Ocena Mednarodnega denarnega sklada: Gospodarsko stanje v Sloveniji je dobro

Darja Kocbek Darja Kocbek
30.01.2024 18:40

Glavna ugotovitev misije IMF je, da je Slovenija odporna, zato bo imela še naprej gospodarsko rast, a tudi tveganja, da se ta napoved ne bo uresničila, so velika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med reformami je vodja misije IMF Donal McGettigan izpostavil pokojninsko reformo, zdravstveno reformo in reformo plač v javnem sektorju.
Med reformami je vodja misije IMF Donal McGettigan izpostavil pokojninsko reformo, zdravstveno reformo in reformo plač v javnem sektorju.
Tit Košir

Ker se je izkazalo, da je Slovenija odporna na povečane geopolitične napetosti in domače izzive, ki so povezani s poplavami, Mednarodni denarni sklad (IMF) pričakuje, da bo njeno gospodarstvo še naprej raslo, je ob koncu letošnje misije dejal njen vodja Donal McGettigan. Slovenska gospodarska rast bo po oceni IMF letos dosegla dva odstotka, v prihodnjih letih pa bo še višja. Inflacija še naprej pada in bo do konca leta padla pod tri odstotke, v letu 2025 bo padla pod dva odstotka, je povedal.

Strukturne reforme in produktivnost

Dejal je tudi, da so tveganja, da se te dobre napovedi ne bodo uresničile, velika. Naštel je konflikte v oziroma vojne v soseščini, negotovosti glede gibanja cen surovin in nižjo gospodarsko rast od pričakovanj v državah, ki so najpomembnejše gospodarske partnerice Slovenije. Dotaknil se je izdatkov države za popoplavno sanacijo. Opozoril je, da čeprav so nujni, ne bi smeli povzročiti prevelikega rahljanja fiskalne politike, saj vnovič lahko spodbudijo rast inflacije. Projekte bi bilo treba pripraviti in izvajati tako, da bo zagotovljena učinkovita poraba javnih sredstev, je dejal Donal McGettigan.

Ponovil je zimzeleno oceno IMF, da mora Slovenija izvesti strukturne reforme. Posebej je omenil pokojninsko reformo, zdravstveno reformo in reformo plač v javnem sektorju. Pokojninska reforma je nujna, ker so potrebne prilagoditve staranju prebivalstva. To je sicer problem, s katerim se srečujejo tudi druge države, je pristavil. Člani misije IMF ocenjujejo, da je v Sloveniji finančni sistem stabilen in banke v njegovem okviru trdne. Precej pozornosti so namenili tudi produktivnosti in ugotovili, da jo je treba povečati.

Vasle o višji rasti od povprečja v državah z evrom

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je izpostavil visoko strinjanje med predstavniki Slovenije in misijo IMF glede stanja slovenskega gospodarstva in napovedi za prihodnja leta. To pomeni, da se strinjajo, da je slovensko gospodarstvo v dobrem stanju, gospodarska rast bo ostala višja od povprečja v državah z evrom. Po guvernerjevih besedah bo takšna rast omogočala izboljšanje življenjskega standarda prebivalcev in izboljšanje poslovnega okolja za podjetja.

Boštjan Vasle: "Ne zavezujemo se nobeni vnaprej določeni poti obrestnih mer."
Robert Balen

Med izzivi, ki zahtevajo ukrepanje, je omenil inflacijo. Čeprav se je v zadnjem letu pomembno znižala, je negotovo, kako se bo gibala v prihodnje, predvsem zaradi tveganj, ki so povezana z razpletom pogajanj o plačah v javnem sektorju in rastjo plač zaradi razmer na trgu dela. Vasle je kot guverner član sveta Evropske centralne banke (ECB), ki odloča o temeljnih obrestnih merah v območju z evrom. Člani misije IMF so se po njegovih besedah strinjali, da trenutne razmere še ne dopuščajo sprememb denarne politike, treba pa je biti pripravljen, da se bo mogoče ob morebitnih spremembah hitro odzvati.

Ljubljana Vlada. NK Klemen Boštjančič
Foto: Robert Balen

Minister za finance Klemen Boštjančič je misijo označil kot 14 dni zelo intenzivnih strokovnih pogovorov, na katerih je IMF Sloveniji nastavil ogledalo. To pa kaže, da je bilo tisto, kar je bilo narejeno v zadnjih mesecih in letih, zelo dobro. Člani misije so povedali tudi, kaj je v prihodnjih mesecih in letih treba še narediti. To so ključne reforme, od katerih "ne bežimo". Boštjančič je povedal, da si upa reči, da bo na marsikaterem področju čez leto dni, ko bo prišla v Slovenijo nova misija IMF, že narejen velik korak naprej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta