Novi šef DeSUS? Podgoršek še ni vrgel puške v koruzo

V tekmo za novega predsednika stranke DeSUS bi lahko vstopil tudi kmetijski minister Jože Podgoršek. Po naših informacijah nekateri njegovi podporniki že preverjajo, kako bi rešili največjo oviro pri morebitni njegovi kandidaturi za šefa stranke upokojencev. Aktualnega kmetijskega ministra so namreč konec marca izključili iz DeSUS, zato trenutno ni član stranke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Podgoršek preverja možnosti glede kandidature za šefa stranke DeSUS.
Bojan Tomažič

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek je dejal, da o morebitni kandidiraturi za novega predsednika DeSUS še ne razmišlja, je pa dodal, da trenutno preverjajo možnost, kako bi rešili njegovo težavo v povezavi s članstvom v stranki. Spomnimo, Podgoršek je bil konec marca izključen iz stranke DeSUS oziroma mu je v skladu s statutom stranke prenehalo članstvo. Po izstopu DeSUS iz vlade pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše decembra lani je namreč Podgoršek ostal na položaju kmetijskega ministra, kar je v nasprotju s statutom stranke.

Podgoršek: Najprej moramo rešiti vprašanje članstva

Izključitev iz DeSUS trenutno predstavlja največjo oviro za morebitno Podgorškovo kandidaturo. Kmetijski minister pojasnjuje, da trenutno že preverjajo možnost, kako bi rešili to težavo, je pa spomnil, da se rok za vložitev kandidatur izteče že v soboto. "Če in ko bo to razrešeno, potem pa lahko razmišljam o kandidaturi, ampak za zdaj še ne na tem nivoju," je povedal Podgoršek. Dilema glede njegovega članstva v DeSUS bi bila po njegovih besedah sicer lahko razrešena v nekaj dneh.

Aktualnega kmetijskega ministra se že nekaj časa omenja kot potencialnega kandidata za novega prvaka DeSUS. Njegovi kandidaturi naj bi bili naklonjeni tudi v poslanski skupini DeSUS, ki se je v zadnjih tednih večkrat znašla v sporih z vodstvom stranke upokojencev. Kateri odbor bi Podgorška pri kandidaturi podprl, ni povsem jasno, bi pa to po nekaterih informacijah utegnil biti ljubljanski. 

Še v začetku marca je sicer na naše vprašanje, če namerava kandidirati za predsednika stranke, Podgoršek odgovoril, da zaradi vsebinskih izzivov na ministrstvu o novih izzivih ne razmišlja. Konec meseca, ko so organi DeSUS ugotovili, da mu je prenehalo članstvo v stranki, pa je dejal, da bo po svojih močeh na vladi poskušal skrbeti tudi za uresničevanje programa stranke DeSUS, saj da še vedno verjame v njeno konsolidacijo.

Jurša: Veseli me, da imajo še vedno interes za DeSUS

Da minister Podgoršek uživa simpatije premierja Janše, je bilo sicer razvidno tudi ob prvi obletnici vlade, ko je za isto mizo na Brdu pri Kranju nanizal dosežke in načrte aktualne vlade skupaj s predsedniki koalicijskih strank. 

"Veseli me, da imajo posamezniki še vedno interes za stranko DeSUS. Naša stranka je očitno še vedno stranka, v katero zaupajo, drugače za predsednika stranke ne bi tekmovali," pa je v zvezi z neuradnimi informacijami o predsedniškem boju za vrh upokojenske stranke povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Franc Jurša je vesel, da imajo nekateri posamezniki še vedno interes za stranko upokojencev.
Robert Balen

Ocenil je, da nekateri posamezniki očitno še vedno verjamejo v to, da lahko DeSUS tudi po naslednjih državnozborskih volitvah ostane parlamentarna stranka. Spomnimo, Jurša je pred dnevi za Večer ob vprašanju na potenciale DeSUS za povezovanje že opozoril, da je stranka v čakanju na že tretji kongres v tem letu. Tam bo stranka po njegovih besedah dobila legitimno izvoljeno vodstvo, predvsem pa predsednika, ki bo usmerjal politiko DeSUS in usklajeval povezavo med poslansko skupino in stranko ter tudi zunanje povezave.

V stranki upokojencev bodo novega šefa stranke izbirali na volilnem kongresu 19. junija. Kandidaturi za predsednika stranke upokojencev sta do zdaj javno napovedala Ljubo Jasnič in Srečko Felix Krope, ki ga je včeraj kot kandidata za novega šefa stranke potrdil podravski pokrajinski odbor. Začasna zastopnica DeSUS Brigita Čokl, ki vodi stranko do kongresa, se ne bo potegovala za položaj predsednice stranke upokojencev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta