ZPS: Označbe na pijači Prime povsem pomanjkljive. "Otroci sploh ne smejo uživati kofeina!"

Potem ko je nova pijača Prime tudi med slovensko mladino sprožila evforijo, so se pojavile dileme glede njenih sestavin. Mora starše skrbeti, da se bodo mladi nalivali s to pijačo ali pa gre le za novo v vrsti sladkih pijač?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena pločevinka energijske pijače Prime Energy (približno 3,5 decilitra) vsebuje kar 200 miligramov kofeina.
Ena pločevinka energijske pijače Prime Energy (približno 3,5 decilitra) vsebuje kar 200 miligramov kofeina.
Profimedia

Potem ko smo v Večeru objavili članek o pijači Prime, ki je med mladimi sprožila pravo evforijo in postala neke vrste statusni simbol, smo se o tem, kakšen vpliv ima pijača na zdravje otrok, pogovarjali s kliničnim dietetikom in gastroenterologom.

Da je pijača Prime zaradi družbenih omrežij, ki nagovarjajo predvsem mlade, postala izjemno hitro zelo popularna ravno med mladimi, ni nenavadno, ocenjuje klinični dietetik iz ljubljanske pediatrične klinike Evgen Benedik. Prav mladi so, kot pravi, najboljša "tarča" za različne oglaševalce. "Ker oglašujejo pijačo Prime tudi določene medijsko prepoznane in med mladimi visoko cenjene slavne osebnosti, so mladi pijačo Prime hitro posvojili – postala je celo njihov statustni simbol."  

Pijačo Prime se sicer trži kot hidracijsko pijačo z elektroliti in brez kofeina (plastenka) in kot pijačo s kofeinom (pločevinka), pojasnjuje sogovornik. "Ena pločevinka Prime Energy pijače vsebuje 200 miligramov kofeina oziroma približno 56 mg/100 ml. Ravno zaradi visoke vsebnosti kofeina ima ta pijača prepoved prodaje v nekaterih državah. Za občutek, Prime vsebuje malo manj kot dvakrat toliko kofeina, kot ga vsebuje pijača Red Bull, oziroma z drugimi besedami ima toliko kofeina kot dve skodelici močne kave," navaja podatke Benedik. Na tem mestu velja opozoriti, da Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na nevarnosti uživanja pijač s koefinom med mladimi, saj se zaradi nižje telesne mase pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih. "Vnos čezmernih količin kofeina lahko namreč kratkoročno vodi v spremenjen ritem bitja srca, višji krvni tlak, razburjenost, nervozo, tesnobo, glavobole, dehidracijo, bolečine v trebuhu, dolgoročno pa v povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem."  

Najboljša možnost za hidracijo otroka in mladostnika je navadna voda

Po drugi strani, pove Benedik, se pijačo Prime oglašuje tudi kot hidracijsko pijačo z dodanimi elektroliti, vitamini in aminokislinami, kar mladostnike dodatno vabi k nakupu, "saj so pogosto obremenjeni s svojim zunanjim videzom in so tako zmotno prepričani, da jim bo ta pijača pomagala pri klesanju njihovega telesa in mišic. Poleg tega Prime pijača vsebuje tudi umetna sladila, za katere še vedno ne poznamo vseh morebitnih dolgoročnih (negativnih) vplivov na zdravje človeka".

Evgen Benedik: "Za ustrezen vnos elektrolitov, vitaminov in aminokislin naj otroci in mladostniki sledijo uravnoteženemu načinu prehranjevanja."
Robert Balen

Nenazadnje pa velja omeniti tudi, da je cena pijače Prime vrtoglavo visoka in tako "mladostniku verjetno ne ostane več veliko žepnine za nakup vode ali kvalitetne hrane, kar bi bilo zanj bistveno bolj pomembno in varno kot nakup pijače Prime". Ob tem Evgen Benedik poziva vse, predvsem pa starše, da opozorijo svoje otroke na morebitne nevarnosti uživanja vseh pijač s kofeinom, ne samo pijače Prime. "Najboljša možnost za hidracijo otroka in mladostnika je navadna voda, ki je brezplačna in na voljo v vsaki šoli. Za ustrezen vnos elektrolitov, vitaminov in aminokislin pa naj otroci in mladostniki sledijo uravnoteženemu načinu prehranjevanja, saj bodo le na tak način dobili vsa potrebna hranila za optimalen razvoj in rast."

Uprava za varno hrano prejela prijavo zaradi pijače Prime, so v Kopru otroci res kradli plastenke?

"Mislim, da starši ne dajo otroku kave zjutraj, ko se zbudi"

Mora starše torej skrbeti, da se bodo mladi nalivali z eno od različic pijače Prime ali pa gre le za novo v vrsti sladkih pijač? "Otroci sploh ne smejo uživati kofeina," je jedrnat odgovor gastroenterologa Jerneja Dolinška, predstojnika mariborske pediatrične klinike. Vzporednice z drugimi energijskimi pijačami se mu tukaj zdijo odveč - v smislu, da vsebuje Prime dvakrat več kofeina kot Red Bull. "Kot da bi bilo normalno to, da otroci pijejo Red Bull! Mislim, da starši tudi ne dajo otroku kave zjutraj, ko se zbudi. Do 15. leta po naši zakonodaji o otrocih odločajo starši, nad tem letom pa lahko marsikaj počnejo na lastno odgovornost. Dokler so starši odgovorni za mladoletnike, se torej na vsak način odsvetuje pitje kave. Če bodo posegali po teh stimulansih kasneje, pa ni vzvoda, da bi jim to preprečili," pove Dolinšek, ki bi sicer pozdravil kakšno zakonsko ureditev, s katero bi se omejilo pitje energijskih pijač. Se pa boji, da bi to lahko sprožilo tudi kontra-učinek, saj so mladim prepovedane stvari včasih še bolj zanimive.

Jernej Dolinšek: "Cena tega napitka je tudi ponesrečeno izsiljevanje otrok, ki drug drugega spodbujajo, da morajo to piti, ker je to in, starši pa morajo potem plačevat šest evrov za stekleničko, v kateri je za dve kavi kofeina."
Sašo Bizjak

Zakaj torej kofein ni dober za otroke? "Kofein je psihostimulans - lahko povzroči motnje srčnega ritma in povišan srčni tlak. V visokih dozah je strupen in v zelo visokih dozah tudi smrtno nevaren," je jasen Dolinšek. Kje pa je meja, koliko kofeina bi otroci lahko zaužili? "Čim bi rekel, da je ta meja, bi lahko to pomenilo, da otroci lahko uživajo kofein. Pa ga ne smejo. Sploh. Do štiri kave dnevno pri človeku nasploh sicer naj ne bi imelo škodljivih učinkov. Toda to je zelo različno - nekomu bo že pri eni kavi razbijalo srce in bo čutil anksioznost, napetost, vsem pa se bo to zgodilo, če jih spije preveč."

Cena tega napitka ponesrečeno izsiljevanje otrok

Dolinšek: "Cena tega napitka je tudi ponesrečeno izsiljevanje otrok, ki drug drugega spodbujajo, da morajo to piti, ker je to in, starši pa morajo potem plačevati šest evrov za stekleničko, v kateri je za dve kavi kofeina. Poleg tega pogosto zmotno mislimo, da če je drago, je dobro. In tudi pozabljamo, da so mladi starši v resnici bivši otroci. Včasih je od otroštva do starševstva zelo kratek rok in tudi ti bodo posegali po tem. Imajo tudi drugačen odnos do energijskih pijač kot starejše generacije, saj so že odraščali z Red Bullom in ga sprejemajo kot standard, čeprav to ne bi smel biti. Ne smemo pristati na to, da je taka pijača dobra. Te pijače je treba primerjati z vodo. Tam je kofeina nič. Torej ga je v teh pijačah neskončnokrat preveč. Otroci ga ne potrebujejo. Naj gredo spat pravočasno in naj ne bodo cel dan na tiktokih in pred računalnikom, pa tudi ne bodo potrebovali psihostimulansov, da bodo naslednji dan preživeli v šoli. Ne vem pa, če je to še sploh možno."

Pijača Prime: Evforija zajela tudi slovensko mladino, izdelek v nekaj dneh skoraj razprodan. Kaj morajo vedeti starši?

Izdelek brez kofeina se mu po drugi strani ne zdi problematičen. "Če se močno prepotiš po neki športni aktivnosti, ne izgubljaš samo vode, ampak tudi minerale. V takih primerih moramo oboje zaužiti. Je pa tega dovolj v normalni uravnoteženi prehrani. Jasno tudi preveč mineralov škodi, kot tudi preveč sladkorja. Pijače, ki imajo preveč sladkorja, so absolutno odveč. Tudi navadna cocacola, to je pač pijača za užitek, za žejo pa pijemo raje vodo. Bi kar tako pojedli tri žlice sladkorja? Na kratek rok to seveda ni super nevarno. Ampak vzgajati moramo nek zdrav odnos do sladkorjev. Ni nujno, da jih prepovemo. Ni pa se treba nacejati s temi pijačami. Je pa tudi tako, da če ti je všeč ta pijača, boš drugič, ko se boš slabše počutil, šel tudi na stimulirajočo različico s kofeinom."

Kraja in prijava na upravo za varno hrano

Evforija, ki je zajela mlade Slovence, je prerasla celo do kraje. Na Policijski upravi Koper so za Večer potrdili, da obravnavajo en primer kaznivega dejanja tatvine, ko je nekdo iz trgovine odtujil pijačo Prime.. "V zadevi bomo na okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje tatvine."

Vprašanja o pijači Prime smo naslovili tudi na upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), od koder so nam pisno pojasnili, da so v oktobru prejeli prijavo, ki se je nanašala na pijačo Prime. Postopek ugotavljanja dejstev je še v teku. "Obstaja namreč več vrst pijač, različnih okusov in z različno sestavo. V časopisnih člankih navajajo sestavine, ki jih nekateri izdelki te blagovne znamke sploh ne vsebujejo, na primer kofein. Ukrepanje bo mogoče po tem, ko se ugotovi dejansko stanje in oceni skladnost z zakonodajo," pravijo.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sicer izvaja nadzor nad različnimi pijačami - brezalkoholnimi, gaziranimi, energetskimi, aromatiziranimi, alkoholnimi, žganimi ... Nadzor izvajajo v skladu s svojimi pristojnostmi.

Ali preverjajo, kaj vse pride na naš trg? "V okviru uradnih pregledov živil pri proizvajalcih in distributerjih se izvaja tudi nadzor nad pijačami. Nadzor se izvaja tudi ob uvozu. V vzorcih se analitsko preverja tiste parametre, ki so smiselni in predstavljajo tveganja. V primeru neskladnosti glede označevanja ali preseganja določenih vrednosti sestavin, ki so normirane v zakonodaji, ali prisotnosti nedovoljenih snovi UVHVVR ukrepa." Na vprašanje, kako problematične so pijače, kot je Prime, pa odgovorijo: "O skladnosti oziroma neskladnosti živila bomo lahko govorili, ko bodo poznana vsa dejstva. Zagotovo je potrebno pregledati tudi vsa navodila in priporočila na deklaracijah in jih upoštevati pri oceni skladnosti. Dolžnost potrošnikov pa je, da podatke na deklaracijah preberejo in upoštevajo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta