Odpoved znotraj največje sindikalne organizacije: "Spravili so se na človeka, ki je blizu delavcem"

Ana Lah
22.07.2021 04:00
Sekretar v gorenjski območni organizaciji ZSSS Matej Jemec je prejel odpoved iz poslovnih razlogov. Sam ob podpori štirih sindikatov trdi, da razlog za odpoved tiči drugje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Jemec pravi, da ni odogovren za minus, ki se je pojavil v gorenjski območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Foto: Petra MLAKAR/DNEVNIK
Petra Mlakar/dnevnik

Matej Jemec, sekretar v gorenjski območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), je 22. junija prejel odpoved delovnega razmerja iz poslovnih razlogov. Vodstvo mu očita, da je odgovoren za finančni primanjkljaj, Jemčevi zagovorniki - Svobodni sindikat Slovenije, Sindikat Glosa in Sindikat poklicnega gasilstva - ob tem trdijo, da zanj ni odgovoren on, ampak načrtno finančno izčrpavanje Gorenjske, za katerega sta zaslužna tako predsednica ZSSS Lidija Jerkič kot tudi generalni sekretar ZSSS Boštjan Medik. V podporo Jemcu so se naknadno odzvali še v Sindikatu delavcev rudarstva in energetike (SDRES). V javnem pismu so zapisali, da ne morejo verjeti, da tokratni poziv ob nerazumni odpovedi delovnega razmerja naslavljajo na največjo sindikalno centralo. Jemec se je vselej izkazal kot vrhunski sindikalist, zato so nad odločitvijo še posebno presenečeni.

Sedež ZSSS
Tit Košir

"Ne gre za primer nekega navadnega delodajalca kapitalista, ampak gre za odpoved znotraj sindikalne organizacije, in to največje v Sloveniji. Neposredno od generalnega sekretarja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in ob polnem vedenju predsednice Lidije Jerkič, ki ni bila pripravljena narediti ničesar," problematizira David Švarc, generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS). "Spravili so se na človeka, ki je blizu delavcem in je vsem na razpolago. Tudi delavci iz Gorenjske, kjer je delal, so Lidijo Jerkič in vse odgovorne pozvali, da naj se odpoved o zaposlitvi prekliče," pravi Švarc. "Ne želimo si, da bi to na javni podobi ZSSS pustilo madež, zato smo se odločili, da bomo odgovorne izpostavili po imenih in priimkih. Naj se točno ve, kdo so ti, ki so odgovorni za protisindikalne in protidelavske poteze," je povedal Švarc. Tožbo so že vložili, in kot je dejal, verjamejo, da je pravica na Jemčevi strani. Podporni sindikati zvezo pozivajo, naj odpoved umakne.

Dolg zaradi maščevalnosti?

Jemec sicer priznava, da je na območni organizaciji Gorenjske nekje 1500 evrov minusa, a zanj ni odgovoren on, izpostavlja. "Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS), katerega predsednica je Majda Marolt, nam je nehal plačevati članarino, kar je slabih 700 evrov, nekaj ljudi ni moglo plačevati, ker so izgubili zaposlitev ali pa so bili na čakanju. Z Medikom smo se tudi dogovorili, da se meni in sodelavki zniža plača, pa se je vseeno odločil za odpoved," pojasnjuje Jemec. Prepričan je, da je pravi razlog maščevalnost Maroltove, ki mu je že leta 2018 odvzela sindikalno pokrivanje dejavnosti, ni si mu pa upala odvzeti denarja, ker je vedela, da bo medijem povedal, da ne zagotavlja podpore žvižgačem, da je nad tajnico izvajala mobing in na njeno mesto zaposlila svojega sina, da je priredila kriterije za volitve tako, da je bila edina kandidatka ... "Financiranje nam je odvzela, ko so na čelo postavili Medika, saj je vedela, da me bo sankcioniral. Sklepam, da sem trn v peti tudi predsedniku Sindikata državnih organov Slovenije Frančiški Verku, ki je odpustil Ano Jakopič, sicer zelo dobro sindikalistko. Zameril mi je, ker sem se javno zavzel zanjo in tudi pomagal pri zbiranju podpisov za peticijo. Še pred letom je namignil, da naj se znebijo kadrov, ki v javnosti pljuvajo sindikat. Ni sicer rekel direktno, a vsem je bilo jasno, da to leti name," razlaga Jemec. Imel je težave tudi s sindikatom delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti (VIR), ki je bil, kot trdi Jemec, neaktiven sindikat. Svetoval jim je, naj postavijo drugi sindikat, ki bo bolj odziven, posledično pa je bil zgolj obtožen vtikanja v zadeve, ki se ga ne tičejo.

Lidija Jerkič
Robert Balen

Medik: Kot sekretar bi moral opravljati sindikalne storitve

Boštjan Medik je za Večer dejal, da je bila Jemcu vložena odpoved delovnega razmerja iz utemeljenih poslovnih razlogov. "Že nekaj časa priliv članarine za območno organizacijo Gorenjske, kjer je Matej Jemec zaposlen, pada," je povedal Medik in še pripomnil, da se ob poslovnih razlogih ukrepa ne glede na to, kdo je odgovoren. Medik Jemca obtožuje, da je konflikten in da z njim ne želijo delati predsedniki sindikatov Gorenjske. Očita mu ustanovitev konkurenčnega sindikata, ki sodi pod območje Ljubljane, izpostavil pa je tudi spor s SKVNS. Prepričan je, da bi Jemec kot sekretar moral opravljati sindikalne storitve, ne pa ustanavljati konkurenčnega sindikata. Pripomnil je, da to sicer ni bil razlog za kontaminacijo.

Jemec sicer domneva, da se je zameril tudi Lidiji Jerkič, kot je dejal, namreč verjame, da je v sindikalizmu konstruktivna kritika dobrodošla. Izpostavil je, da pod vodstvom Jerkičeve ZSSS nastopa bolj v vlogi piarja, ki podaja odzive: "Dokler je bil generalni sekretar Milan Utroša in predsednik Dušan Semolič, je bila zveza motor dviga minimalne plače, ovrgli so malo delo … Pogrešamo konkretne akcije, ki bi si jih zveza glede na število članov lahko privoščila." Za komentar smo skušali pridobiti tudi Lidijo Jerkič, a se na naš klic in sporočilo še ni odzvala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta