Vzroki za nasilje v Mercatorjevih trgovinah: Omejeno število kupcev in nestrpnost zaradi prednosti starejših, nosečnic in invalidov

Asja Lednik
25.03.2020 10:53

Novi koronavirus je med ljudmi sprožil tudi pravi "boj za preživetje". Trgovine so polne, police tu in tam prazne, iz Mercatorja so minuli vikend poročali celo o nasilju. Kupce so ob tem, kot že mnogokrat, pozvali k strpnosti, ohranjanju medsebojne razdalje in upoštevanju omejitve števila oseb v trgovini. In opozorilo, ki ga preko medijev nenehno sporočajo predstavniki oblasti - hrane je dovolj!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Kakšno je stanje v Mercatorju nekaj dni po prerivanju, verbalnih, celo fizičnih obračunih? Pravijo, da je javni poziv, kot kaže, zalegel. "Morda tudi zato, ker so celotne skupnosti bolj pozorne na primerno vedenje tudi pred trgovinami in v njih, saj je nemoteno delovanje trgovin velikega pomena za normalno življenje." Na vprašanje, zakaj je do verbalnih in fizičnih obračunov pravzaprav prišlo, odgovarjajo: "Največ prerivanja in besednih napadov je bilo zaradi omejenega števila kupcev v trgovini, kar pomeni, da je tudi vstop v trgovino omejen. Nestrpnost je pri nekaterih povzročila tudi prednost za starejše, nosečnice in invalide od 8. do 10. ure. Gre za vladni odlok, ki ga v Mercatorju spoštujemo, nekateri posamezniki pa so očitno to razumeli kot omejitev s strani trgovcev." Poudarjajo, da so trgovine dobro založene z vsem potrebnim, zato ni nobenega razloga za nestrpnost in ne za nakupe na zalogo. Zraven svetujejo: "Tisti, ki ne sodijo v občutljive skupine, pa je bolje, da se v trgovino odpravijo po 10. uri, saj je namen vladnega odloka tudi ta, da se generacije na manjših prostorih ne mešajo, in tudi tako preprečujemo širjenje virusa."

Je toaletni papir "vroča roba" tudi pri nas?

Iz tujine že več tednov prihajajo fotografije in posnetki, na katerih ljudje v nakupovalne vozičke panično zlagajo kupe toaletnega papirja, medtem je večkrat prišlo celo do pretepa. Je toaletni papir "vroča roba" tudi pri nas? V Mercatorju pravijo, da je kupovanje toaletnega papirja na zalogo "izrazito impulziven in neracionalen nakup. Tudi pri nas so kupci nek konec tedna planili v trgovine po zaloge in med izdelki, ki so jih največ kupovali, je bil tudi toaletni papir. Seveda ga je ponekod hitro zmanjkalo, saj nismo utegnili zalog dovolj hitro dovažati v trgovine. Ko so kupci ugotovili, da tako početje ni smiselno in da je vsak dan toaletni papir na voljo, pa tudi drugih izdelkov dovolj, so postali nakupi bolj umirjeni".
Tisti, ki povzročajo izgrede so, jasno, v manjšini. V Mercatorju povedo, da je večina kupcev uvidevna, za kar se jim zahvaljujejo. "Cenijo naše napore, posebej pohvalijo zaposlene v trgovinah, saj vidijo, kako pomembno je njihovo delo in kako požrtvovalno delajo. Zaradi posameznikov ne smemo dopustiti, da bi bilo med nami manj solidarnost in dostojnosti." Kupce ob tem znova opozarjajo, naj ohranjajo medsebojno razdaljo tudi pri blagajnah in "naj uporabljajo rokavice, naj izdelkov, ki jih ne bodo kupili, ne otipavajo, in naj si pred obiskom trgovine in po njem dobro umijejo ali razkužijo roke".

Razmere urejene, kupce prosijo za strpnost in potrpljenje

V tej situaciji ne gre pozabiti niti na trgovce in tiste, zaposlene v logistiki, ki so, kot pravijo v Mercatorju, v "prvih dneh in tednih bili resnično obremenjeni, saj sta bila tako frekvenca obiska kot obseg nakupov izredno povečana. Ves čas pa so dobivali natančna navodila, kako ravnati za samozaščito in za zaščito kupcev, na voljo imajo maske, rokavice in razkužila, zelo hitro smo namestili tudi zaščitne pregrade in talne nalepke pri blagajnah, tudi odlok o omejitvi števila oseb hkrati  v trgovini je bil dobrodošel. Kadrovskim zmogljivostim smo tudi prilagajali delovni čas trgovin. Razmere so zdaj urejene, vse kupce prosimo za strpnost in potrpljenje, če morajo kdaj počakati na vstop v trgovino, in se jim za sodelovanje in podporo iskreno zahvaljujemo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta