Obremenjeni delavci v trgovini: Je 30-odstotni denarni dodatek dovolj?

Asja Lednik
01.04.2020 17:53

Delavci v Mercatorjevi operativi so zaradi dela v izrednih razmerah upravičeni do posebnega dodatka v višini 30 odstotkov osnovne plače. Nekateri se sprašujejo, ali to zadostuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manj časa ko so trgovine odprte, večjo gnečo kupcev lahko pričakujejo. 
Robert Balen

Prejeli smo klic zaposlenega v eni od Mercatorjevih trgovin. Opozoril nas je, da delavci, "ki smo v teh razmerah posebej izpostavljeni, prejmemo zgolj 30-odstotni dodatek. To se mi zdi malo, nekoliko več bi nam lahko dali," opozarja. Spomnimo, da so delavci v Mercatorjevi operativi zaradi dela v izrednih razmerah upravičeni do posebnega dodatka v višini 30 odstotkov osnovne plače. Prodajalci si želijo tudi, da bi se trgovine zaprle pred 20. uro, kar v posameznih Mercatorjevih trgovinah za zdaj ne velja.
Obrnili smo se na Mercator, kjer pojasnjujejo, da so doslej prvi in edini trgovec, ki se je odločil, da bo delo zaposlenih v operativi, ki so v tem času najbolj izpostavljeni in hkrati prestajajo tudi največje napore, nagradil s posebnim dodatkom. "Razprava o tem, da gre za zgolj 30 odstotkov, je lahko odprta. Marsikdo bi lahko rekel, da je to absolutno premalo, marsikdo pa tudi, da čeprav dela, 30-odstotnega dodatka nima."

Trgovine so do 20. ure odprte z razlogom

Kako je z delavnikom do 20. ure? V Mercatorju so jasni: če bi še dodatno skrajševali delovni čas trgovin, nekatere med njimi so namreč do nedavnega po rednem delovnem času bile odprte do 21. ure, tudi 22., bi se pred trgovino v istem časovnem obdobju zbralo večje število ljudi. To bi lahko pomenilo, da bi jih bilo v trenutnih razmerah hkrati preveč na kupu, nekaj bi jih zato moralo stati zunaj. "Trdimo, da moramo omogočati ljudem preskrbo vsaj z osnovnimi živili. To sta naši naloga in odgovornost." Krajši delovni čas trgovin bi torej pomenil, da bi se tam zvrstilo preveč ljudi, zgodilo bi se lahko celo, da kdo kakšen dan ne bi mogel obiskati trgovine. Ko je delovni čas razpotegnjen do 20. ure, na vrsto pridejo vsi.
V Mercatorju še pojasnjujejo, da urnike prilagajajo vsak dan sproti, kar so sporočili interno in eksterno. "Zgodi se, da kdaj katero od trgovino tudi zapremo, vedno več ljudi je namreč bolnih. Veliko jih je tudi ostalo doma, ker nimajo varstva za otroke, kar nekaj je tudi takih, ki so doma zaradi ukinjenega javnega prevoza. Zato vsak dan obratovalne čase in ekipe prilagodimo zmožnostim, pri tem pa poskušamo vsaj nekaj trgovin vedno ohraniti odprtih do 20. ure."

Manj egoizma, več strpnosti

Ob delovnem času Mercatorjevih trgovin opomnijo tudi na to, da lahko, če se pred trgovino nabere preveč ljudi, nastanejo težave, kakršne so se že zgodile pred tednom dni. Takrat se je verbalno in fizično obračunavalo, pravijo, da kdo v kakšno trgovino kar vdre. "Poziv v javnosti je zalegel, zdaj se takšne stvari zgodijo redko, še vedno pa je veliko nestrpnosti." Povedo še, da v trenutni situaciji na plan pogosto pride egoizem. "Jaz zdaj ta trenutek hočem imeti kvas, vi ga pa nimate," navedejo za primer. "Trgovke in trgovci so zadnji, ki so krivi za to, da kvasa ni na polici. Večje vprašanje, ki se ob tem postavi, je, zakaj nekdo potrebuje cel karton suhega kvasa."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta