaja muftije.

Zdaj je tudi jasno, zakaj je to storil. Grabus se vrača v Sarajevo, sprejel je ponudbo reisa Kavazovića, da postane sarajevski mufti, kar bo prav tako v soboto formalno potrdil sabor. Gre za eno najpomembnejših pozicij v Islamski skupnosti, saj bo vodil največji muftiluk v državi.

Poznavalci razmerij moči v Islamski skupnosti v BiH se strinjajo, da s tem Grabusa deli le še korak do prevzema položaja reisa leta 2026, ko bodo volitve. Ali kot nam je povedal sarajevski teolog in novinar Mirnes Kovač: "Mufti Grabus velja za odličnega teologa in vrhunskega intelektualca, ki je cenjen tako v Evropi kot v muslimanskem svetu, poleg tega uživa tudi zaupanje predstavnikov Katoliške in Pravoslavne cerkve v BiH. Z izgradnjo muslimanskega centra v Ljubljani si je zagotovil pot do položaja reisa."

Imenovanje Porića za muftijo Islamske skupnosti v Sloveniji ni presenečenje, saj je bil Grabusova desna roka od njegovega prihoda v Slovenijo, leta 2006. Prevzem položaja muftije je označil za velik izziv. "Pri tem delu želim nadaljevati pot tam, kjer se je moj učitelj in profesor mufti Grabus ustavil. Islamska skupnost mora ostati na istih tirnica, po katerih je hodila v preteklih petnajstih letih," je dejal Porić za Večer in poudaril, da se bo skupaj z imami in vsemi drugimi člani skupnosti trudil prispevati k družbi, v kateri živijo, "saj si želimo medsebojnega sožitja in sobivanja s širšo skupnostjo".

Porić je bil rojen v Bihaću, a že od rane mladosti živi v Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta