Obeti za rast v območju evra se slabšajo

Darja Kocbek
29.10.2021 17:05
Nemška gospodarska rast je bila v tretjem četrtletju pod pričakovanji analitikov, francoska nad njihovimi pričakovanji, obeti za rast v območju evra v zadnjem četrtletju letos se slabšajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francija, drugo največje gospodarstvo v območju evra in EU, je s 3-odstotno rastjo presegla pričakovanja, ker sta se povečala potrošnja in izvoz. 
Christo and Jeanne-Claude foundation

Rast bruto družbenega proizvoda (BDP) v območju evra je po prvih ocenah v tretjem četrtletju letos dosegla 2,2 odstotka, v celotni EU pa 2,1 odstotka, je objavil evropski statistični urad Eurostat. Največjo rast so med državami, ko so že posredovale podatke, zabeležili v Avstriji (3,3 odstotka), Franciji (3 odstotke) in na Portugalskem (2,9 odstotka). Nemčija je kot največje gospodarstvo v območju z evrom in EU zabeležila 1,8-odstotno rast BDP, kar je manj, kot so pričakovali analitiki. Po njihovi oceni bi se moral nemški BDP v tretjem četrtletju okrepiti za 2,2 odstotka.


​Nemčija slabše od pričakovanj, Francija bolje

"Poleti se je nadaljevalo okrevanje nemškega gospodarstva", k temu pa je pripomogla predvsem potrošnja prebivalstva, je po poročanju STA sporočil nemški statistični urad Destatis. Do polnega okrevanja nemškega gospodarstva po krizi bo tako preteklo še nekaj časa, saj je BDP za 1,1 odstotka nižji, kot je bil v tretjem četrtletju 2019. Za rast nemškega gospodarstva med julijem in septembrom je poskrbela predvsem potrošnja, potem ko so sredi maja v državi sprostili ukrepe, povezane z gostinstvom, trgovino in športom.


V zadnjem četrtletju manj pozitivnih novic

Ekonomisti po poročanju Financial Timesa za celotno evroobmočje pravijo, da se obeti slabšajo zaradi ozkih grl v dobavni verigi in naraščajočih cen energije, ki zavirajo proizvodnjo in zvišujejo inflacijo. Oboje bo vplivalo na rast v zadnjem četrtletju leta 2021.
"Pripraviti se moramo na manj pozitivne novice," je dejal Holger Schmieding, glavni ekonomist pri investicijski banki Berenberg. Pojasnil je, da lahko vse hujše težave na strani ponudbe v četrtem četrtletju povzročijo začasno zmanjšanje industrijske proizvodnje. Nekateri potrošniki bodo morda trošili bolj previdno, saj se zdi, da prihaja nov val okužb. Visoke cene energentov lahko prav tako vplivajo na razpoloženje in zmanjšajo rast realnih dohodkov gospodinjstev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta