Novinar Reporterja Kršinar zaradi tvita o trdih drogah vložil zasebno tožbo proti Janši

DR
13.06.2021 11:13
Zasebna tožba navaja, da Janša že od leta 2017 na različnih družbenih omrežjih pogosto piše omalovažujoče tako o reviji Reporter kot o tistih, ki jo ustvarjajo, predvsem pa o Kršinarju. Izjava o trdi drogi pa da predstavlja višek napadov, s katerim je bila presežena meja primernega in dopustnega komuniciranja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša
EPA

"Čista laž. Očitno je Kršinar že na trdi drogi," je 15. oktobra 2019 na twiterju zapisal predsednik SDS  Janez Janša, in napadeni novinar Reporterja Igor Kršinar ga zato toži. 

Zdajšnji premier se je takrat odzval na pisanje in na tvit Reporterja, češ da Janša grozi poslanki LMŠ tedanjega premierja Marjana Šarca, Jerci Korče, s povračilnimi ukrepi, ko pride njegova stranka na oblast. Reporter se je referiral na prav tako twittersko izjavo poslanke po seji komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, da ji grozijo. 

Ko je Kršinar  nato pridobil magnetogram, je ugotovil, da je bila informacija delno netočna, zato je na spletni strani reporter.si objavil nov članek z naslovom Čigava glava bo letela? Janša govoril, da bo Šarec plačal s svojo glavo! Ni pa grozil, kot je trdila Jerca Korče.

Zasebna tožba navaja, da Janša že od leta 2017 na različnih družbenih omrežjih pogosto piše omalovažujoče tako o reviji Reporter kot o tistih, ki jo ustvarjajo, predvsem pa o Kršinarju. Izjava o trdi drogi pa da predstavlja višek napadov, s katerim je bila presežena meja primernega in dopustnega komuniciranja.

Janez Janša, Igor Kršinar (drugi z leve), Vladimir Vodušek in Silvester Šurla na ponovoletnem sprejemu za novinarje leta 2008. 
Robert Balen

Sočasno so namreč neznanci na lažnih profilih napadali novinarja Reporterja in mu očitali, da je odvisnik od pomirjevala helex in alkohola. Dan po Janševem tvitu je takratni poslanec SDS Žan Mahnič, ki je zdaj v Janševem kabinetu državni sekretar, na Nova24TV izjavil, da "krožijo neke slike tega novinarja Igorja Kršinarja, kako v roki drži škatlico tega helexa. To so neka pomirjevala oziroma zdravila za tiste, ki imajo psihične težave. Ne vem, ali Igor Kršinar to jemlje ali tega ne jemlje. Glede na to, kakšne članke piše, imam pač jaz svoje mnenje o tem, ali to jemlje ali ne jemlje ali morda jemlje tudi kaj drugega".

Mahnič je delil tudi tvit anonimnega uporabnika oziroma uporabnice z imenom Joca, ki je o Kršinarju napisal(a) pesmico in k sliki priložil(a) vrsto tablet s pripisom He-he-he, helex. Glede na to, da Jocine tvite Mahnič večkrat deli, gre zelo verjetno za nekoga iz podmladka SDS, domneva Kršinar v zasebni tožbi. 

Ko je mesec dni pozneje Kršinar pisal o "tovarni fake news iz kleti SDS", je Mahnič tvitnil: "Jaz imam tovarno na Trstenjakovi, Janez Janša pa kliniko v Avstraliji. Je Kršinar spet mešal viski in Helex?". Mahniča je Janša retvital, potem pa delil še tvit z lažnega profila Ribič Tine z montažo slike role WC-papirja, na katerem je Kršinarjeva fotografija.

Novinar Reporterja pravi, da je pripravljen na sodišču dokazati, da ni uporabnik drog in pomirjeval, prav tako ni alkoholik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta