(TOTI LIST) Ekskluzivno: Eno od slovenskih mest bo prizorišče vojaške parade

Sašo Armadnik
09.02.2021 09:34
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Maribor se bo, smo izvedeli, pridružil ponosnim mestom, v katerih se izvajajo vojaške parade. Ideji, da se bo po mariborskih mostovih, ulicah in trgih po tem, ko so to stestirali že nemški in srbski heroji v letih 1941 in 1991, valila vojaška tehnika in strumno korakali vojaki, je po naših informacijah zelo naklonjen tudi župan Saša Arsenovič. Naše mesto se bo tako pridružilo mestom uglednih držav, kot so Severna Koreja, Kitajska, Madžarska, Rusija, Hrvaška in kot je bila Jugoslavija, kjer so se redno izvajale tovrstne parade. Za zdaj sicer še ni potrjeno, ali se bo kdo od državnih ali mestnih veljakov na paradi, ki bo potekala v spomin pekrskim dogodkom, tako kot Franjo Tuđman leta 1995 pojavil v beli maršalski uniformi.

Toti list vojaško parado v celoti podpira in zavrača namige, da se za vojaške parade odločajo države z velikim demokratičnim deficitom, saj denimo današnja Madžarska slovi kot ugledna članica EU, prav tako velik ugled pa je imela tudi Jugoslavija. Prav tako zavračamo zlobne pripombe, da sodijo vojaške parade v neko drugo stoletje, nikakor pa ne v moderno družbo. Prav tako za nazaj ostro obsojamo stališče pokojnega predsednika države Janeza Drnovška, ki je leta 2006 kot vrhovni poveljnik oboroženih sil ostro preprečil vojaško parado, saj je to, citiramo Drnovška, "neprimerna in nepotrebna oblika praznovanja" in da se mora "Slovenija danes in v prihodnosti profilirati kot država miru, ki se zavzema za nenasilne oblike reševanja sporov". Drnovšek je dodal tudi, da so "vojaške parade redka oblika državnega praznovanja v razvitih demokratičnih državah". Zanj je bilo veliko pomembnejše sodelovanje SV v mednarodnem prostoru in zagotavljanje pomoči.

A kar nam in vladi - ki jo je takrat vodil Janez Janša - zaradi Drnovška ni uspelo leta 2006, nam tokrat bo. In to v Mariboru. Z Janezom in Sašem. Pa še Borut Pahor je predsednik, kar pomeni, da je zadnja ovira odstranjena. Parada ponosa torej bo, vprašanje je le še, kdo od trojice bo prišel v beli uniformi.

Vojaška parada, Beograd, Jugoslavija
Vojaška parada, Budimpešta, Madžarska
Noemi Bruzak
Vojaška parada, Peking, Kitajska
Damir Sagolj
Vojaška parada, Zagreb, Hrvaška
Nikola Solic
Vojaška parada, Pjongjang, Severna Koreja
Damir Sagolj
Vojaška parada, Moskva, Rusija
Sergei Chirikov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta