Od spodnjega perila do poletnih škornjev: Slovenski vojaki se bodo po novem oblačili na čebulni način

STA, VČ
15.02.2021 17:16
Nova bojna uniforma slovenskih vojakov bo četrt lažja od stare.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna.
Sašo Bizjak

Slovenski vojaki dobivajo novo, tehnološko napredno, boljšo in predvsem lažjo opremo ter oblačila. Ministrstvo za obrambo je danes predstavilo novosti, ki so jih razvili v sodelovanju s slovenskimi proizvajalci. Opremo so testirali vojaki in je taka, kot so si jo želeli, najboljše, kar komercialni trg ponuja, je poudaril polkovnik Anže Rode.

Slovenska vojska (SV) razvija in uvaja nova vojaška oblačila ter opremo, od spodnjega perila, kosov uniforme do vrhnjih oblačil, pa tudi novo opremo, med drugim spalno vrečo, nahrbtnike in bivak. Prenovili so maskirni vzorec oblačil in opreme, materiali so visokotehnološki, bolj vzdržljivi, prilagodljivi in lažji. Slovenski vojaki dobivajo ognjevarna oblačila ter perilo z visoko zaščito pred vrezi, je povedala Veronika Vrhunc iz direktorata za logistiko pri ministrstvu za obrambo. Pravi, da SV že vrsto let uporablja moške in ženske kroje ter različne velikosti oblačil, "o čemer mnoge vojske šele razmišljajo".

"Kot smo obljubili, bomo najprej sodobno oblekli in obuli vojake. Ne s povprečno, ampak z vrhunsko opremo," je tvitnil minister za obrambo Matej Tonin (NSi).

V vojski od leta 2015 sodelujejo pri razvoju nove tkanine, ki je nadomestila dotlej obstoječo tkanino iz 100-odstotnega bombaža. Nova tkanina, ki so jo uporabili za nekatera od oblačil vojakov, se hitreje suši in je štirikrat bolj odporna na obrabo. Taktične hlače, majica in vetrovka vojakov imajo zaščito pred požarom, uniforma pa je uporabnikom in okolju prijazna. Za večje udobje vojakov poleti pa so razvili polo majico iz funkcionalnega pletiva, ki odvaja vlago.

Trenutno imajo v Slovenski vojski v testiranju tudi zimsko maskirno obleko. Kot je povedala Vrhunčeva, so razvili tako nov kroj kot maskirni vzorec in tkanino. Vojaki dobivajo tudi nov dežni komplet, termo komplet za delovanje v zimskem času, pa tudi nove poletne škornje, ki niso namenjeni bojnemu delovanju.

Cilj je čim boljša in kompatibilna oprema, pripadnikom SV zagotoviti oblačilni sistem za čebulni način oblačenja, glavno vodilo pri snovanju novih oblačil pa je bila nizka teža. Nova bojna uniforma slovenskih vojakov bo po besedah predsednika komisije za uniforme in oznake Slovenske vojske Anžeta Rodeta 25 odstotkov lažja od stare.

Oprema za bivanje na terenu, ki jo bodo letos prvič razdelili pripadnikom SV, vključuje bivak, letno in zimsko spalno vrečo, podlogo za spanje, pončo, šotorsko krilo in gamaše, je naštel Aleš Lebar iz direktorata za logistiko ministrstva za obrambo.

Spalna vreča bo vojakom omogočala udobno spanje pri temperaturah do -20 stopinj Celzija in preživetje do -37 stopinj Celzija. Lahko se kombinira z dodatno notranjo vrečo, napihljivo podlogo in bivakom, ima zunanji vodoobojen sloj, ki je ojačan proti obrabi in nudi enakomerno izolacijo med spanjem. Pončo in gamaše imajo tudi IR-zaščito pred nočnimi opazovalnimi napravami. Slovenski vojaki tako po besedah Rodeta dobivajo najsodobnejšo opremo, ki jim bo naslednjih 10 do 15 let nudila zaščito in udobje v vseh pogojih.

Z bojnimi uniformami ter zimsko maskirno opremo bodo opremili celoten operativni sestav vojske. Vrednost opreme za bivanje po besedah Rodeta znaša 2,86 milijona evrov, vrednost podlog za spanje je približno 450.000 evrov, vrednost pončov in šotorskih kril 930.000 evrov, vrednost vojaških gamaš pa bo 230.000 evrov. Približno štiri milijone evrov pa je vrednost kompletov dveh različnih vojaških nahrbtnikov ter oprtnika za prenos oborožitve in streliva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta