Očeta naroda ni več med nami

Jelka Zupanič
31.01.2020 19:01

Janeza Stanovnika ni več med nami. Poslovil se je v 98. letu starosti, in četudi ga po gromkem pozdravu zbranih v Dražgošah januarja pred tremi leti ni bilo več tako pogosto videti na javnih prireditvah, je ostal oče naroda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Stanovnik na osrednji spominski slovesnost ob 60. obletnici frankolovskega zlocina na Stranicah pri Frankolovem. 
Igor Napast

Mlajši so si ga bolj zapomnili po tem, da je pokončen mož z mogočnimi košatimi belimi brki, ki je po letu 2003 deset let predsedoval Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Ko je odhajal, se jim je vtisnilo v spomin, da je, ko zaradi zdravja ni mogel več predsedovati borcem, vendar želel, da mora zveza borcev nadaljevati tradicijo Osvobodilne fronte (OF) in pluralizma. Postal je legendarni bivši predsednik borčevske organizacije in ostal legendaren vse do danes, prepričan, da so se prizadevanja za narodovo spravo izrodila in je bila sprava zlorabljena, da bi očrnili partizanstvo.
Predvsem pa se je v spomin zapisal Stanovnikov gromek in odločen glas. In bo ostal živ, saj je Stanovnik narod nagovarjal tako, da je bilo izrečene misli težko preslišati, kaj šele ne premisliti. Tako kot se je Stanovnika na funkciji predsednika predsedstva Socialistične republike Slovenije med letoma 1988 in do osamosvojitve 1990 prijelo, da je "oče naroda", tako se od njega tudi poslavljamo, kot od očeta naroda. Nikogar za njim nismo sprejeli medse tako kot Stanovnika. Starejši, a vendar tudi več kot deset let mlajši od Stanovnika se spomnijo, da je že prej med tedanjimi politiki veljal za prijaznega politika. Ekonomista, ki je leta 1982 svoje misli in dolgoletne izkušnje strnil v knjigo Mednarodni gospodarski red.

Faksimile članka v Večeru iz leta 1988.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta