Ob višjih cenah zemeljskega plina vlada ne namerava pomagati gospodinjstvom

05.10.2021 05:55
Cene v Evropi so dosegle nov rekord. Na ministrstvu, ki ga vodi Jernej Vrtovec, odgovarjajo, da se cene zemeljskega plina v Sloveniji za vse skupine odjemalcev oblikujejo prosto na trgu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cene zemeljskega plina so v Evropi dosegle nov rekord. Foto: REUTERS
Bernadett Szabo

Cene zemeljskega plina so poletele v nebo, kar je posledica pomanjkanja tega energenta na evropskem trgu. Več evropskih držav se je zato že odločilo za pomoč državljanom, ki se bojijo, da se bodo borzne cene kmalu prelile tudi v drastično višje cene za končne potrošnike - gospodinjstva. Kot smo že poročali, se bo to samo na območju Maribora že oktobra odrazilo v enajstodstotnem zvišanju cen na položnicah. Na ministrstvu za infrastrukturo, v okviru katerega deluje tudi direktorat za energijo, smo preverili, s katerimi ukrepi bo slovenska vlada pomagala državljanom ob morebitnem izrednem zvišanju cen.

Ministrstvo: Ukrepov ne predvidevamo

Na ministrstvu, ki ga vodi Jernej Vrtovec, odgovarjajo, da se cene zemeljskega plina v Sloveniji za vse skupine odjemalcev oblikujejo prosto na trgu: "Ukrepov glede cene plina kot dobrine ne predvidevamo. Če se bo trend visokih cen nadaljeval preko obdobja sklenjenih pogodb dobaviteljev za dobavo v Slovenijo, bo to nujno povečalo ceno plina tudi pri odjemalcih v Sloveniji."

Pri tem dodajajo, da končni strošek za oskrbo s plinom iz omrežja za odjemalca vključuje tudi omrežnino ter prispevke in davke, kar je odvisno od količine porabljenega plina in priključne moči, razen davka na dodano vrednost, ki se obračuna na skupni znesek. "Potencialni ukrepi za blaženje stroška oskrbe s plinom bi bili lahko na segmentu davkov in prispevkov, ki pa bi bili precej omejeni glede na možni obseg. Vsak poseg pa bi seveda pomenil primanjkljaj na segmentu, kateremu je prispevek oziroma davek namenjen. Trenutno tovrstnih ukrepov ne predvidevamo." Kot so še zapisali, so sicer o možnih ukrepih ob povečevanju cen energije govorili na nedavnem srečanju ministrov Evropske unije na Brdu pri Kranju: "Na evropski ravni se bodo konkretni razgovori na to temo šele pričeli, niso pa trenutno predstavljeni še nobeni predlogi nakazanih možnih ukrepov."

 

​Na Otoku pomoč gospodinjstvom prednostna naloga

Povsem drugačen pristop so ubrali v nekaterih drugih državah. Britanski državljani lahko tako na vladni spletni strani najdejo precej bolj spodbudno besedilo: "Gospodinjstva so, razumljivo, zaskrbljena zaradi naraščajočih stroškov veleprodaje zemeljskega plina jeseni in pozimi, zato je bila vlada jasna, da je zaščita potrošnikov njena glavna prednostna naloga." Britanci tako nastale težave rešujejo s pomočjo določitve zgornjih cen, ki jih lahko dobavitelji zaračunajo odjemalcem. Pa tudi z več vrst pomoči socialno šibkim gospodinjstvom.

Medtem so po poročanju Slovenske tiskovne agencije borzne cene zemeljskega plina v Evropi dosegle nov rekord. Tako je bilo treba v torek na nizozemskem vozlišču TTF za tisoč kubičnih metrov plina plačati že 1200,36 dolarja, cene pa se lahko v bližnji prihodnosti še zvišajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta