Odpoved zahvala za 41 let dela v Mariborski livarni

Srečko Klapš Srečko Klapš
09.09.2024 13:59
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da je bil ponedeljek žalosten dan za delavce Mariborske livarne, je ugotavljala tudi stečajna upraviteljica Katarina Benedik.
Sašo Bizjak

Ponedeljkovo deževno dopoldne pred vhodom v Mariborsko livarno Maribor (MLM), ki je od 30. avgusta letos v stečaju, je dodobra namočilo delavce, ki so po urniku stečajne upraviteljice odvetnice Katarine Benedik prišli podpisat odpovedi. Večina jih je nemo odhajala, Dejan Vogrin, ki je v dveh desetletjih v MLM doživel že drugi stečaj, je dejal, da si bo skušal poiskati novo službo v Sloveniji: "Podpisali smo papirje za odpoved zaposlitve, pojasnili so nam odpovedni rok, in to je to po 21 letih."

Blamaža za politike

Da je to sramota, so nam odvrnili še trije, in da imajo samo 15-dnevni odpovedni rok, komentarja pa so se vzdržali. Najstarejši med njimi je dejal le, da si takšne zahvale za 41 let dela v Mariborski livarni ni zaslužil. Nekateri zaposleni pa niso natančno vedeli, katero pogodbo bodo dobili v podpis, odpoved ali začasno za tri mesece do konca novembra. Medtem smo izvedeli, da so tisti, ki bodo še nadaljevali delo v MLM za dokončanje že po stečaju dodatno dogovorjenega okoli 4,8 milijona evrov vrednega naročila za nemški Vibracoustic, že v petek podpisali pogodbe o odpovedi delovnega razmerja, danes pa naj bi podpisali omenjene začasne pogodbe za tri mesece. Med njimi je bil tudi Danilo, ki mu do upokojitve manjka le še pet mesecev. "Občutki so težki, pravzaprav ne moremo verjeti, kako je Mariborska livarna v desetih letih shirala, ko so ustavili še danes donosno proizvodnjo iz bakra. Še zadnje tri mesece smo delali na polno, natovarjali polne vlačilce, denarja za plače in regres pa ni, verjetno se bomo tudi za odpravnine obrisali pod nosom," je še dejal in na vprašanje, kaj meni o politikih, ki so si podajali kljuke Mariborske livarne, dejal, da sta stečaj in izguba številnih delovnih mest velika blamaža zanje. 

Ponedeljkovo deževno dopoldne je dodobra namočilo delavce Mariborske livarne, ki so po urniku stečajne upraviteljice prišli podpisat odpovedi.
Sašo Bizjak

Tudi Drago Lešnik (Sindikat Podravja) je ponovno okrcal politike, ki da svojih obljub niso izpolnili. "Tiste, ki vpijejo, da so v mariborsko livarno v zadnjih desetih letih vložili 40 milijonov evrov, pa bi povprašal, ali znajo sešteti tudi, koliko je ta plačala nazaj davkov in prispevkov, k čemur je treba prišteti še denar, ki ga bo država na koncu namenila za tristo brezposelnih."  

"Pogajamo se še s tremi manjšimi kupci"

Pred novinarje je prvič stopila tudi stečajna upraviteljica Katarina Benedik, ki je pojasnila, da so odpovedi izročili vsem 308 zaposlenim v MLM: "Za zdaj kaže, da bomo s 146 zaposlenimi podpisali pogodbe o zaposlitvi za določen čas treh mesecev. Pogajamo se še s tremi manjšimi kupci, za katere dokončanje naročenih proizvodov pa bi potrebovali dodatno še največ 30 zaposlenih." Dodala je še, da zaznava splošni interes za najem dela proizvodnje, a da bodo te ponudbe proučili do konca tedna. Kot je znano, morajo upniki prijaviti terjatve najkasneje do 2. decembra letos. Glede na to, da je večino premoženja zastavljenega, bodo najprej poplačani ločitveni upniki, med katerimi je z okoli 14 milijonov evrov največji Slovenski državni holding. Nato sledi poplačilo prednostnih terjatev med katerimi so avgustovske plače zaposlenih in prispevki, medtem ko regres, ki ni bil izplačan zaposlenim, ne sodi med te.  

Da je stečaj sramota, smo od delavcev še slišali pred vhodom v Mariborsko livarno. 
Sašo Bizjak

V MLM je prišel tudi Bernard Memon, direktor mariborske območne enote zavoda za zaposlovanje, ki je dejal, da je bilo od januarja v Mariboru razpisanih deset tisoč delovnih mest, od tega 2000 v predelovalnih dejavnostih, v regiji Podravje pa skupaj okoli 2600. "Glede na to, da imamo kontakte delodajalcev, ki iščejo tovrstne kadre, bomo skušali še v odpovednem roku prezaposliti nekatere odpuščene delavce, tako da ti sploh ne bodo morali na trg dela," je dejal Memon in dodal, da so v prostorih Mariborske livarne uslužbenci zavoda za zaposlovanje iz pisarne za delodajalce in s področja sociale, tako lahko dobijo odpuščeni zaposleni čim več informacij o postopkih in pravicah, ki ji imajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta